Podobno kao i za niz drugih proizvoda, i izboru kave možete pristupiti u tzv. BIO kvaliteti. Naravno, postavlja se pitanje, da li korist za potrošača, a posljedično i za planetu, opravdava uloženi novac.

Što vam tada može ponuditi BIO kava?

Kao da nije dovoljno da birate između pojedinih sorti, marki i pržionica, potrošači kave suočavaju se, između ostalog, s pitanjem da li odabrati konvencionalnu (obično uzgajanu) ili organsku kavu, koja zadovoljava zahtjeve za tzv. BIO kvalitetu. Pravu odluku možete donijeti pod uvjetom da imate dovoljno potrebnih informacija.

S obzirom na to da kava spada među vrlo tražene robe, za pokriće svjetske potražnje godišnje se uzgaji više od devet milijardi kilograma kave.

Kako se razlikuju uvjeti za uzgoj konvencionalne vs. organske kave?

Za konvencionalni uzgoj obično se koriste sorte koje preferiraju izravnu sunčevu svjetlost. Rastu na prostranim poljima (često na područjima odrušenih prašuma), gdje nije moguće računati na dovoljno prirodnu zaštitu od štetnika (ptice ili gušteri koji love insekte itd.) i bolesti, što zahtijeva korištenje kemijske zaštite (insekticidi, pesticidi, herbicidi). Za povećanje prinosa takva polja se gnojive umjetnim gnojivima.

S druge strane, organska BIO kava obično dolazi od sorti koje rastu u hladu stabala, koja zbog njih ne moraju biti siječena. Berba tada naravno nije tako brza i praktična, pa uzgajivač ne može računati na tako visoke prinose. Za održavanje bio kvalitete također nije moguće koristiti sintetička gnojiva niti tretirati kave hemijskim sprejevima. Uzgoj takve kave je zahtjevniji, a konačni proizvod logički skuplji.

Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, mljevenjak, kavu aparat, french press, moka konvicu, dripper, džezvu i drugo.

Isplati li vam se uložiti više novca za kavu u BIO kvaliteti?

Odnosno u čemu BIO kava ima prednost? BIO kava prije svega sadrži više vrijednih antioksidansa. U okviru provedene studije dokazano je da organska kava ima bolji sadržaj antioksidansa i antioxidativnu aktivnost u usporedbi s konvencionalnom kavom. Međutim, uvijek je potrebno uzeti u obzir i druge čimbenike, kao što su prženje kave i način pripreme kave.

Potpuno nezanemariv je činjenica da kupnjom organske kave doprinosite zaštiti okoliša.

Dominik Škoda
Autor članka: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava s.r.o. koja već 15 godina vodi e-trgovinu s osvježeno prženom kavom i priborom za alternativne načine pripreme kave. Vlasnik prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ali i ljubitelj prirode, hobija i glazbe.

Izvori:

Barstow, Cynthia. The Eco-foods Guide: What’s Good for the Earth Is Good for You. Gabriola, B.C.: New Society, 2002

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7222172/

BIO proizvodi