Svaki ljubitelj kave rado pripremi ukusno piće od svježe mljevenih zrna. Osim osnovnih uvjeta, kao što su zemlja podrijetla ili nadmorska visina, okus kave utječe nekoliko čimbenika. Vrlo značajan čimbenik je je li svježe mljevena, stoga je najbolje mljevenje odmah prije samog priprema kako biste iz okusa izvukli najbolje. Ako ste pravi fajnšmeker, nikada ne biste kupili već unaprijed mljevenu kavu. Takva je već ustajala i osim toga možda ne odgovara stupnju mljevenja potrebnom za određenu pripremu kave.
Kako mljeti kavu? Za mljevenje kave na pravu gruboću, mlina za kavu mora biti pravilno podešen. Postoji razlika između vrsta mlina. Koriste se klupice i mlinski s mliječnim kamenom. Ako želite postići nekoliko fino razlikujućih stupnjeva mljevenja, svakako koristite mlina s mliječnim kamenom. Kroz klupicu kava nikada neće biti mljevena tako fino kao u ručnom mlinu, a gruboća neće biti ravnomjerna.
Koji mlina za kavu koristiti?
-
Koristite kvalitetan ručni mlina za kavu ili električni mlina s mliječnim kamenom
-
Klupice za kavu nikada neće mljeti kavu ravnomjerno
-
Iako kupnja već mljevene kave nije idealna opcija, još uvijek je bolje nego koristiti klupicu
Svaki način pripreme kave zahtijeva drugačiji stupanj mljevenja. Što je kraće vrijeme infuzije zrna, to je fino mljevenje.
Koje su gruboće mljevenja kave za određenu pripremu?
Odaberite i naučite odgovarajuću mjeru mljevenja kave s obzirom na korištene načine pripreme kave.
1) Vrlo fino mljevena kava
Vrlo fino mljevena kava preporučuje se za pripremu turske kave u džezvi. Konzistencija je slična glatkom brašnu ili prahu.
-
džezva
2) Fino mljevena kava
Fino mljevena kava odgovara za pripremu espressa. Gruboća je poput finije kuhinjske soli. Ako kupite već mljevenu kavu, vjerojatno će biti mljevena na ovaj način.
3) Srednje fino mljevena kava
Srednje fino mljevena kava je možda najčešća. Koristi se za moka konvicu, pripremu u dripu ili aeropressu (vrijeme pripreme 2-3 min). Malo je fino mljevenije od pijeska, ali ne toliko fino kao fino mljevena kava.
- Moka konvica
-
Drip
-
Aeropress (vrijeme pripreme 2-3 min)
4) Srednje mljevena kava
Srednje mljevena kava je zlatni sredina između finog i grubog mljevenja. Također se koristi za drip, pripremu u vacuum potu ili za aeropress (priprema 3+ minute). Konzistencija je poput pijeska.
-
Vacuum pot
-
Aeropress (vrijeme pripreme 3+ minute)
-
Drip
5) Srednje grubo mljevena kava
Srednje grubo mljevena kava odgovara za Chemex ili Clever dripper. Gruboća kave je poput grubog pijeska (malo grublja od srednje mljevenja).
-
Chemex
-
Clever dripper
6) Grubo mljevena kava
Grubo mljevena kava preporučuje se za french press. Tako mljevena kava izgleda poput morske soli. Za pripremu u french pressu bolje je imati grublje mljevenu kavu – zrna potom neće proći kroz sito u piće, a talog će ostati dolje.
-
French press
- Cold brew
TIP: Ne bojte se eksperimentirati! Isplati se mljevenje kave svježe i s vremenom ćete primijetiti fino razlikovanje pojedinih gruboća.

Odaberite iz naše ponude kvalitetnih mlina za kavu.
Najnovija verzija ručnog mlinca Hario Canister (CMHN-4) s keramičkim mljevenim kamenjem, podesivom gruboćom mljevenja i velikim zatvorenim spremnikom za spremanje svježe mljevene kave .
Najnovija verzija ručnog mlinca Hario Canister (CMHN-4) s keramičkim mljevenim kamenjem, podesivom gruboćom mljevenja i velikim zatvorenim spremnikom za spremanje svježe mljevene kave .
Baratza Encore električni mlinac sa stožastim mljevenjem pogodan za sve alternativne pripreme filtrirane kave i espressa . Postavka krupnoće mljevenja: 40 stupnjeva . Crna boja.
Baratza Encore električni mlinac sa stožastim mljevenjem pogodan za sve alternativne pripreme filtrirane kave i espressa . Postavka krupnoće mljevenja: 40 stupnjeva . Crna boja.
Ruční mlýnek na kávu australské značky Rhinowares je perfektní volbou pro náročné milovníky kávy na cestách, i jentak v klidu doma.
Ruční mlýnek na kávu australské značky Rhinowares je perfektní volbou pro náročné milovníky kávy na cestách, i jentak v klidu doma.
Električni mlinac Wilfa Svart WSCG-2 norveškog brenda Wilfa s lako podesivom grubošću za alternativnu pripremu kave.
Električni mlinac Wilfa Svart WSCG-2 norveškog brenda Wilfa s lako podesivom grubošću za alternativnu pripremu kave.
Hario Mini Mill Slim PLUS je nova verzija popularnog Mini Mill Slim mlina s poboljšanom šesterokutnom ručkom u elegantnom tamnom dimljenom finišu .
Hario Mini Mill Slim PLUS je nova verzija popularnog Mini Mill Slim mlina s poboljšanom šesterokutnom ručkom u elegantnom tamnom dimljenom finišu .
Hario kanister mlin (CMHN-4)
Baratza Encore mlin crni
Mlýnek na kávu Rhinowares Ceramill
Električni mlin Wilfa Svart WSCG-2 srebrni
Hario MINI MILL SLIM PLUS (MSS-1DTB)
-
Druge metode pripreme kave
- Priprema kave u french pressu
- Priprema kave Cold brew (hladna kava)
- Priprema kave u moka konvici
- Priprema kave u džezvi
- Priprema kave u Vacuum potu
- Priprema filtrirane kave
- Priprema kave - Espresso - kompletni priručnik
- Priprema kave u Aeropressu
- Priprema zelene kave s prženjem
- Priprema vijetnamske kave
- Pića od espressa
- Priprema kave u Chemexu
- Priprema yerba maté u kalabase
- Ledena kava - recepti za 6 načina
- Arome u kavi
- Priprema flat white kave
- Priprema frappé kave
- Priprema batch brew kave
- Priprema espresso tonic kave
- Priprema cappuccino kave
- Priprema caffe latte kave
- Priprema latte macchiato kave
- Priprema espresso macchiato kave
- Priprema ristretto kave
- Priprema espresso doppio kave
- Priprema americano kave
- Priprema lungo kave