Koliko dobro poznajete različite vrste kavnih zrna? I znate li se razlikuju međusobno?

Kada se spomene „vrste kave“, većina ljudi pomisli na razliku između espresa, cappuccina ili latté. Međutim, sada nećemo govoriti o vrsti napitka, već ćemo ići do korijena, točnije do kavnih zrna. A ona postoje u mnogim vrstama. Upoznajte s nama četiri najrasprostranjenije.

Kavovnik Arabica

Do 70 % svjetske proizvodnje kave čini Arabica (Coffee arabica) i za to ima mnogo dobrih razloga. Prije svega, izdvaja se slađim okusom i nižom kiselinom.

Najveći izvoznik ove kave je bez sumnje Brazilija, ali visoko kvalitetna berba dolazi i iz nekoliko drugih zemalja. Arabica se uzgaja na višim nadmorskim visinama u područjima gdje često pada kiša. Zbog zahtjeva za uzgojem, njezina cijena je nešto viša, no mnogi ljubitelji kvalitetne kave rado plaćaju dodatno za nezaboravan okus Arabice.

Mi za vas uvozimo Arabicu kako iz Brazilije, tako i iz Gvatemale, Kostarike, Kube, Etiopije, Kolumbije ili Kenije. Ako ne znate koju destinaciju odabrati, preporučujemo povoljno pakiranje Arabicu iz cijelog svijeta.

Kavovnik Robusta

Drugo mjesto u popularnosti i rasprostranjenosti zauzima Coffe caniphora alias Robusta, koja je najvjerojatnije dobila svoje ime zbog snažnog, izraženog okusa.

Imanje visokog udjela kofeina čini je, što se tiče zahtjeva za uzgojem, otpornijom od Arabice, budući da kofein djeluje u biljci kao prirodni odbijač insekata.

Često se možete susresti sa mješavinom kave Arabica i Robusta (obično u omjeru 3:1). Međutim, ako želite uživati u Robusti kao takvoj sa njenim tipičnim čokoladnim okusom, odaberite jednoručnu kavu.

Među manje poznatim i rijetko rasprostranjenim vrstama kavovnika su Coffee liberica i Coffee liberica varijanta Dewevrei.

Kavovnik Liberica

Raste samo u specijalnom klimatskom uvjetima, pa su berbe obično male. Međutim, ako vam se ikada ukazala prilika da okusite Libericu, svakako to učinite. Čeka vas voćna pa do cvjetna aroma i lagano drvenast okus.

Kavovnik Excelsa

Radi se zapravo o srodnoj Liberici, koja raste uglavnom u jugoistočnoj Aziji i predstavlja samo djelić ukupne proizvodnje kave. Njezin okus karakteriziraju izraženija kiselost s voćnim prizvukom. Među ljubiteljima kave definitivno ima svoje zastupnike.

U našoj e-trgovini držimo se tradicionalnih vrsta, odnosno uglavnom Arabice.

Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, mlin, kava aparat, franš press, moka konvicu, dripper, džezvu i drugo.

Kao što bi htio okusiti Robustu, uvozimo je izravno iz Indije, pa je obrađena tradicionalnim jedinstvenim načinom, zbog čega je zaista jaka i vrlo intenzivna.

Možete isprobati i mješavine, za espresso će biti savršena Pura Vida – kombinacija Robustae i pet vrsta Arabice, iz Vijetnama je potom stigla kafa Trung Nguyen, u kojoj osim Arabice i Robustae nalaze se i kafa Chari i Catimor.

Ukupno rod kava ima do sto različitih predstavnika, ali daleko nisu svi umjetno uzgajani s ciljem proizvodnje kave.

Dominik Škoda
Autor članka: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava s.r.o. koja već 15 godina vodi e-trgovinu s svježe prženom kavom i priborom za alternativne načine pripreme kave. Vlasnik prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ali i ljubitelj prirode, ručnih radova i glazbe.