- Dominik Škoda
- Članci o kavi
- 0 likes
- 112 views

Čemu služi prženje kave? Prženjem kava stječe svoj specifičan okus, boju i aromu. Zelene zrna mijenjaju boju u tipično kavano smeđu. Tijekom prženja dolazi do određenih kemijskih reakcija – duljina prženja kave potom utječe na konačni rezultat. Postoji nekoliko tipova prženja i dijelimo ih prema spomenutim karakteristikama postupaka.
Što utječe na prženje kave?
Prženje kave prilično je zahtjevan proces, djelomično pod utjecajem i tlaka te vanjskog vremena. Svaka pržionica na svoj način utječe na konačni okus. Prženje je, naime, pod utjecajem i onoga tko ga radi, tako da ista vrsta kave može imati različit okus. Tijekom cijelog procesa potrebno je paziti na temperaturu prženja, okretaje bubnja pržionice i dodavanje zraka. Nakon prženja, zrna se hlade u posebnom uređaju i prije nego što stignu od pržionice do trgovine, ostavljaju se da odstoje dva dana.
Svijetlo pržena i tamno pržena kava
Stupanj prženja važan je jednako kao i gruboća mljevenja kave, za određeni način pripreme kave neki stupanj prženja više odgovara, neki manje. Svijetlo prženje primjerice odgovara za pripremu u aeropressu, dripu ili u french pressu. Tamnije prženje pogodnije je za pripremu u moka loncu ili u espresso aparatu.
Ako vas više zanima priprema svijetlo ili tamno pržene kave, pročitajte naš članak.
Zelena kava je nepržena kava
Općenito se smatra da je njezina konzumacija blagotvorna za zdravlje i pomaže u mršavljenju. Ova kava ima više antioksidansa i kiselina, koje se gube prženjem (više o zelenoj kavi možete pročitati na našoj web stranici u odjeljku „O kavi“).
Ako vas više zanima priprema ove kave, pročitajte naš članak.
Tipovi prženja kave prema nazivima:
- Light Cinnamon
- Cinnamon
- New England - počinje first crack
- American, Light City - završava first crack
- City Plus, Medium
- Full City
- Light French, Viennese
- French - kava počinje gorući
- Italian
- Spanish
Tipovi prženja prema boji:
Svijetlo prženje – također poznato kao „cimetno prženje“, nazvano po boji koja podsjeća na cimet. Kava je kiselija i ima slabiji okus
Srednje svijetlo prženje – svijetlo smeđa boja, jasno kisela i raznovrsniji okus
Srednje prženje - boja lagano do srednje smeđa, s punijim tijelom i blagom kiselosti
Srednje tamno prženje - kiselost je suzbijena, ističu se okusne komponente kave, zrna imaju na površini fine kapi ulja
Tamno prženje – boja je tamno smeđa do crna, zrna su masna, dolazi do suzbijanja finih okusnih karakteristika, puno tijelo, gorko-slatki tonovi
Vrlo tamno prženje – zrna vrlo tamna do crna, nema kiselosti, kava zrna potpuno prekrivena uljem, tijelo je lagano, može imati pečeni okus
Prije izgaranja – takva kava se već ne može piti
