Svaki ljubitelj kave rado pripremi ukusno piće od svježe mljevenih zrna. Osim osnovnih uvjeta, kao što su zemlja podrijetla ili nadmorska visina, okus kave utječe nekoliko čimbenika. Vrlo značajan čimbenik je je li svježe mljevena, stoga je najbolje mljevenje odmah prije samog priprema kako biste iz okusa izvukli najbolje. Ako ste pravi fajnšmeker, nikada ne biste kupili već unaprijed mljevenu kavu. Takva je već ustajala i osim toga možda ne odgovara stupnju mljevenja potrebnom za određenu pripremu kave.

Kako mljeti kavu? Za mljevenje kave na pravu gruboću, mlina za kavu mora biti pravilno podešen. Postoji razlika između vrsta mlina. Koriste se klupice i mlinski s mliječnim kamenom. Ako želite postići nekoliko fino razlikujućih stupnjeva mljevenja, svakako koristite mlina s mliječnim kamenom. Kroz klupicu kava nikada neće biti mljevena tako fino kao u ručnom mlinu, a gruboća neće biti ravnomjerna.

Koji mlina za kavu koristiti?

  1. Koristite kvalitetan ručni mlina za kavu ili električni mlina s mliječnim kamenom

  2. Klupice za kavu nikada neće mljeti kavu ravnomjerno

  3. Iako kupnja već mljevene kave nije idealna opcija, još uvijek je bolje nego koristiti klupicu

Svaki način pripreme kave zahtijeva drugačiji stupanj mljevenja. Što je kraće vrijeme infuzije zrna, to je fino mljevenje.

Koje su gruboće mljevenja kave za određenu pripremu?

Odaberite i naučite odgovarajuću mjeru mljevenja kave s obzirom na korištene načine pripreme kave.

1) Vrlo fino mljevena kava

Vrlo fino mljevena kava preporučuje se za pripremu turske kave u džezvi. Konzistencija je slična glatkom brašnu ili prahu.

  • džezva

2) Fino mljevena kava

Fino mljevena kava odgovara za pripremu espressa. Gruboća je poput finije kuhinjske soli. Ako kupite već mljevenu kavu, vjerojatno će biti mljevena na ovaj način.

3) Srednje fino mljevena kava

Srednje fino mljevena kava je možda najčešća. Koristi se za moka konvicu, pripremu u dripu ili aeropressu (vrijeme pripreme 2-3 min). Malo je fino mljevenije od pijeska, ali ne toliko fino kao fino mljevena kava.

  • Moka konvica
  • Drip

  • Aeropress (vrijeme pripreme 2-3 min)

4) Srednje mljevena kava

Srednje mljevena kava je zlatni sredina između finog i grubog mljevenja. Također se koristi za drip, pripremu u vacuum potu ili za aeropress (priprema 3+ minute). Konzistencija je poput pijeska.

  • Vacuum pot

  • Aeropress (vrijeme pripreme 3+ minute)

  • Drip

5) Srednje grubo mljevena kava

Srednje grubo mljevena kava odgovara za Chemex ili Clever dripper. Gruboća kave je poput grubog pijeska (malo grublja od srednje mljevenja).

  • Chemex

  • Clever dripper

6) Grubo mljevena kava

Grubo mljevena kava preporučuje se za french press. Tako mljevena kava izgleda poput morske soli. Za pripremu u french pressu bolje je imati grublje mljevenu kavu – zrna potom neće proći kroz sito u piće, a talog će ostati dolje.

  • French press

  • Cold brew

TIP: Ne bojte se eksperimentirati! Isplati se mljevenje kave svježe i s vremenom ćete primijetiti fino razlikovanje pojedinih gruboća.

Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, mlin, kava aparat, french press, moka konvicu, dripper, džezvu i ostalo.

Odaberite iz naše ponude kvalitetnih mlina za kavu.

Dominik Škoda
Autor članka: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava d.o.o. koja već 15 godina vodi e-trgovinu s svježe prženom kavom i dodacima za alternativne načine pripreme kave. Vlasnik prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ali i ljubitelj prirode, majstorije i glazbe.