Piše se godine 1805 Napoleon čeka pobjedu u bitci kod Slavkova, a u bečkima kavarnama ljubitelji kave mogu prvi put čuti riječ „kapuziner“. Naziv je navodno odnosio na smeđu boju monaškog odijela reda kapucina. Prema mnogim izvorima, to je bio prethodnik današnjeg cappuccina i u biti je bio kafa sa šlagom i šećerom. Međutim, još uvijek je ostalo gotovo cijelo stoljeće do trenutka kada će prvi aparat za espresso stupiti na svijetlo svijeta. A cappuccino - kapučino, kakvog ga danas poznajemo, sigurno se ne može bez tradicionalnog espressa.

CAPPUCCINO – kafa koja ima kapu

Prve spominjke na cappuccino u današnjem obliku pripadaju tridesetim godinama prošlog stoljeća, kada su Talijani uživali u kavi s umutljenom šlagom i posipom od cimeta ili čokolade. Nekoliko godina kasnije, dok je Europa, kao i cijeli svijet, bila pogođena Drugim svjetskim ratom, nije se mogla očekivati razvoj kave niti bilo koje druge kulture. Ali poslijeratno razdoblje obilježeno je rastućom popularnošću napitka koji su ubrzo posebno omilili Britanci.

Izvorni „kapuziner“ sada nazivamo bečka kafa, dok je espressu s vrućim i pjenastim mlijekom ostao naziv cappuccino. Nakon uspješnog širenja kroz Europu, Južnu Ameriku i Australiju, kapučino je svoj veliki procvat u osamdesetim godinama proslavio i u Sjedinjenim Državama. Vjerojatno nije potrebno naglašavati da je značajan udio toga imala tvrtka Starbucks.

Vi ali sigurno ne morate ići u kafić svaki put kad poželite odličan napitak s kapom od mliječne pjene. Cappuccino možete pripremiti i kod kuće.

Cappuccino kod kuće korak po korak

  1. Prvo zagrijte mlijeko. Pravu temperaturu prepoznajete kada se na rubovima počnu pojavljivati male mjehuriće. Mlijeko se u svakom slučaju ne smije potpuno prokuhati. U fazi „mjehurića“ ga maknite s štednjaka.
  2. Sada ga dobro umutite.
  3. A sada je vrijeme za pripremu izvrsnog, kvalitetnog espresa.
  4. K gotovom espressu dodajte vruće mlijeko i mliječnu pjenu tako da 1/3 ukupnog volumena napitka čini kafa, 1/3 vruće mlijeko i 1/3 mliječna pjena.

Kvalitetno cappuccino zasigurno zaslužuje odgovarajuću šalicu, stoga ne oklijevajte i pogledajte našu ponudu.

Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, mlin, kavovar, french press, moka konvicu, dripper, džezvu i drugo.

Komoga nedostaje kavovar za espresso, sigurno će kod nas također pronaći. Ako cijenite tradiciju i povijest, obratite pažnju posebno na kavovare marke Bezzera. Ne radi se o poklapanju imena, već o stvarnoj tvrtki koju je osnovao Luigi Bezzera – čovjek koji je skuhavao prvi espresso.

A ako vaše vrhunsko espresso treba dobiti pravu mliječnu kapu, razmislite trebate li kvalitetan napenjač mlijeka.

S pravom opremom i izvrsnom kavom možete savršeno cappuccino (kapučino) pripremiti, kad god poželite.

Dominik Škoda
Autor članka: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava d.o.o., koja već 15 godina upravlja e-trgovinom s svježe prženom kavom i priborom za alternativne načine pripreme kave. Nositelj prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ali i ljubitelj prirode, ručnih radova i glazbe.