Ako neki pour-over aparat za pripremu filtrirane kave zaista ima stil i lijep dizajn, to je nesumnjivo Chemex pour-over aparat. Izum koji je zasjao u SAD-u još 1940. godine. Njegov izumitelj, prvotno kemičar i doktor Peter Schlumbohm, već tri godine nakon lansiranja na tržište uvršten je u prestižnu kolekciju modernog dizajna MOMA.
Sam njegov autor tvrdi: "Čak i najveća pećina može pomoću Chemexa pripremiti izvrsnu kavu." Ako i vi želite zaista kvalitetno pripremiti kavu pomoću Chemexa, nastavite čitati.
Bez obzira koju veličinu Chemexa odaberete (mi nudimo sve veličine, za 3, 6, 8 i 10 šalica), preporučujemo korištenje originalnih sklopivih Chemex papirnatih filtera, koji su također dostupni u našem e-trgovini.
PREDNOSTI PRIPREME KAVE U CHEMEXU
- lijepo čista kava pune okusa
- jednostavna priprema i održavanje
- mogućnost pripreme veće količine filtrirane kave (u odnosu na V60)
- nije potrebna dodatna oprema, npr. posude
- dizajn
GRUBLJENJE MLEVENJA: srednje grubo mljevenje, nešto grublje nego za drip
Idealno je sam mljevenu kavu (preporučujemo izboru) uvijek svježu, neposredno prije svake pripreme. U Chemexu se kava melje prilično grubo, nešto grublje nego za drip, tj. otprilike konzistencije kristalnog šećera.
KAKO PRIPREMITI CHEMEX?
✔ Ukupno vrijeme pripreme: cca 4 minute
✔ Količina kave: idealno 36 grama / 600ml
Upute za pripremu kave pomoću Chemexa
- Pripremimo zrna kave, npr. 36 grama i 600 ml filtrirane vode temperature 93-95°C, također će nam trebati štoperica za mjerenje vremena. Ukupno vrijeme pripreme - 3-4 minute.
- Izmulinjmo zrna nešto grublje nego za dripper - otprilike na stupanj 7 na zamišljenoj desetostupanjskoj ljestvici (srednje grubo mljevenje).
- U gornji dio posude stavimo Chemex filter, koji ispratimo toplom vodom. Također ispratimo posudu, koja će se tako zagrijati i neće hladiti kavu. Ovu vodu potom izlijemo iz posude.
- Kavu posipamo u filter i lagano nagnemo posudu - time se kava dobro raspoređuje.
- Zatim je prelijemo cca 50ml vruće vode. Iz kave počinje otpuštati ugljični dioksid, koji sprječava pravilnu ekstrakciju. Pokrećemo štopericu.
- Nakon 30 sekundi polako ulijevamo vodu kružnim pokretima, ako je moguće stalno tijekom cijelog vremena. Za ovu svrhu savršeno odgovara npr. Hario Buono posuda s uskom grlom.
- Kava iz Chemexa je gotova i možemo je servirati. Ukupno vrijeme ekstrakcije trebalo bi biti oko 4 minute. Ako je vrijeme preljevanja bilo brže od 3 minute, sljedeći put postavite mljevenje na finije.
TIP: Naravno, najvažnije je vaše vlastito okuse. Ako vam se čini da kava ima slabo tijelo, pokušajte sljedeći put samljevenju kavu malo finije i smanjite omjer kave i vode. Ako vam se pak čini da je kava previše gorka, sljedeći put je samljeveni malo grublje i povećajte omjer kave i vode. Pokušajte pritom uvijek održavati istu temperaturu vode i ista vremena konačne ekstrakcije.

Legendarni Chemex CM-6A Pour Over 6 aparat za kavu za pripremu fantastične drip kave . Zapremina 880 ml. Drvena drška.
Legendarni Chemex CM-6A Pour Over 6 aparat za kavu za pripremu fantastične drip kave . Zapremina 880 ml. Drvena drška.
Legendarni Chemex CM-3A Pour Over 3 aparat za kavu za pripremu fantastične drip kave . Zapremina 450 ml. Drvena drška.
Legendarni Chemex CM-3A Pour Over 3 aparat za kavu za pripremu fantastične drip kave . Zapremina 450 ml. Drvena drška.
Legendarni Chemex CM-8A Pour Over 8 aparat za kavu za pripremu fantastične drip kave . Zapremnina 1,2 l. Drvena drška.
Legendarni Chemex CM-8A Pour Over 8 aparat za kavu za pripremu fantastične drip kave . Zapremnina 1,2 l. Drvena drška.
Papirnati filteri posebno dizajnirani za pripremu filtrirane kave u Chemexu . Sadržaj pakiranja: 100 kom.
Papirnati filteri posebno dizajnirani za pripremu filtrirane kave u Chemexu . Sadržaj pakiranja: 100 kom.
Drvena drška Chemex CM-6A
Drvena drška Chemex CM-3A
Drvena drška Chemex CM-8A
Chemex papirnati filteri 6-10 okruglih šalica
-
Druge metode pripreme kave
- Priprema kave u french pressu
- Priprema kave Cold brew (hladna kava)
- Priprema kave u moka posudi
- Priprema kave u džezvi
- Priprema kave u Vacuum potu
- Priprema filtrirane kave
- Priprema kave - Espresso - kompletni priručnik
- Priprema kave u Aeropressu
- Priprema zelene kave s prženjem
- Priprema vijetnamske kave
- Pića od espressa
- Priprema yerba maté u kalabasi
- Ledena kava - recepti za 6 načina
- Arome u kavi
- Priprema flat white kave
- Priprema frappé kave
- Priprema batch brew kave
- Priprema espresso tonic kave
- Priprema cappuccino kave
- Priprema caffe latte kave
- Priprema latte macchiato kave
- Priprema espresso macchiato kave
- Priprema ristretto kave
- Priprema espresso doppio kave
- Priprema americano kave
- Priprema lungo kave