- Dominik Škoda
- 24696 pogleda
Kada krenete u traganje za podrijetlom kave doppio, završit ćete u sunčanoj Italiji. Dakle, u kolijevci samog espressa. I kako talijanska riječ „doppio“ sugerira, ova kava je u stvari dvostruki espresso – napitak koji strastveni ljubitelji kave rado piju osobito ujutro.
Sigurno se svi slažemo da postoje jutra kada uobičajena količina kave jednostavno nije dovoljna. A što espresso ne može, to će pokušati espresso doppio.
Priprema kave espresso doppio
U biti je to isti postupak kao kad pripremate espresso – osim što koristite dvostruku količinu kave. To znači da za približno 60 ml vode dozirate 14-20 grama kave.
Savjeti za kvalitetno doppio
- Ako želite stvarno izvrsno doppio, morate obratiti pažnju na grublje mljevenje kave. Najboljih rezultata ćete postići s finim mljevenjem, koje omogućuje adekvatnu ekstrakciju kave, očuvanje pune arome i okusa.
- Iako vrijeme pripreme vjerojatno nećete moći utjecati, budući da jednostavno ovisi o postavkama vašeg aparata za espresso, stručnjaci savjetuju da se kava doppio priprema otprilike 20-30 sekundi. Brži tempo može uzrokovati slabiju i vodenu kavu, dok će dugotrajna priprema vjerojatno rezultirati pretjeranom gorčinom.
S vremena na vrijeme čujemo pitanje je li moguće pripremiti kavu doppio, čak i ako nemate aparat za espresso. Pa, to je slično kao da želite imati engleski travnjak bez kosilice i nadate se da ćete se snaći s srpom ili kosom.
U svakom slučaju pokušajte skuhati dvostruku kavu u moka loncu ili french pressu, nitko ne kaže da nećete biti zadovoljni. Ali tipična doppio kava to jednostavno neće biti.
Koji tip kave preporučujemo za doppio? Naravno, puno ovisi o tome koja vam kava sviđa. Ali ne bojte se tamnijeg stupnja prženja i kave sa snažnim, izraženim okusom.
I prije svega zapamtite…
…kad jedna kava nije dovoljna, tu je ESPRESSO DOPPIO.