- Dominik Škoda
- 19793 pogleda
Znaš li tko je otac popularne kave flat white? I kakva priča se veže uz dana tako traženu vrstu kave?
Potraga za korijenima napitka poznatog kao flat white vodi nas do protinoge i moramo se vratiti u drugo polovicu prošlog stoljeća. Bio je to 1985. kada je vlasnik jedne kafiće u Sydneyju primijetio da popularnost cappuccina polako opada. Njegovi su se kupci sve češće vraćali tradicionalnom espressu. Posebno za njih, Alan Preston je počeo u svom Moors Espresso Baru nuditi kavu koju je nazvao flat white.
U jednostavnosti je snaga
Što je flat white? Kada se spoje dva espressa i istušeno mlijeko, nastaje flat white. U nekim izvorima se kao zemlja podrijetla navodi Novi Zeland, ali danas bi bilo teško pronaći relevantne povijesne izvore za recept. U konačnici, nije toliko važno odakle flat white potječe koliko je važno da li njegovim okusom i specifičnim svojstvima ispunjava vaše očekivanja.
Što trebate znati za pripremu?
- Osnovni uvjet uspjeha je odabir vrhunske kave za pripremu espresa, inspirirajte se našom ponudom.
- Također će vam pomoći pri odabiru kava aparata za pripremu najboljeg espresa.
- Mlijeko biste trebali koristiti punomasno, oni koji preferiraju biljna mlijeka, mogu naravno koristiti sojino, zobeno ili drugo. Mlijeko alternative za kavu kod nas možete kupiti u najvišoj kvaliteti.
- Onima koji razmišljaju o latte art, svakako treba početi s nabavkom kvalitetne posude za mlijeko.
Recept kako napraviti flat white kavu
- Pripremite dva espressa koja ćete uliti u šalicu ili posebnu čašu.
- Mlijeko umutite na temperaturu oko 60 °C. Nije na škodu koristiti posebni termometar.
- Primijetili ste kako iskusni baristi (npr. u Hotel Golf) posudom s istušenim mlijekom udare o pult, a zatim lagano zavrte? Sigurno to i vi učinite na isti način. Mlijeko će biti glatko, baršunasto i riješit ćete se neželjenih mjehurića.
- Ovako pripremljeno mlijeko pažljivo ulijte u kavu - imate flat white.
- Ako se usudite na umjetnički pristup, možete isprobati tzv. latte art i ulijevati mlijeko u kavu tako da nastanu razni oblici.
Usporedba kava flat white vs. cappuccino
Razlika između kave flat white i cappuccina (kapućina) se sastoji prvenstveno u sloju mlijeka i pjene koja se koristi za njihovu pripremu. Flat white se sastoji od espresa pomiješanog s mlijekom obogaćenim finom pjenom, što mu daje glatku i baršunastu konzistenciju. Cappuccino je tradicionalna talijanska kavna napitka, koja se sastoji od espresa, vrućeg mlijeka i zatim sloja guste mliječne pjene. Sloj pjene na vrhu cappuccina obično je izraženiji nego kod flat white i često se na nju stvara neki uzorak od kakaa ili cimeta. Dok flat white pruža nježniji i manje intenzivan okus, cappuccino nudi jači kontrast između kave i mliječne pjene.
Usporedba kava flat white vs. latte
Flat white i latte su dvije popularne vrste kava napitaka. Glavna razlika je u omjeru kave, mlijeka i mliječne pjene. Latte sadrži više mlijeka, što čini da je manje intenzivna i ima veći volumen mliječne pjene na vrhu. Na taj način, latte se često poslužuje u većoj čaši ili šalici, dok je flat white obično poslužen u manjoj širokoj šalici.
