U svijetu kave teško biste pronašli vrstu koja izaziva toliko kontroverznih mišljenja, kao što je slučaj s kopi luwak kavom, poznatom i pod egzotičnim nazivom cibetkova kava. Ipak, kao što to obično biva, sve je počelo slučajno…
Povijest cibetkove kave
Kava je već u 18. stoljeću bila ekonomski zanimljiva kultura, to jest u vrijeme kada su otoci poput Java ili Sumatra bili dio nizozemskih kolonija. Domoroci koji su radili na kavnim plantažama, naravno, strogo su zabranjeni od nošenja kavnih zrna za osobnu upotrebu. I upravo su oni primijetili da u izmetu malih sisavaca palmove cibetke, koje rado uživaju u plodovima kavovca, kava zrna ostaju praktički netaknuta.
Stoga su ih počeli sakupljati, čistiti, pržiti i uživati u kavi za koju današnji gurmani plaćaju zadivljujuće iznose. Vlasnici plantaža možda su isprva mrznuli miris kave svojih zaposlenika, ali bez sumnje samo dok je nisu sami kušali. Rođen je…
Fenomen cibetkove kave
Nestravljivo kavino zrno prolazi kroz crijeva cibetke proces sličan fermentaciji. Potiču ga probavni enzimi, a zahvaljujući njima se proteini razgrađuju na kraće peptide, ili čak na pojedinačne aminokiseline. Potrošača više zanima rezultat nego kemijski proces – dakle, u čemu je okus ove kave drugačiji, odnosno bolji, ako ne – kako tvrde neki „stručnjaci“ – najbolji.
Fermentacijom se kava zrno oslobađa gorkih tvari, pa bi konačna kava trebala biti vrlo aromatična i nježna. Pokušavate li je kušati? Nakon čitanja sljedećih redaka, možda će vam iznenada ostati gorak okus u ustima.
Što kažu cibetke?
Onima koji žive divlje, sigurno nije smetalo da netko šeta džunglom i sakuplja njihov izmet. Međutim, bilo bi naivno misliti da današnja cibetkova kava dolazi isključivo iz izmeta slobodno živih cibetki. U praksi to znači uzgoj u zatočeništvu, cibetke žive u kavezima, često u prilično neprikladnim uvjetima.
Već sama činjenica da su samotne i izrazito teritorijalne pokazuje da život u malom kavezu, u blizini drugih životinja iste vrste, nije im prirodan niti ugodan. Kavama zrnima često se prisilno hrane. Pomalo tužna priča o kavi koju je njena originalnost i „nedostupnost“ podigla na piedestal, što kažete?
Odluku hoćete li tako kavu mirno i ugodno uživati prepustit ćemo samo vama. Međutim, možemo vam ponuditi zamjenu s okusom cibetkove kave.