Ako neki pour-over aparat za pripremu filtrirane kave zaista ima stil i lijep dizajn, to je nesumnjivo Chemex pour-over aparat. Izum koji je zasjao u SAD-u još 1940. godine. Njegov izumitelj, prvotno kemičar i doktor Peter Schlumbohm, već tri godine nakon lansiranja na tržište uvršten je u prestižnu kolekciju modernog dizajna MOMA.

Sam njegov autor tvrdi: "Čak i najveća pećina može pomoću Chemexa pripremiti izvrsnu kavu." Ako i vi želite zaista kvalitetno pripremiti kavu pomoću Chemexa, nastavite čitati.


Bez obzira koju veličinu Chemexa odaberete (mi nudimo sve veličine, za 3, 6, 8 i 10 šalica), preporučujemo korištenje originalnih sklopivih Chemex papirnatih filtera, koji su također dostupni u našem e-trgovini.

 

PREDNOSTI PRIPREME KAVE U CHEMEXU

  • lijepo čista kava pune okusa
  • jednostavna priprema i održavanje
  • mogućnost pripreme veće količine filtrirane kave (u odnosu na V60)
  • nije potrebna dodatna oprema, npr. posude
  • dizajn

GRUBLJENJE MLEVENJA: srednje grubo mljevenje, nešto grublje nego za drip

Idealno je sam mljevenu kavu (preporučujemo izboru) uvijek svježu, neposredno prije svake pripreme. U Chemexu se kava melje prilično grubo, nešto grublje nego za drip, tj. otprilike konzistencije kristalnog šećera.

KAKO PRIPREMITI CHEMEX?

Ukupno vrijeme pripreme: cca 4 minute

Količina kave: idealno 36 grama / 600ml

Upute za pripremu kave pomoću Chemexa

  1. Pripremimo zrna kave, npr. 36 grama i 600 ml filtrirane vode temperature 93-95°C, također će nam trebati štoperica za mjerenje vremena. Ukupno vrijeme pripreme - 3-4 minute.
  2. Izmulinjmo zrna nešto grublje nego za dripper - otprilike na stupanj 7 na zamišljenoj desetostupanjskoj ljestvici (srednje grubo mljevenje).
  3. U gornji dio posude stavimo Chemex filter, koji ispratimo toplom vodom. Također ispratimo posudu, koja će se tako zagrijati i neće hladiti kavu. Ovu vodu potom izlijemo iz posude.
  4. Kavu posipamo u filter i lagano nagnemo posudu - time se kava dobro raspoređuje.
  5. Zatim je prelijemo cca 50ml vruće vode. Iz kave počinje otpuštati ugljični dioksid, koji sprječava pravilnu ekstrakciju. Pokrećemo štopericu.
  6. Nakon 30 sekundi polako ulijevamo vodu kružnim pokretima, ako je moguće stalno tijekom cijelog vremena. Za ovu svrhu savršeno odgovara npr. Hario Buono posuda s uskom grlom.
  7. Kava iz Chemexa je gotova i možemo je servirati. Ukupno vrijeme ekstrakcije trebalo bi biti oko 4 minute. Ako je vrijeme preljevanja bilo brže od 3 minute, sljedeći put postavite mljevenje na finije.

TIP: Naravno, najvažnije je vaše vlastito okuse. Ako vam se čini da kava ima slabo tijelo, pokušajte sljedeći put samljevenju kavu malo finije i smanjite omjer kave i vode. Ako vam se pak čini da je kava previše gorka, sljedeći put je samljeveni malo grublje i povećajte omjer kave i vode. Pokušajte pritom uvijek održavati istu temperaturu vode i ista vremena konačne ekstrakcije.

Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, mljevenjak, kava aparat, french press, moka posudu, dripper, džezvu i druge.
Dominik Škoda
Autor članka: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava s.r.o. koja već 15 godina vodi e-trgovinu s prženom kavom i priborom za alternativne načine pripreme kave. Vlasnik prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ali i ljubitelj prirode, majstorijarstva i glazbe.