Čelični ili keramički mljeveni kamen?
Kod ručnih mlina za kavu nije toliko bitno od čega su mljeveni kamen, kako većina misli. Keramički mljeveni kamen ima prednost u boljem odvodu topline, ali ako nećete mljeti 5 kg kave, to je u biti svejedno. Također, keramički kamenovi mlina za kavu trebali bi, u odnosu na čelične, dulje ostati oštri.
Ručni mlin ili električni mlin?
Ručni mlin za kavu ima prednost povoljnije cijene, daleko duže trajnosti i određenog mentalnog rituala pri pripremi kave. Čovjek posveti 5 minuta pripremi, očisti glavu, oštri osjetila i potom uživa u kavi. Kvalitetni električni mlinići mogu koštati i do nekoliko tisuća kuna. Stoga za pripremu kave kod kuće preporučujemo ručnu mlin za kavu!
Zašto imati mlince za kavu kod kuće
Što je mljevena kava svježija, to manje gubi svoju aromu. Zbog toga sve više ljudi koristi kućne mlinove.
Ako tek počinjete s mljevenjem vlastite kave, može biti teško orijentirati se među mlinovima. Koje su razlike između njih?
Two osnovne vrste mlinova
Mlinove za kavu možemo podijeliti u dve velike skupine prema načinu na koji se pokreću.
- Ručni mlinovi za kavu – ovi mlinovi obično su manji i jeftiniji, pogodni su ne samo za putovanja, već i za kvalitetno mljevenje kod kuće, kad ne želimo uložiti više u električne mlinove.
- Električni mlinovi za kavu – moderni mlinovi pokretani električnom energijom. Obično su veći i skuplji. Pogodni su za udobno mljevenje velikih količina zrna. Osim samog mljevenja, mogu biti opremljeni mnogim dodatnim funkcijama, kao što su tajmer ili vaga za količinu mljevene kave.
Razlikuju se i mehanizmi mljevenja
Osim pogona, mlinovi se razlikuju i po mehanizmima mljevenja. Opet postoje dva, svaki sa svojim prednostima i manama.
-
Mlin s čupavim noževima – ovaj tip mlinova obično je jeftiniji, a kako samo ime kaže, kava se mljevene uz pomoć noževa koji je nasjeku na male, nesimetrične komade. Ovaj mlin NEDOPORUČUJEMO, pa ga ne prodajemo. Pogodan je samo za začine.
Rezultat je da se različite veličine komadića ekstrahiraju različito, tako da su mali komadi prekomjerno ekstrahirani i oslobađaju previše gorkih okusa koje ne želimo, dok su veliki komadi nedovoljno ekstrahirani, a kava je vodenasta.
- Mlin s mljevenim kamenjem – mlin opremljen pravim mljevenim kamenjem, 99% čeličnim. Ovaj tip mlinova omogućava postavljanje grubosti mljevenja za svaki pripravak zasebno. Velika prednost je precizno mljevenje zrna, što omogućuje oslobađanje idealne količine kiselih ulja.
Postavljanje grubosti mljevenja poseban je zadatak, stoga smo za vas pripremili ovaj vodič za postavljanje grubosti mljevenja.
Popularni načini pripreme kave
Aeropress | Džezva | French press | Moka konvica | Filtrirana kava | Espresso aparati
Zašto kupovati mlince kod nas?
- Mlin za kavu ili začine koji je na skladištu možemo dostaviti već sljedeći dan nakon narudžbe!
- Imamo široku ponudu proizvoda za pripremu kave i čaja, kao i kvalitetnu kavu.
- Trebate pomoć? Naša korisnička podrška je tu za vas.