Predstavljamo još jednog člana espresso obitelji. Konkretno, jednog od mlađih predstavnika ove popularne kavne obitelji.

Kako je espresso došao do macchiata?

Espresso macchiato je djelo talijanskih barista, koji su ga svijetu predstavili krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća. To je klasično ili čak duplo espresso s malo pjenjenog mlijeka. Mlijeka ne smije biti previše, kako bi se očuvala izrazita aroma kave.

Što vam je potrebno za pripremu espresso macchiata?

Definitivno kvalitetna espresso aparat, vrhunska kava i pjenilica za mlijeko, ako vaš aparat nije opremljen odgovarajućom mlaznicom. Ne smijete zaboraviti niti na prikladnu šalicu ili čašu.

Dodajte mlijeko na gotovo espresso samo toliko da ugodno naglasi i omekša okus kave.

Zanimljivosti o espressu macchiato:

  • Iako je većina zemalja preuzela izvorni talijanski naziv, ako želite naručiti ovaj kavni napitak u Portugal, zamolite osoblje za „cafe pingado”.
  • U Italiji se kava s mlijekom pije posebno poslijepodne, kada naručite espresso macchiato ujutro, računajte s tim da će vas u mnogim lokalima gledati kao na čudaka.
  • Kada u Australiji naiđete u kafiću na termin „long macchiato”, trebali biste znati da se radi o napitku od duplog espressa.
Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, ml grinder, kavu aparat, french press, moka posudu, dripper, džezvu i još mnogo toga.

Espresso macchiato je tu za svakoga tko želi prioritetno uživati u okusu i aromi kvalitetne kave, dok razumna doza mlijeka igra važnu, ali svakako sporednu ulogu.

Dominik Škoda
Autor članka: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava d.o.o. koja već 15 godina vodi e-trgovinu s svježe prženom kavom i priborom za alternativne pripreme kave. Nositelj prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. No također i ljubitelj prirode, majstorstva i glazbe.