- Dominik Škoda
- 6710 pogleda
Ako neki pour-over aparat za pripremu filtrirane kave zaista ima stil i lijep dizajn, to je nesumnjivo Chemex pour-over aparat. Izum koji je zasjao u SAD-u još 1940. godine. Njegov izumitelj, prvotno kemičar i doktor Peter Schlumbohm, već tri godine nakon lansiranja na tržište uvršten je u prestižnu kolekciju modernog dizajna MOMA.
Sam njegov autor tvrdi: "Čak i najveća pećina može pomoću Chemexa pripremiti izvrsnu kavu." Ako i vi želite zaista kvalitetno pripremiti kavu pomoću Chemexa, nastavite čitati.
Bez obzira koju veličinu Chemexa odaberete (mi nudimo sve veličine, za 3, 6, 8 i 10 šalica), preporučujemo korištenje originalnih sklopivih Chemex papirnatih filtera, koji su također dostupni u našem e-trgovini.

PREDNOSTI PRIPREME KAVE U CHEMEXU
- lijepo čista kava pune okusa
- jednostavna priprema i održavanje
- mogućnost pripreme veće količine filtrirane kave (u odnosu na V60)
- nije potrebna dodatna oprema, npr. posude
- dizajn
GRUBLJENJE MLEVENJA: srednje grubo mljevenje, nešto grublje nego za drip
Idealno je sam mljevenu kavu (preporučujemo izboru) uvijek svježu, neposredno prije svake pripreme. U Chemexu se kava melje prilično grubo, nešto grublje nego za drip, tj. otprilike konzistencije kristalnog šećera.
KAKO PRIPREMITI CHEMEX?
✔ Ukupno vrijeme pripreme: cca 4 minute
✔ Količina kave: idealno 36 grama / 600ml
Upute za pripremu kave pomoću Chemexa
- Pripremimo zrna kave, npr. 36 grama i 600 ml filtrirane vode temperature 93-95°C, također će nam trebati štoperica za mjerenje vremena. Ukupno vrijeme pripreme - 3-4 minute.
- Izmulinjmo zrna nešto grublje nego za dripper - otprilike na stupanj 7 na zamišljenoj desetostupanjskoj ljestvici (srednje grubo mljevenje).
- U gornji dio posude stavimo Chemex filter, koji ispratimo toplom vodom. Također ispratimo posudu, koja će se tako zagrijati i neće hladiti kavu. Ovu vodu potom izlijemo iz posude.
- Kavu posipamo u filter i lagano nagnemo posudu - time se kava dobro raspoređuje.
- Zatim je prelijemo cca 50ml vruće vode. Iz kave počinje otpuštati ugljični dioksid, koji sprječava pravilnu ekstrakciju. Pokrećemo štopericu.
- Nakon 30 sekundi polako ulijevamo vodu kružnim pokretima, ako je moguće stalno tijekom cijelog vremena. Za ovu svrhu savršeno odgovara npr. Hario Buono posuda s uskom grlom.
- Kava iz Chemexa je gotova i možemo je servirati. Ukupno vrijeme ekstrakcije trebalo bi biti oko 4 minute. Ako je vrijeme preljevanja bilo brže od 3 minute, sljedeći put postavite mljevenje na finije.
TIP: Naravno, najvažnije je vaše vlastito okuse. Ako vam se čini da kava ima slabo tijelo, pokušajte sljedeći put samljevenju kavu malo finije i smanjite omjer kave i vode. Ako vam se pak čini da je kava previše gorka, sljedeći put je samljeveni malo grublje i povećajte omjer kave i vode. Pokušajte pritom uvijek održavati istu temperaturu vode i ista vremena konačne ekstrakcije.
