O konačnom okusu kave odlučuju i najmanji detalji. Ljubitelji filtrirane kave to će lako uvidjeti kada isprobaju različite vrste filtara.
Bez obzira na to koju metodu pripreme filtrirane kave odaberete (aeropress, dripper, chemex, vacuum pot), upravo je filter taj koji može napitak podići na nekoliko nivoa više, ili naprotiv naštetiti kavi, iako imate kvalitetna, svježe mljevena zrna i najsofisticiranijeg pomoćnika za pripremu kave.
Filteri za kavu se razlikuju ne samo veličinom, već i korištenim materijalom.
U našoj ponudi možete pronaći filtere za kavu:
Papirnati filteri za kavu
Spadaju među najčešće korištene i za njihov nastanak zaslužna je velika ljubiteljica kave Melitta Bentz. Poduzetna dama iz njemačkog Dresdena smetao joj je kava talog u napitku. Stoga nije oklevajući isprobala niz materijala kroz koje bi se kava mogla filtrirati. Njezinu pažnju privukao je i papir koji se koristi u bilježnicama. I upravo običan upijajući papir posuđen iz sina torbe postigao je najveći uspjeh. U srpnju 1908. gospođa Bentz patentirala je papirnati filter za kavu i pet mjeseci kasnije osnovala danas već legendarnu Melitta Bentz Company.
Bjeljeni ili nebijeljeni?
To je danas potpuno ključna pitanja. Bjeljeni filteri za kavu prošli su proces bjeljenja uz upotrebu male količine klora ili kisika. Nema potrebe bojati se njihove zdravstvene sigurnosti, radije je u pitanju utjecaj na okoliš. S tog stajališta, ekološkiji su filteri bjeljeni kisikom u usporedbi s onima kod kojih je korišten klor. Niz proizvođača stoga navodi kojom metodom su njihovi filteri bjeljeni.
Ne-bjeljeni filteri prepoznat ćete po karakterističnoj smeđoj boji, nisu prošli tako složenu obradu i stoga su šetrniji prema okolišu. Nažalost, mogu ponekad kavi dodati neugodan „papirnati“ okus. Međutim, to možete lako riješiti ako filter prije upotrebe prelijete vrućom vodom. Preporučujemo isprati sve papirnate filtre prije upotrebe, papir dobiva bolje osobine i kava bolji okus.
Pamučni filteri
U našoj ponudi možete pronaći pamučne filtre za kavu Hario namijenjene za vacuum pot. Ako ste se pri čitanju o papirnatim filtrima pitali o utjecaju na okoliš, sada će vaša ekološka duša biti zadovoljna. Pamučni filteri namijenjeni su za višekratnu upotrebu (navodi se da filter možete koristiti cca 100x). Samo ga treba isprati vrućom vodom i ostaviti da se osuši. Tako filtrirana kava sadrži više esencijalnih ulja, što za potrošača znači bogatiji i izraženiji okus.
Nehrđajući filteri
Prvo i osnovno, korištenje ovih filtara je vrlo ekološki (ne stvarate otpad), iako morate u početku uložiti više, dugoročno ćete uštedjeti. Također, trebali biste u usporedbi s papirnatim filterom odgovoriti na pitanje da li vam je važniji nježniji ili, s druge strane, puniji okus kave. Nehrđajući filter možda neće „uhvatiti“ sav talog, ali će zadržati visok udio kava ulja i time izraženiji okus.
Phin filter
Komplet za pripremu vijetnamske kave uz pomoć phin filtra u posljednje vrijeme dobiva značajnu popularnost. I ovdje radite s nehrđajućim filterom, trebali biste se pridržavati propisanog postupka i onda se možete radovati stvarno ukusnoj kavi.
Jedno je sigurno – okusa kave može vrlo lako utjecati bilo koji materijal s kojim dođe u kontakt. Filter je često posljednja prepreka koju kava mora prevladati prije nego što se stvori konačni napitak. Stoga ga odaberite s odgovarajućom pažnjom.
Zašto kupovati filtre za kavu za pripremu filtrirane kave kod nas?
- Filter koji je na skladištu možemo dostaviti već drugi dan od narudžbe!
- Imamo široku ponudu proizvoda za pripremu kave i čaja, kao i kvalitetnu kavu.
- Potrebna vam je pomoć? Naša korisnička podrška je ovdje za vas.