Nadmorska visina: 1.800 m
Regija : Kianyaga, okrug Kirinyaga
Sorta : SL34, SL28, SL cijepljena, Ruiru 11 i Batian
Farma: Baragwi - Guama AA
Cuping rezultat: 86,75
Pekač : Kuvač graha
Što je Gourmet Coffee Specialty?
Ovo je vrhunska kava koju smo pažljivo odabrali za vas i pržili za nas u pržionici Beansmith. Postoje mnoge definicije, SCA (Association for Select Coffee) posebno navodi da su to kave koje postižu najmanje 80 bodova od 100 u stručnom ocjenjivanju , te nemaju značajne nedostatke u okusu. Uz naše odabrane kave uvijek ćete pronaći 100% transparentnost (farme, uvoznici, pržionice i prodavači).
Što je drugačije kod posebnih kava?
Ne očekujte značajnu gorčinu u kavi, jer su pržene svjetlije od obične kave. U pravilu u njima možete pronaći više voćnih okusa. Sve naše kave prvenstveno su namijenjene kućnoj pripremi poput filtrirane kave , no to ne znači da ne mogu biti zanimljive i u moka loncu .
Savjet za pripremu
Ne pišemo točnu krupnoću mljevenja, jer je kod svake mlinčice drugačije, ali možete pokušati samljeti tako da dobijete otprilike ovo što imamo u nastavku. Ali to je zapravo jedan od mnogih različitih slučajeva. To je samo odskočna daska.
drip 18g (60ml bloom), ukupno 250ml za 2:30min
Informacije od farmera
Postaja za pranje kave Guama u vlasništvu je i kojom upravlja Baragwi Farmers' Cooperative Society. Ova postaja, kojom upravljaju mali poljoprivrednici, osnovana je 1986. godine i okuplja preko 3500 uzgajivača . Farme u Područja su obično manja, s prosječnim poljoprivrednikom koji ima oko 300 stabala kave .
Trešnje se mokre nakon isporuke ručno melju kako bi se uklonile nečistoće i crni plodovi. Zatim se važu i bilježe. Nakon toga se premještaju u spremnik, gdje im se ljušti. Nakon skidanja kožice pomoću preše s četiri diska, trešnje se prenose u jedan od spremnika za fermentaciju , gdje fermentiraju otprilike 16 do 24 sata, ovisno o temperaturi okoline. Kava se zatim temeljito ispere u kosim vodenim kanalima kako bi se uklonila sva preostala pulpa.
Kava se zatim prenosi na uzdignute sušionice u postaji gdje će se polako sušiti otprilike 10 do 18 dana . Tijekom vrlo vrućih dana zaštićena je mrežom za sjene. Osušena pergamentna kava se zatim odvozi u vlastiti mlin (poljoprivredna zadruga Baragwi ima svoj mlin za suho mljevenje u okrugu Kirinyaga) gdje se obrađuje i razvrstava u različite stupnjeve kvalitete unutar 3 dana.
Nakon potpune obrade, ova se kava transportira u skladište u okrugu Nairobi (Africa Global Logistics) gdje se skladišti do aukcije.