- Dominik Škoda
- 3324 pogleda
- 0 komentari
Bečka kava je elegantna klasika koja razveseljava ne samo ljubitelje jake kave, nego i one koji vole slatko. Povezuje izraženo espresso i lagano tučeno vrhnje, stvarajući prekrasan kontrast okusa i tekstura. Idealno za nedjeljno poslijepodne, goste ili kao desert u šalici.
Što je to bečka kava
Bečka kava (na njemačkom Wiener Melange ili Einspänner) ima više varijanti. Kod nas najčešće označuje crnu kavu (često dvostruko espresso) serviranu u čaši ili šalici, na koju se stavlja slatko vrhnje umjesto mlijeka. Piće se često ukrašava kakaom, čokoladnim strukturom ili cimetom.
Sastojci i pribor
- 1 porcija svježe pripremljenog espressa (ili 2 porcije za jači okus)
- 50–100 ml vrhnja za šlag (minimalno 30 % masti)
- Po želji: šećer, kakao, naribana čokolada ili cimet
- Čaša ili šalica za espresso
- Šlagalica ili ručna pjenjača
Postupak pripreme bečke kave
- Pripremite espresso – idealno s ručnim aparatom s ručkom, moka konvicom ili French pressom. Treba biti jak i aromatičan.
- Istucite vrhnje – ne potpuno čvrsto. Cilj je blaga, polutekuća tekstura koja se lako složi i pije.
- Ulijte kavu u čašu – neposredno nakon pripreme, da ostane vruća.
- Pažljivo nanesite vrhnje na vrh – na primjer žličicom. Tako ćete postići tipičan dvobojni učinak.
- Po želji ukrasite – kakaom, čokoladom ili cimetom.
- Ne poslužujte sa žličicom – bečka kava se pije preko vrhnja, ne miješajući.
Savjeti i varijacije
- Za slađi okus možete zasladiti kavu prije dodavanja vrhnja.
- Umjesto klasičnog vrhnja možete koristiti aromatično vrhnje (npr. vaniliju).
- Ako koristite kofeinski kavu bez kofeina, ugodit ćete i večernjim gostima ili onima koji izbjegavaju kofein.
Koju kavu odabrati?
Preporučujemo korištenje bogate 100 % arabice s punim aromom, ili mješavinu arabice i robuste za jaču bazu. U našoj trgovini pronaći ćete odabrane zrnate kave savršene za bečku pripremu.
Sažetak
Bečka kava je jednostavna za pripremu, upečatljiva za pogled i ukusna. Odlična je za trenutke odmora i svečanije prilike. Potrebni su samo kvalitetan espresso i svježe vrhnje – i mala kavena čarolija je spremna.
Komentari (0)