Crni čaj i njegova povijest
U mnogim zemljama pripada među najpopularnije napitke i rijetko tko je svjestan da crni čaj ima u usporedbi s zelenim čajem ili oolongom znatno kraću povijest.
Prema nekim izvorima, nastao je slučajno, i to sredinom 17. stoljeća u Kini. Vojska se navodno smjestila blizu objekta koji se koristio za sušenje čaja. Neplanirana vojna posjeta uzrokovala je da čajni listići ostanu na suncu dulje, potamne i tamnu boju zadrži i napitak dobiven od njih. Taj napitak ih je također oduševio svojim okusi.
Nizozemski i britanski trgovci brzo su počeli zvati crnim čajem. Danas nitko ne raspravlja je li iza nastanka crnog čaja stajala konkretna priča ili – kako navode drugi izvori – Kinezi su jednostavno počeli fermentirati čajne listiće kako bi produljili njihov rok trajanja.
U svakom slučaju, od čaja u listićima crni čaj postao je u 18. stoljeću napitak aristokracije i tražena trgovačka roba. Danas je napitak svih društvenih slojeva i stručnjaci ne štede u popisu brojnih koristi za naše zdravlje.
Ručno ubrani čajevi iz malih proizvodnji
U ponudi možete pronaći kvalitetan crni čaj iz Gruzije tražen zbog svog mednog okusa, Rhino čaj iz afričke Kenije koji će vas očarati okusom karamela i oraščića, i naravno ne nedostaje ni Earl Grey sa mirisom bergamota.
Tko traži poklon s temom čaja, ne bi trebao propustiti poklon set čajeva Cotecho – izbor cejlonskih crnih i zelenih čajeva u bio kvaliteti, upotpunjen čajem od mente i kamilice.
Onda ostaje samo odlučiti hoćete li za pripremu čaja koristiti french press ili čajnik. Kako bi kvaliteta čaja ostala očuvana, idealno je čuvati ga u vakuumskoj posudi. Briga koju posvetite čaju koji ste odabrali, bilo da se radi o skladištenju ili pripremi, višestruko će vam se vratiti u obliku napitka koji harmonizira tijelo i dušu.
Učinkovita tvar je kofein, koji se u slučaju čaja navodi pod nazivom tein. Crni čaj u listićima potiče živčani sustav, uklanja umor i nesanicu. Nadalje, poboljšava ukupnu koncentraciju, stimulira metabolizam, potiče pluća i srce te doprinosi oksigenaciji mozga.
Devet prednosti crnog čaja
- Izvor je vrijednih polifenola – antioksidansa koji štite organizam od štetnih slobodnih radikala. Time smanjuje rizik od razvoja dijabetesa, optimizira razinu kolesterola i čak pomaže u sagorijevanju viška masnoća.
- Zahvaljujući sadržaju flavonoida, ima sposobnost smanjiti rizik od raznih srčanih bolesti.
- Snižava razinu "lošeg" LDL kolesterola.
- Uravnotežuje crijevni mikrobiom i time održava zdravo probavljanje i pravilno funkcioniranje imunološkog sustava.
- Redovita konzumacija crnog čaja snižava krvni tlak kod osoba s hipertenzijom.
- Istraživanja pokazuju da konzumacija dviju šalica crnog čaja dnevno smanjuje rizik od srčanog udara za gotovo 20%.
- Poboljšava iskorištavanje inzulina u tijelu i time smanjuje razinu šećera u krvi.
- Polifenoli sadržani u crnom čaju potiskuju rast određenih stanica raka i time smanjuju rizik od određenih vrsta raka.
- Zahvaljujući sadržaju kofeina, poboljšava koncentraciju i smanjuje umor.
Crni čaj se, naravno, najčešće koristi interno, tj. kao napitak. Međutim, ima dugu povijest i vanjske primjene, posebno za kosu.
Brinete će cijeniti njegovu sposobnost da istakne prirodnu tamnu boju kose i njezin sjaj. Zahvaljujući kofeinu i antioksidansima, ispiranje kose crnim čajem osigurava poticanje rasta kose i smanjenje prekomjernog ispadanja kose.
Zašto kupovati crni čaj u listićima kod nas?