- Dominik Škoda
- Priprema kave
- 0 likes
- 408 views

Što je aeropress? Aeropress je potpuno nova i vrlo popularna metoda pripreme kave koja kombinira filtriranje kave kroz papir i upotrebu tlaka. Tvrtka Aerobie, koja Aeropress proizvodi u SAD-u, iako proklamira da je moguće stvarati espresso tipa kavu, nije to tako jednostavno. Aeropress zapravo ne stvara espresso. Kava je više slična filtriranoj kavi, tj. dripu, međutim tlak i finije mljevenje čine kavu punijom nego drip.
Prednosti | Gruboća mljevenja | Upute za pripremu | Sve za pripremu
Prije svega, Aeropress nudi veliku varijabilnost i postoji mnogo recepata kako ga pripremiti. Moguće je stvarati napitke od 50 do 200ml, eksperimentirati s gruboćom mljevenja i čak isprobavati različite temperature vode. Kod Aeropressa nema jedne ispravne metode pripreme. Još jedna velika prednost Aeropressa je njegova nerazbijljivost, lagana težina i kompaktčnost, zahvaljujući čemu je idealan za putovanja i pripremu kave u prirodi. U usporedbi s drugim metodama zahtijeva minimalno čišćenje, cijeli aparat treba samo isprati vodom nakon upotrebe.
PREDNOSTI AEROPRESSA
- tlak iz kave dobiva još dodatne okuse u odnosu na filtriranu kavu (drip)
- filtracijom kroz papirni filter postižete prekrasno čistu kavu bez prašine
- mogućnost isprobavanja različitih vrsta pripreme, igranje s vremenom pripreme i gruboćom mljevenja
- određujete koliko dugo će se kava ekstrahirati, tj. na vama je kada ćete pritisnuti klip
- lako pranje i nerazbijljivost
- nizoka cijena filtera, 350kom za cca 120 HRK
- izvrstan za putovanja, zahvaljujući svojoj težini i nerazbijljivosti stane u ruksak i putnu torbu
- može se u njega staviti mljevenjak Porlex Mini ili Rhinowares Mini
GRUBOĆA MLJEVENJA: finija
Idealno je sam mljeti kavu (preporučujemo specijalnu) uvijek svježu neposredno prije svake pripreme. Na aeropressu se kava miješa otprilike na konzistenciju pijeska. Gruboća je ista kao kod moka posude. Međutim, moguće je eksperimentirati s njom.
KAKO PRIPREMITI KAVU U AEROPRESSU?
✔ Vrijeme pripreme: 1,5min (30s pred-ekstrakcija, 30s ekstrakcija, 30s stiskanje)
✔ Količina kave: idealno 6 grama / 100ml
Općenito postoje 2 osnovne metode pripreme kave u aeropressu. Prva, gdje Aeropress stoji filterom dolje i druga, gdje stoji preokrenuto filterom gore, stoga se naziva reverzna metoda. Prva metoda ima nedostatak u tome što čim počnete prelijevati kavu vrućom vodom, kava će početi prolaziti kroz filter još potpuno neizvađenu. Ovaj nedostatak reverzna metoda potpuno uklanja, jer je odozgo tubus zapečaćen klipom, a filter se stavlja tek na vrh Aeropressa. Stoga preporučujemo reverznu metodu, koju ćemo opisati u nastavku.
Upute kako pripremiti kavu pomoću aeropressa
- Umetnite papirnati filter u sitko Aeropressa i isperite ga vrućom vodom, na taj način uklanjate ostatke papirnate arome iz filtera.
- Preporučujemo odmah i isprati vrućom vodom šalicu ili posudu za serviranje u koju će se Aeropress pripremati. To je vrlo korisno ako ne želite da se vaš konačni napitak ohladi.
- Samljevajte kavu otprilike na gruboću pijeska, mljevenje je isto kao kod pripreme u moka posudi. Mljevenjem se može eksperimentirati, općenito vrijedi da što je finije mljevenje, to je kraće vrijeme ekstrakcije.
- Kuhajte vodu (po mogućnosti filtriranu) na 93-95°C.
- Izvadite klip iz Aeropressa, okrenite bajonet gore i dospite mljevenu porciju kave.
- Prelijte cca 50ml vode i pustite da se kava 30 sekundi pred-ekstrahira, tijekom tog vremena kava se oslobađa viška CO2, koji svježe pržena kava sadrži. Ovaj korak omogućuje bolju ekstrakciju u sljedećem koraku.
- Kružećim pokretima polako prelijte ostatak sadržaja Aeropressa i potom promiješajte kavu.
- Postavite pripremljeni isprani filter, ekstrahirajte 30s i zatim još cca 30s stisnite klip. Ukupno vrijeme pripreme napitka trebalo bi biti oko 1,5 minute.
- Uživajte u kavi :-)
Videorecept za pripremu kave u Aeropressu
Što nalazite o Aeropressu na stranicama proizvođača?
"Također moram dodati svoje entuzijastično preporuku ovom uređaju iz mnogo drugih za pripremu kave. Potrebno je prvo probati, da biste vjerovali kako kvalitetnu kavu može pripremiti. Vlasnik sam svih mogućih uređaja za pripremu kave, ali otkad je Aeropress našao put u naš dom, na moje dva vacuum poty i Technivorm drip samo skupljaju prašinu.", Kevin Knox, specijalist u kavinskoj industriji s 28 godina iskustva, autor Coffee Basics.
"Pravilnom pripremom Aeropress može ponuditi vrlo kvalitetnu kavu u stilu espressa i izvrstan šalicu kave veće zapremine u stilu američana. U stvari proizvodi mnogo bolje espresso, nego mnogi kućni uređaji, dvadeset puta i trideset puta skuplji.", Kenneth Davids, autor knjiga "Coffee: A guide to Buying Brewing and Enjoying", "Espresso: Ultimate Coffee", "Coffee Roasting: Romance and Revival", urednik portala coffeereview.com.

ŽELITE LI KUPOVATI AEROPRESS?
-
Druge metode pripreme kave
- Priprema kave u french pressu
- Priprema kave Cold brew (hladna kava)
- Priprema kave u moka posudi
- Priprema kave u džezvi
- Priprema kave u Vacuum potu
- Priprema filtrirane kave
- Priprema kave - Espresso - kompletni priručnik
- Priprema zelene kave s prženjem
- Priprema vijetnamske kave
- Napitci iz espressa
- Priprema kave u Chemexu
- Priprema yerba maté u kalabasi
- Ledena kava - recepti za 6 nacina
- Okusi u kavi
- Priprema kave flat white
- Priprema kave frappé
- Priprema kave batch brew
- Priprema kave espresso tonic
- Priprema kave cappuccino
- Priprema caffe latte
- Priprema latte macchiato
- Priprema espresso macchiato
- Priprema kave ristretto
- Priprema espresso doppio
- Priprema kave americano
- Priprema kave lungo