Priprema ravne bijele kave

Znaš li tko je otac popularne kave flat white? I kakva priča se veže uz dana tako traženu vrstu kave?

Potraga za korijenima napitka poznatog kao flat white vodi nas do protinoge i moramo se vratiti u drugo polovicu prošlog stoljeća. Bio je to 1985. kada je vlasnik jedne kafiće u Sydneyju primijetio da popularnost cappuccina polako opada. Njegovi su se kupci sve češće vraćali tradicionalnom espressu. Posebno za njih, Alan Preston je počeo u svom Moors Espresso Baru nuditi kavu koju je nazvao flat white.

U jednostavnosti je snaga

Što je flat white? Kada se spoje dva espressa i istušeno mlijeko, nastaje flat white. U nekim izvorima se kao zemlja podrijetla navodi Novi Zeland, ali danas bi bilo teško pronaći relevantne povijesne izvore za recept. U konačnici, nije toliko važno odakle flat white potječe koliko je važno da li njegovim okusom i specifičnim svojstvima ispunjava vaše očekivanja.

Što trebate znati za pripremu?

  • Osnovni uvjet uspjeha je odabir vrhunske kave za pripremu espresa, inspirirajte se našom ponudom.
  • Također će vam pomoći pri odabiru kava aparata za pripremu najboljeg espresa.
  • Mlijeko biste trebali koristiti punomasno, oni koji preferiraju biljna mlijeka, mogu naravno koristiti sojino, zobeno ili drugo. Mlijeko alternative za kavu kod nas možete kupiti u najvišoj kvaliteti.
  • Onima koji razmišljaju o latte art, svakako treba početi s nabavkom kvalitetne posude za mlijeko.

Recept kako napraviti flat white kavu

  1. Pripremite dva espressa koja ćete uliti u šalicu ili posebnu čašu.
  2. Mlijeko umutite na temperaturu oko 60 °C. Nije na škodu koristiti posebni termometar.
  3. Primijetili ste kako iskusni baristi (npr. u Hotel Golf) posudom s istušenim mlijekom udare o pult, a zatim lagano zavrte? Sigurno to i vi učinite na isti način. Mlijeko će biti glatko, baršunasto i riješit ćete se neželjenih mjehurića.
  4. Ovako pripremljeno mlijeko pažljivo ulijte u kavu - imate flat white.
  5. Ako se usudite na umjetnički pristup, možete isprobati tzv. latte art i ulijevati mlijeko u kavu tako da nastanu razni oblici.
Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, mlin, kava aparat, french press, moka posudu, dripper, džezva i ostalo.

Usporedba kava flat white vs. cappuccino

Razlika između kave flat white i cappuccina (kapućina) se sastoji prvenstveno u sloju mlijeka i pjene koja se koristi za njihovu pripremu. Flat white se sastoji od espresa pomiješanog s mlijekom obogaćenim finom pjenom, što mu daje glatku i baršunastu konzistenciju. Cappuccino je tradicionalna talijanska kavna napitka, koja se sastoji od espresa, vrućeg mlijeka i zatim sloja guste mliječne pjene. Sloj pjene na vrhu cappuccina obično je izraženiji nego kod flat white i često se na nju stvara neki uzorak od kakaa ili cimeta. Dok flat white pruža nježniji i manje intenzivan okus, cappuccino nudi jači kontrast između kave i mliječne pjene.

Usporedba kava flat white vs. latte

Flat white i latte su dvije popularne vrste kava napitaka. Glavna razlika je u omjeru kave, mlijeka i mliječne pjene. Latte sadrži više mlijeka, što čini da je manje intenzivna i ima veći volumen mliječne pjene na vrhu. Na taj način, latte se često poslužuje u većoj čaši ili šalici, dok je flat white obično poslužen u manjoj širokoj šalici.

Dominik Škoda
Autor članka: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava s.r.o. koja već 15 godina upravlja e-trgovinom svježe pržene kave i pribora za alternativne metode pripreme kave. Vlasnik prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ali i ljubitelj prirode, kućnih popravaka i glazbe.

Srodni proizvodi

Pretplata na kavu kod GourmetKáva
  • Na rasprodaji!
  • -0,20 €
Na skladištu
Pretplata na kavu

Pretplata na kavu kod GourmetKáva - NEMOGUĆE JE NARUČITI

Mirisni užitak svježe kave. Svaki mjesec drugačija svježe pržena kava! Naručite kavu za 3/6/12 mjeseci unaprijed uz popust do 25% . Ovaj proizvod nije dostupan za vašu zemlju. MOLIMO, NE NARUČUJTE PROIZVOD.
Na skladištu
67,90 € 68,10 €
Pogledajte autorove članke
Dominik Škoda

Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava s.r.o., koja već 11 godina vodi web trgovinu sa svježe prženom kavom i priborom za alternativnu pripremu kave. Nositelj prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Također ljubitelj prirode, uradi sam projekata i glazbe.