Nadmorska visina: 1.670 - 1.800 m
Način predelave: opran
Regija : Kayanza, Gatara
Raznolikost : crveni burbon
Kmetija: Gakenke
Mesec žetve: ožujak - srpanj 2024
Pražilec : Fižolovka
Uvoznik: Sucafina
Kaj je Gourmet Coffee Specialty?
To je vrhunska kava, koju smo jo skrbno izbrali za vas i jo za nas pratili u pražarni Beansmith. Definicija je velika, SCA (Association for Select Coffee) posebno navodi da tako kave, koje stručne ocjene postižu najmanje 80 točaka od 100 i nemaju bistvenih izvrsnih okusa. Pri odabranih kavah pri nas ćete uvijek naći i 100% preglednost (kmetije, uvoznici, pražarnice i prodavači).
Što je drugačije pri posebnih kavah?
Ne pričakujte znatne grenkobe u kavi, saj su pražene lakše kao obične kave. U njima ćete pronaći bolje sadne okuse. Sve naše kave su prvenstveno namijenjene domaćim pripravama, kao što je na primjer filtrirana kava , što pa ne znači, da ne more biti zanimljivo ni u moka lončku .
Kaj nas je privukao pri toj kavi?
Dobra naravna kava je osnova našeg portfelja kave, zato je bila to a jasna izbira . Naravna predelava kave je metoda, pri kojoj se kavna zrna suši direktno u češnjah kafepara , dakle cjelokupna pulpo. Taj tradicionalni postupak daje kavi bogatu, sladak i često saden okus, jer zrna med sušenjem apsorbira šećer i druge tvari iz pulpe. Taj način obrade je čest na območjima s velikom sončnom svjetlošću i ima uključen učinak na krajnji profil kave.
Nasvet za pripravo
Točne grobosti mletja ne pišemo, jer jo ima svaki mlin drugačije, možete pa pokušati s mletjem, da dobijete približno to, što imamo ispod. Toda u resnici gre za jedan od mnogih različitih primera. To je samo odskočna deska.
drip 18g (60ml bloom), zajedno 250ml u 2:30min
Informacije kmeta/uvoznika
Gakenke je izgrađen 1991. Postaja s 224 sušilice može prenijeti do 750 tona u sezoni. Ima 2 rezervoara za flotaciju, 10 rezervoara za fermentaciju i 2 rezervoara za namakanje. Sušilnica ima 150 podignutih gredica.
Postaja ima 1780 registriranih kmetova, koji su raspoređeni po 22 hriba u općini Gatare u pokrajini Kayanza. Organizirani tako u skupini od 30 ljudi, na čelu s vodećim producentom , koji omogućuju komunikaciju i organizaciju s radnim mjestom.
Većina kavnih stabala u Burundiju je zbog kvalitete sorte Red Bourbon. Staranje podlag je u Burundiju vrlo velik problem zbog svih manjih nasada kave. Za podršku kmetom pri ponovnoj zasaditvi njihovih nasada Greenco kupuje sjeme od Instituta za agronomske znanosti Burundije ( ISABU ), postavlja drveće i kmetom prodaje sadike po nižoj cijeni.
Med sezono žetve se kava žanje selektivno ročno . Češnje preplavimo u male vedrih, da provjerimo njihovu kvalitetu. Po tem kvalitetne češnje ročno sortiramo i poškodujemo, nezrele i prezrele češnje odstranimo. Češnje se nato suši 3 do 4 dana na sušenim mizama u jednom sloju.Obiralci med sušenjem prebrskajo češnje i iščeju pokvarene kose. Po sušenju se pergament zapakira u vreće i odpelje u skladište. Strokovnjaci u laboratoriju Greenco ocjenjuju svaki niz i osiguravaju sljedljivost kroz cijeli proces.