Ovaj put možete uživati u ukusnom osvježavajućem napitku napravljenom od osušenih višanja kave pažljivo uzgojenih u Kolumbiji u regiji Cauca u Kolumbiji. Kava arabica, sorta Caturra.
Opis:
Cascara (španjolski za ljusku) je voćni čaj napravljen od osušenih ljuski višnje kave. Takav " čaj od kave " je, prema dostupnim izvorima , najstariji napitak od kave koji se u povijesti počeo pripremati od plodova biljke kave. U Jemenu se kuhao još u 9. stoljeću pod imenom Kešir (qishr). Zrna kave, kako ih poznajemo kod nas, pržene su sjemenke oguljene s višnje kave koje dozrijevaju na biljkama kave. Na farmama se ljuske s ostacima pulpe voća koriste kao prirodno gnojivo. Nakon sušenja miris im podsjeća na slatke grožđice, a napitak od njih okusom je najsličniji čaju od šipka.
Postupak pripreme:
1. Prelijte 500-750 ml kipuće vode preko 25 g cascara i ostavite da se ulije 6-8 minuta.
2. Zatim ocijediti.
Naš savjet:
Probajte ledenu kavu i čaj! Dvostruku količinu cascara u kombinaciji s hladnom vodom staviti na 24 sata u hladnjak. Ovaj već lijepo slatki napitak možete zasladiti medom ili panelom. Vrlo je dobrog okusa u kombinaciji s citrusima i voćnim sirupima.
Obrada:
Cascara u pakiranju od 100 g obrađuje se tehnologijom "High Pressure Processing" , što znači postpakiranu netermalnu pasterizacijsku metodu obrade hrane koja koristi visoki hidrostatski tlak (od 87.000 psi - 6.000 bara). Taj pritisak deaktivira patogene u hrani, produljuje rok trajanja i smanjuje ili potpuno eliminira upotrebu konzervansa.
Značajke i prednosti:
• Sigurnija hrana – HPP deaktivira štetnu mikrobiološku aktivnost u hrani bez oštećenja vitamina, minerala, enzima, antioksidansa i drugih bioaktivnih tvari. Tehnologija također eliminira rizik od kontaminacije hrane.
• Svježiji i ukusniji proizvodi – hrana zadržava svježinu, okus, boju i izgled.
• Prijatelj okoliša - tehnologija smanjuje ili eliminira upotrebu konzervansa u hrani. U procesu obrade ne koriste se nikakve kemikalije, samo voda.
• Manje otpada – HPP produljuje vijek trajanja proizvoda, osigurava njihovu kvalitetu i svježinu do kraja ciklusa potrošnje. Za neke proizvode ovom tehnologijom možemo postići do 90% manje otpada!
Proces obrade:
Proizvod se stavlja u spremnik HE smješten u vodenom okruženju. Voda se komprimira kako bi se stvorio trenutni hidrostatski tlak koji djeluje jednakom silom na sve dijelove proizvoda. Fleksibilno pakiranje prenosi pritisak sa spremnika na proizvod dok ga i dalje štiti od vode.
Približan sadržaj kofeina u pićima od kave :
Cascara 110 – 130 mg/l
Redovito pripremljena kava 300 – 500 mg/l
Espresso 30 – 50 mg/porcija
Čuvati na suhom i na sobnoj temperaturi.