- Dominik Škoda
- Priprema kave
- 0 likes
- 204 views

Na ovoj stranici pronaći ćete sažetak osnovnih parametara pravilno pripremljenih napitaka od espressa. S jedne strane, to je očigledna stvar, s druge strane, nažalost, u Češkoj Republici veliki dio kafića priprema napitke po svom. Stoga su sljedeće informacije korisne prije svega u kafiću gdje često već na prvi pogled možete prepoznati priprema li se ovdje kava pravilno, ili je to samo sekundarna aktivnost, pri kojoj pripreme kavu samo da bude, a okus im nije na prvom mjestu.
Zašto je dobro znati, odnosno kako odabrati dobar kafić?
Zapamtite također da dobro espresso mora biti iz parnog espresso aparat i priprema ga barista. Ako u kafiću vidite parni aparat, što je prilično često, možete promatrati koliko dugo kava curi iz pare. U lošim kafićima često nemaju pravilno podešen mljevenik, pa kava obično curi prebrzo, voda je, kisela, bez okusa i tijela. Da li je espresso pravilno pripremljen, to možete jednostavno izračunati, pravilno bi trebalo iz parnog aparata curiti 25-35 sekundi.
Detaljne informacije možete pročitati u našem članku o pripremi espressa.
Espresso

Klasično espresso ima volumen od 30 ±5 ml i priprema se na parnom aparatu. Tako pripremljena kava je osnova za mnoge druge napitke, gdje se najčešće kombinira s mlijekom ili vodom. Druga varijanta espressa je doppio ili na engleskom double shot, što je dvostruka doza espressa s volumenom od 60 ml.
Volumen: 30ml, +-5ml
Šalica: 60-90ml
Osnovni napitak od kojeg se pripremaju ostali.
Americano

Espresso dopunjeno vrućom vodom, najčešće u omjeru otprilike 1:5. Ova kava poslužuje se u velikoj šalici za cappuccino s volumenom od 150-180 ml
Volumen: cca 180 ml
Šalica: 150-180 ml
Cappuccino

Napitak s volumenom od 150 do 180 ml iz espressa i pjenastog mlijeka. Mlijeko prilikom pjene nikada ne smije prelaziti temperaturu od 65 °C, stoga se pravilno pripremljenim cappuccinom nikada ne možete opeći.
Volumen: 150-180 ml
Šalica: 150-180 ml
Caffè latte

Radi se o napitku s volumenom većim od 250 ml. Ima veći volumen i veći udio mliječne pjene nego cappuccino. Varijanta ove kave je latte macchiato, pri čemu se najprije ulije pjenjano mlijeko, a tek nakon toga espresso.
Volumen: 250-300 ml
Šalica: 280-330 ml
Flat white

Poslužuje se u šalici s volumenom oko 160 ml i radi se o espresso doppio prelivenu mliječnom pjenom. Radi se o kavi sličnoj cappuccinu, ali s većim omjerom kave.
Volumen: 160 ml
Šalica: 160-180 ml
Espresso macchiato

Radi se o espressu u klasičnoj šalici od 60-90 ml prelivenu mliječnom pjenom. Omjer kave prema mlijeku je opet veći, ali se koristi samo klasično 30 ml espresso.
Volumen: 80 ml
Šalica: 60-90 ml

Možda vas zanima
Zahvaljujemo web stranici za korištene slike
https://www.piccoloneexistuje.cz
-
Druge metode pripreme kave
- Priprema kave u french pressu
- Priprema kave Cold brew (hladna kava)
- Priprema kave u moka konvici
- Priprema kave u džezvi
- Priprema kave u Vacuum potu
- Priprema filtrirane kave
- Priprema kave - Espresso - kompletni priručnik
- Priprema kave u Aeropressu
- Priprema zelene kave s pečenjem
- Priprema vijetnamske kave
- Priprema kave u Chemexu
- Priprema yerba maté u kalabase
- Ledena kava - recepti za 6 načina
- Okusi u kavi
- Priprema kave flat white
- Priprema kave frappé
- Priprema kave batch brew
- Priprema kave espresso tonic
- Priprema kave cappuccino
- Priprema caffe latte
- Priprema latte macchiato
- Priprema espresso macchiato
- Priprema kave ristretto
- Priprema espresso doppio
- Priprema kave americano
- Priprema kave lungo