Je li to uopće moguće? Ili je riječ o nekakvoj zamci koja treba provjeriti vašu bistru pamet?

Prvo i osnovno, za nas je karakteristično da u prvom trenutku ne tražimo odgovor na izvorno pitanje, već počinjemo poučavati: „Ako netko nema mlincu, treba kupiti mljevenu kavu, onda se ovakva stvar uopće ne bi trebala rješavati.“

A ovdje se uopće ne radi o tome kako je zrna kava dospjela u kućanstvo bez mlinca. Usput, ima mnogo mogućnosti, uključujući dobro namjeravani dar, kada darivatelj nije imao ključne informacije o kućanstvu obdarene osobe.

A vi, koji imate mlincu kod kuće, nemojte se rugati, inače će vam se odmah sutra pokvariti u trenutku kad ćete imati želju za kavom.

Bez obzira kako je kod vas završila nemljevena kava, nije potrebno da je odložite kao putujući dar, koji ćete uskoro proslijediti dalje, jer…

MOGUĆE JE MLAČI KAVU BEZ MLINCA

Imate odmah dva osnovna rješenja. Prvo je vrlo vremenski neovisno i provjerava vaše kućanstvo u pogledu tradicionalne opreme. Drugo proizlazi iz modernog doba i vjerojatno će biti realno za većinu vas.

ZRNKOVU KAVU MOŽETE OBRADITI:

  • u mužaru – kvalitetan mužar nekada je bio neizostavan u svakom kućanstvu i prilikom obrade kave nudi vam mogućnost kontroliranja „grubljosti mljevenja“. U njemu lako pripremite kavu za French Press (grublje mljevenje), a ako nastavite raditi s tučkom, dobit ćete finije mljevenu kavu za pripremu espressa. Prilikom punjenja mužara pazite da ga napunite samo otprilike četvrtinom kave. Tako će vam biti lakše raditi i zrna neće iskočiti van.
  • u mikseru – danas će mikser vjerojatno biti češće prisutan u kućanstvima nego mužar. I u njemu možete „mljeti“ kavu. Idealno u mikseru namijenjenom za sjeckanje orašastih plodova. I ovdje ima smisla da uvijek meljete samo male količine kave. Inače biste morali imati mikser uključen predugo, što može uzrokovati pregrijavanje i time i visoku temperaturu koja djeluje na aromatična ulja u zrnima kave. Rezultantni napitak bio bi previše gorak i bez karakterističnog mirisa.

Razmatramo i alternativu da nemate na raspolaganju ni mužar ni mikser. Onda vam preostaje tuga u pogledu na pakiranje kave i neodoljiva želja za kavom. Razmišljate o tome može li se skuhati kava od nemljevenih zrna. Ako se pridržavate određenih pravila, može. Neki savjetuju da se zrna namoče preko noći, a tek potom skuva kava.

Drugi dolazi s receptom za kuhanje kave zrna tijekom jednog sata. Obje metode su moguće, ne očekujte da će rezultat biti jednako izvrstan kao iz mljevenih zrna, ali imate priliku skuhati kavu na ovaj način. Ipak, s velikim vremenskim zahtjevima.

Svakako, i prilikom pripreme kave mogu se pojaviti prepreke i ovisi samo o vašem pristupu stvari. Nije bez razloga rečeno:

Tko želi, traži način,

tko ne želi, traži razlog… ali tada se mora pomiriti s praznom šalicom za kavu.

Napravite maksimum kako bi vaša bila puna.