Nadmorska visina: 1.730 m
Regija : El Agrado, Piendamo, Cauca
Raznolikost : Colombo, Castillo & Caturra
Farma: El Agrado
Cuping rezultat: 87,5
Prerada: med
Pekač : Kuvač graha
Što je Gourmet Coffee Specialty?
Ovo je vrhunska kava koju smo pažljivo odabrali za vas i pržili za nas u pržionici Beansmith. Postoje mnoge definicije, a SCA (Association for Select Coffee) izričito kaže da su to kave koje postižu najmanje 80 bodova od 100 u stručnom ocjenjivanju , te nemaju značajne nedostatke u okusu. Uz naše odabrane kave uvijek ćete pronaći 100% transparentnost (farme, uvoznici, pržionice i prodavači).
Što je drugačije kod posebnih kava?
Ne očekujte značajnu gorčinu u kavi, jer su pržene svjetlije od obične kave. U pravilu u njima možete pronaći više voćnih okusa. Sve naše kave prvenstveno su namijenjene kućnoj pripremi poput filtrirane kave , no to ne znači da ne mogu biti zanimljive i u moka loncu .
Zašto smo odabrali ovu kavu? Prerada meda nije uobičajena u Kolumbiji
Prerada meda je vrlo zanimljiva metoda gdje ostaje malo pulpe na zrnu prilikom ljuštenja zrna iz ljuske. Zatim se kava s tim ostatkom suši i potom prži ovdje u Češkoj. Ostaci kore samo dodaju zanimljive okuse bobičastog voća i slatki okus.
Informacije od farmera
Asociación de Caficultores del Centro del Cauca por la Paz - ACC okuplja 77 članova s prosječnom površinom od 1,5 hektara zemlje koja se proteže od 1700 do 2100 metara nadmorske visine, a svaki član koji se pridruži uvjerava se u snagu udruga, čiji je glavni cilj borba protiv siromaštva i socijal sukobi u regiji. Udruga pomaže svojim članovima u poslovnim strategijama i tehnologijama vezanim uz uzgoj; međutim, svaki član ima priliku odlučiti kako će svoju kavu preraditi pomoću inovativnih fermentacija.
Sorte kave koje uzgajaju članovi su castillo, cenicafé, tabi, bourbon, caturra i colombia.
Većina se sušenja vrši pomoću paraboličkih i mehaničkih sila.
Proces obrade kave
1) Kava se bere vrlo zrela, pa je sadržaj šećera veći.
2) Proces flotacije: Plutajuće kave se uklanjaju kako bi se ostavile samo zrele za obradu.
3) Proces fermentacije trešanja 12 sati u spremniku za pranje.
4) Kava se melje i pohranjuje u spremnik za 36-satnu fermentaciju u muskulatu.
5) Proces sušenja: Višnje se prenose u parabolični sustav sušenja do postizanja 10% vlage (5-6 dana).