čerstvá kávaVrlo često se u našem dućanu susrećemo s tim da kupac želi kupiti svježe prženu kavu, ali ne želi da bude kisela. Smatramo da se ovaj osjećaj kod svakog takvog novog kupca razvija dugoročnim pijenjem nekvalitetne i stare kave iz trgovačkih lanaca.

Tako kisela kava zaista nije dobra i bez šećera i bez mlijeka je gotovo nepijiva. Odlučno se ali njen okus ne može povezati s prirodnom kiselosti kave (aciditetom).

Zašto je kava kisela

Jeste li se ikada zapitali što je zapravo kava? Vjerojatno biste rekli, kava je jednostavno kava. Kava je jednostavno voće. I isto kao i većina voća, kava ima svoju prirodnu kiselost.

Kako da ne. Ako tijekom šetnje šumom skupite divlje maline ili borovnice, ni vam se ne bi palo na pamet da im prirodna lagana kiselost šteti. S kavom je to potpuno isto.

Dobra kava treba biti prije svega uravnotežena. Lagani dah kiselosti trebao bi biti izmijenjen opojnim slatkim završetkom.

Kako smanjiti kiselost kave

Kupujte svježe prženu kavu i imate polovicu posla gotovu. Otkrit ćete sve okuse i arome koje možete pronaći u jednoj šalici kave i više vam se neće htjeti umanjivati okus kave šećerom ili mlijekom. Prirodna lagana kiselost u kavi pripremljenoj od svježih zrna će vam biti jednako ukusna kao kada zagrizete svoje omiljeno ljeto voće.

Dodatni mogući razlozi

  • Također, ako voda prolazi kroz kavu tijekom ekstrakcije prebrzo, sve tvari nećete moći preći u vodu. Rezultat je zatim blijed okus s kiselim tonovima.
  • Ako su kava zrna pregrubo mljevena, voda prolazi prebrzo s rezultatom kisele kave.
  • To može dodatno pojačati niska temperatura vode tijekom prolaska.
  • Današnja kava zrna dolaze iz određenog regiona koji daje voćniju specifikaciju okusa.
Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, mlin, kava aparat, french press, moka konvicu, dripper, džezvu i drugo.

Najčešća pitanja oko kiseline kave

  1. Zašto je kava kisela?
    Postoji mnogo faktora koji utječu na kiselost kave, uključujući vrstu kave, podrijetlo, način prženja i pripreme. Kiselost kave također može biti uzrokovana visokim sadržajem klorogenske kiseline, koja se prirodno nalazi u kavama zrnu.
  2. Koja je idealna razina kiselosti kave?
    Idealna razina kiselosti kave ovisi o ukusu svake osobe. Neki ljudi preferiraju kavu s visokom kiselosti, dok drugi daju prednost kavi s nižom kiselosti. Odabir idealne razine kiselosti kave također ovisi o načinu pripreme i dodacima poput mlijeka ili šećera.
  3. Kako kiselost kave utječe na zdravlje?
    U umjerenim količinama, kiselost kave ne utječe značajno na zdravlje. Međutim, prekomjerno konzumiranje kave može dovesti do gastrointestinalnih problema, poput žgaravice i iritacije želuca.
Dominik Škoda
Autor članka: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava d.o.o. koji vodi 15 godina e-trgovinu sa svježe prženom kavom i priborom za alternativne načine pripreme kave. Vlasnik prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ali i ljubitelj prirode, uradi sam projekata i glazbe.

Omiljene kave bez kiselosti