- Dominik Škoda
- 666 pogleda
Ako imate ručnu mlincu za kavu, pravilno podešavanje gruboće mljevenja ključno je za okus u šalici. Prije nego što počnete, preporučuje se da pročitate upute za svoj konkretni model mlinca, jer svaki može imati drugačiju konstrukciju i način podešavanja.
Podešavanje gruboće mljevenja
-
Odvijte posudu za mljevenu kavu (donji dio mlinca).
-
Priključite ručicu (ručni kotačić) na gornji dio mlinca.
-
Na dnu mlinca pronaći ćete matice za podešavanje (ili kotačić) kojim se regulira gruboća mljevenja.
Većina kvalitetnih ručnih mlinceva koristi tzv. "klikove" – male definirane korake koje možete čuti i osjetiti dok okrećete maticu. Jedan klik = jedno jasno definirano pomicanje.
Kako pronaći prvi klik
-
Stegnite maticu za podešavanje dok se mljeveni kamenčići ne prestanu slobodno okretati (držite ručku da se ne pomiče).
-
Zatim olabavite maticu prema grubljem mljevenju dok ne čujete prvi klik.
-
Nakon toga napravite 2–3 klika i pokušajte okretati ručkom kao pri mljevenju. Ako čujete struganje kamenčića, dodajte još jedan klik.
-
Ponavljajte dok se mljeveni kamenčići više ne dodiruju – to je vaš prvi klik (početna točka).
Sada pogledajte upute za svoj model mlinca – većina proizvođača navodi preporučene postavke za razne metode pripreme kave (espresso, moka, V60, French press itd.) u broju klikova od početne točke.
Na primjer:
-
V60: 18–24 klika
-
Espresso: 5–8 klikova
-
French press: 28+ klikova
Čišćenje i održavanje
Kako biste očuvali okus kave i produžili vijek trajanja mlinca, važno je da ga redovito čistite.
-
Nemojte nikada ispirati mljeveni mehanizam vodom! Voda može oštetiti metalne dijelove ili ležajeve.
-
Pažljivo rastavite mlinac i uklonite preostalu kavu.
-
Pomoću priložene četkice ili meke četke očistite prostor između kamenja i spremnik za kavu od ostataka mljevene kave.
-
Donju posudu (za mljevenu kavu) možete isprati vodom, ali je uvijek dobro osušite.
Ako ga budete pravilno održavali, vaš će vam mlinac služiti godinama – a kava će iz njega biti neusporedivo bolja.