Priprema zelene kave razlikuje se od tradicionalnog načina. Zelena zrna su totiž tvrđa i istovremeno elastičnija nego pržena, na koju smo navikli. Stoga preporučujemo zelenu kavu da se namoči u mlaku vodu pola sata do sat vremena, kako bi malo omekšala.

Potom je moguće zelena zrna usitniti mortarom ili mlincem za kavu. Međutim, budite oprezni kako ne biste oštetili mljeće, ili ih ostavite još na nekoliko desetaka minuta u vodi.

Nakon mljevenja prelijte 2-3 žličice zelene kave oko 300ml vruće vode i ostavite 5 minuta stočiti. Zatim napitak procijedite ili pijte odmah. Okus kave bit će drugačiji od standardne i blago kiselkast.

Želite li nabaviti ručni aparat Kaffia ili zelenu neprženu kavu? Pogledajte naš E-SHOP.

 

Prženje zelene kave - klasična kava

Kavu se također može pržiti kod kuće i tako imati potpuno svoju originalnu kavu. Postoji nekoliko metoda koje se razlikuju kvalitetom pržene kave, trudom i troškovima, pri čemu vrijedi da što je metoda jeftinija, to je prženje zahtjevnije i nije lako postići savršene rezultate. Ali kako se kaže, sve je moguće :-)

Prženje zelene kave ručnim aparatima za prženje kave

U ovoj metodi opisujemo prženje pomoću ručnog aparata Kaffia, koji možete kupiti kod nas :-)

  1. Pripremite oko 30-50g zelene kave.
  2. Predgrijte aparat za prženje na vatri oko 1-2 minute.
  3. Zatim dodajte zelena zrnca kave i kružite aparatom za prženje. Nakon otprilike 2 minute, zrnca će početi mijenjati boju.
  4. Nakon oko 8 minuta bit će žute boje i čuti ćete blago pucanje.
  5. Proces prženja obično traje oko 13 minuta. Budite oprezni da ne spalite zrnca dugim prženjem. Općenito, što je tamnija boja zrna kave, to se u njoj smanjuje prirodna kiselost i ističe gorčina, i obrnuto.
  6. Kroz otvor u držaču možete potom izlijeti prženu zelenu kavu.

Izvorna metoda prženja zelene kave na vatri i tavi

Vatra se vrlo jednostavno može zamijeniti bilo kojom pločicom, što će vam dati stabilniji izvor topline, odnosno bit će malo jednostavnije. Dakle, nije potrebna složena metoda i dovoljno je vratiti se osnovama prženja, kada se izvorno kava pržila na vatri. U modernom obliku toga je dovoljno tava, na koju izlijemo zrna, uključimo štednjak na punu snagu i uz stalno miješanje pržiti, zaista ne smijete podcijeniti, jer bi inače bila s jedne strane spaljena, a s druge nije pržena. Za bolji rezultat moguće je dodati nekoliko kapi vode.

Prilikom prženja će zrna kave još djelomično otpuštati gornju koru, koju je moguće odvojiti puhanjem. Ako ste u kuhinji, preporučujem da izađete na balkon ili van, da ne biste imali koru po cijeloj kuhinji :-)

Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, mlinac, kavu uređaj, french press, moka konjicu, dripper, džezvu i drugo.
Dominik Škoda
Autor članka: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava d.o.o. koji već 15 godina vodi e-shop s upravo prženom kavom i priborom za alternativne pripreme kave. Vlasnik prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ali i ljubitelj prirode, hobista i glazbe.

Inspiracija za pripremu zelene kave: