Dijabetičari su vezani nizom dijetalnih pravila. Spada li među njih i pijenje kave? Poglejmo zajedno kako omiljeni napitak može utjecati na dijagnozu pod nazivom šećerna bolest i razinu šećera u krvi.

KAVA I ŠEĆERNA BOLEST SUIGRAČI ILI PROTIVNICI?

U Hrvatskoj je skoro milijun dijabetičara. Istovremeno, statistike pokazuju da više od polovice naše populacije dnevno popije dva i više šalica kave. Iako se istraživanja ne bave time koliko ljudi spada u obje navedene skupine, zasigurno ih neće biti malo.

S obzirom na to da sama suština bolesti leži u narušavanju metabolizma glukoze i proizvodnji inzulina (moguće je da je u igri inzulinska rezistencija), postavlja se pitanje.

Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, ml grinder, kava aparat, french press, moka posuda, dripper, džezvu i drugo.

Kako kava utječe na razinu glukoze i inzulina?

Zahvaljujući studiji iz 2004. godine znamo da, kada su pacijentima s dijabetesom tipa II prije jela davane kofeinske tablete, došlo je do značajnijeg povećanja razine glukoze nakon obroka. Istovremeno su pratili simptome inzulinske rezistencije.

Danas su stručnjaci uvjereni da svoj dio ima u ovom smjeru i genetika. Upravo u genima imamo zakodirano kako naše tijelo obrađuje kofein i da li je istovremeno pogođena razina šećera u krvi. Ljudi koji metaboliziraju kofein sporije, pokazuju veću razinu šećera u krvi nego oni čije tijelo obrađuje kofein bržim tempom.

Relativno značajna je, naravno, informacija da su u izvornoj studiji ispitanicima davane kofeinske tablete, tj. nisu pili kavu. A kava nije samo izvor kofeina, nudi i niz dragocjenih, korisnih tvari.

Iako, dakle, kava kao izvor kofeina može narušiti inzulinsku senzitivnost, što naravno kod dijabetičara nije poželjno, ovaj napitak također sadrži magnezij, krom i polifenole – tj. tvari koje poboljšavaju inzulinsku senzitivnost, pa mogu potisnuti učinke kofeina u tom smislu.

Tko se muči s pitanjima?

Kako kofein može povećati razinu šećera u krvi?

Na to ćemo rado odgovoriti. Kofein kao snažan stimulans potiče izlučivanje adrenalina, koji signalizira jetri da oslobodi pohranjenu glukozu. To je princip priljeva energije koju osjećate nakon ispijanja kave. Činjenica da se u krv ispušta dodatni šećer, može biti za dijabetičara naravno nepoželjna.

Sigurne doze kofeina kod dijabetesa?

Opća preporučena doza ne postoji. Doza s kojom se jedan dijabetičar dobro nosi, može biti rizična za drugog. Osim toga, morate uzeti u obzir da kofein nije prisutan samo u kavi, skriva se i u drugim napicima ili čak hranom. Dijabetičari stoga moraju pri čitanju oznaka obratiti pažnju ne samo na sadržaj šećera, već i na prisutnost kofeina.

Pazite što dodajete u kavu

Buduci da malo tko pije kavu samo crnu bez šećera i mlijeka, potrebno je obratiti pažnju i na dodatke kojima aromatizirate kavu. Kod dijabetičara naravno nije poželjno zaslađivanje kave klasičnim šećerom. Tako im se nude umjetna sladila, ali na primjer, u slučaju sukraloze, u posljednjih nekoliko godina se mnogo raspravlja o tome da i ona može negativno utjecati na razinu šećera u krvi. Što se tiče mlijeka, ono u maloj količini obično ne škodi, ali ne smijete pretjerivati.

Učinkovita prevencija nije isto što i učinkovito liječenje

Zahvaljujući provedenim istraživanjima znamo da redovita konzumacija kave smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa II. Međutim, ako već imate dijabetes dijagnosticiran, može se dogoditi da pijenjem kave smanjujete svoju inzulinsku senzitivnost, tj. sposobnost tijela da reagira na inzulin. A to je već alarmantna posljedica kod dijabetičara.

Međutim, postoje pacijenti koji na ovaj način na kavu, odnosno kofein ne reagiraju, pa nije moguće jednoznačno reći da se dijabetičari trebaju odreći kave. Umjesto toga, svaki pacijent trebao bi raspraviti pitanje konzumacije svog omiljenog napitka s liječnikom.

Česta pitanja:

  1. Može li kava povećati rizik od nastanka dijabetesa?
    Iako kava može povećati razinu šećera u krvi kod nekih ljudi, studije pokazuju da umjerena do visoka konzumacija kave povezana s nižim rizikom od nastanka dijabetesa tipa 2.
  2. Je li dijabetičarima sigurno piti kavu?
    Da, dijabetičarima je sigurno piti kavu, ali trebali bi biti oprezni s dodatnim šećerom i mlijekom, koji mogu povećati razinu šećera u krvi. Dijabetičari također trebaju pratiti ukupnu konzumaciju kofeina, jer to može utjecati na razinu šećera u krvi kod nekih pojedinaca.
  3. Postoji li neka vrsta kave koja je za dijabetičare najprikladnija?
    Većina vrsta kave može biti prikladna za dijabetičare, ako se konzumira u umjerenim količinama i bez dodatnih zaslađivača i mlijeka. Međutim, neke studije pokazuju da kava s visokim udjelom antioksidanata, kao što je kava od sorte arabica, može biti povoljnija za dijabetičare.
Dominik Škoda
Autor članka: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava d.o.o. koja već 15 godina vodi e-trgovinu s svježe pečenom kavom i priborom za alternativne pripreme kave. Nositelj prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ali i ljubitelj prirode, radinosti i muzike.

Zdroje:

https://diabetesjournals.org/care/article/27/8/2047/23381/Caffeine-Impairs-Glucose-Metabolism-in-Type-2

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29569539/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7014832/#:~:text=Ingestion%20of%20these%20artificial%20sweeteners,activity%20due%20to%20insulin%20resistance .