Nadmorska visina: 1.670 - 1.800 m
Regija : Kayanza, Gatara
Raznolikost : Red Bourbon
Farma: Gakenke
Mjeseci berbe: ožujak - srpanj 2024
Pekač : Kuvač graha
Uvoznik: Sucafina
Što je Gourmet Coffee Specialty?
Ovo je vrhunska kava koju smo pažljivo odabrali za vas i ispekli za nas u pržionici Beansmith. Postoje mnoge definicije, a SCA (Association for Select Coffee) izričito kaže da su to kave koje postižu najmanje 80 bodova od 100 u stručnom ocjenjivanju , te nemaju značajne nedostatke u okusu. Uz naše odabrane kave uvijek ćete pronaći 100% transparentnost (farme, uvoznici, pržionice i prodavači).
Što je drugačije kod posebnih kava?
Ne očekujte značajnu gorčinu u kavi, jer su pržene svjetlije od obične kave. U pravilu u njima možete pronaći više voćnih okusa. Sve naše kave prvenstveno su namijenjene kućnoj pripremi poput filtrirane kave , no to ne znači da ne mogu biti zanimljive i u moka loncu .
Što nas je privuklo ovoj kavi?
Imati dobru prirodnu kavu temelj je našeg portfelja kave, zbog čega je ovo bila jasan izbor . Prirodna obrada kave je metoda u kojoj se zrna kave suše direktno u višnjama aparata za kavu , dakle s cijelom pulpom. Ovaj tradicionalni proces daje kavi bogat, sladak i često voćni okus jer zrna apsorbiraju šećere i druge tvari iz pulpe tijekom sušenja. Ova metoda obrade uobičajena je u područjima s puno sunčeve svjetlosti i ima ključni učinak na rezultirajući profil kave.
Savjet za pripremu
Ne pišemo točnu krupnoću mljevenja, jer je kod svake mlinčice drugačije, ali možete pokušati samljeti tako da dobijete otprilike ovo što imamo u nastavku. Ali to je zapravo jedan od mnogih različitih slučajeva. To je samo odskočna daska.
drip 18g (60ml bloom), ukupno 250ml za 2:30min
Informacije od poljoprivrednika / uvoznika
Gakenke je izgrađen 1991. godine. Stanica sa 224 sušara može preraditi do 750 tona po sezoni. Ima 2 spremnika za flotaciju, 10 spremnika za fermentaciju i 2 spremnika za namakanje. Sušionica ima 150 podignutih gredica.
Stanica ima 1780 registriranih poljoprivrednih članova raspoređenih na 22 brda u općini Gatare, pokrajina Kayanza. Organizirani su u grupe od 30 ljudi, na čelu s vodećim producentom koji olakšava komunikaciju i organizaciju s radnom stanicom.
Većina stabala kave u Burundiju pripada sorti Red Bourbon zbog kvalitete. Starenje podloge vrlo je velik problem u Burundiju zbog sve manjih plantaža kave. Kako bi podržao poljoprivrednike u ponovnoj sadnji njihovih plantaža, Greenco kupuje sjeme od Instituta za agronomske znanosti Burundija ( ISABU ), postavlja rasadnike i prodaje sadnice poljoprivrednicima po nižoj cijeni.
Tijekom sezone berbe kava se bere selektivno ručno . Trešnje se plutaju u malim kantama kako bi se provjerila njihova kvaliteta. Nakon toga kvalitetne trešnje se ručno sortiraju i odstranjuju oštećene, nezrele i prezrele trešnje. Trešnje se zatim suše 3 do 4 tjedna na stolovima za sušenje u jednom sloju. Berači tijekom sušenja obilaze trešnje i traže neispravne komade. Nakon sušenja pergamena se pakira u vreće i odvozi u skladište. Stručnjaci u laboratoriju Greenco procjenjuju svaku seriju i osiguravaju sljedivost tijekom cijelog procesa.