U Italiji, gdje je nastala prva moka posuda na svijetu, ona je dio više od 90 % svih domaćinstava. I kod nas se sada moka posuda postaje jedna od najprodavanijih alternativnih priprema kave. Stoga vam ovim člankom pokušavamo pomoći u odabiru posude kako biste iz nje imali što veći užitak.

Kako će mi pripremiti kavu?

Kada je Alfonso Bialetti 1933. godine patentirao prvu moka posudu, legendarne Bialetti moka posude postale su prisutne u svijetu. Ovom izumom motivirana je želja da svaki stanovnik Italije može u udobnosti vlastitog doma pripremiti ukusno espresso na koje je navikao iz kafića. Kava koju će vam moka posuda pripremiti bit će jaka i u maloj količini od oko 50ml po šalici. Od svih alternativnih priprema kave (preporučujemo odabranu) kvalitetnom espresu je zaista najbliža.

Moka posude aluminijske ili nehrđajuće?

Prvo pitanje koje bi si svatko trebao postaviti prije kupnje svoje prve moka posude je odabir materijala. Prve proizvedene Bialetti posude bile su od aluminija. Razlog je bio prilično zanimljiv. Italija je imala velike rezerve boksita, iz kojeg se dobiva aluminij, a kako bi Mussolini prisilio Italiju na njegovu upotrebu, proglasio je aluminij talijanskim nacionalnim metalom. Nehrđajući čelik bio je Italiji zabranjen.

Aluminij ima, međutim, malu prednost u odnosu na nehrđajući čelik. Odlično provodi toplinu i nakon kratkog vremena unutrašnjost aluminijske kave pokriva se patinom, zahvaljujući kojoj posuda zadržava ugodan aroma kave, a kava iz nje mnogima ljudima bolje prija.

Najveće brige u vezi aluminija imaju ljudi zbog njegovih učinaka na ljudsko zdravlje. Prehrambeni aluminij, od kojeg se danas proizvode aluminijske posude, nema nikakve veze s aluminijskim priborom za jelo i posuđem koje je poznata naša prethodna generacija. Ako svaki dan u posudi skuhate jednu do dvije kave, nema razloga za brigu.

Aluminijsku moka posudu možete koristiti na bilo kojoj vrsti štednjaka osim indukcijske ploče. Dakle, funkcionirat će vam na plinu, električnoj ploči, sklokeramičkoj ploči.

Ako tražite moka posudu za indukciju, vaš izbor je ograničen na nehrđajuće moka posude. Možete birati između posuda potpuno od nehrđajućeg čelika ili posuda koje imaju barem donji dio od nehrđajućeg čelika. Gornji dio već može biti od aluminija, keramike i slično.

Moka posuda za koliko šalica?

Ako ste se već odlučili za materijal, na redu je odabir veličine moka posude. U našoj trgovini često susrećemo kupce koji imaju tendenciju kupiti posudu što veću kako bi u njoj napravili kavu i za sebe i za veći broj gostiju.

Priprema kave u moka posudi ima određene specifičnosti. Da biste pripremili kavu onako kako bi trebala iz moka posude, trebate:

  1. u donju posudu uliti toliko vode koliko se stane kroz sigurnosni ventil
  2. filtrirati cjediljku punu samljevene kave i poravnati, ne pritiskati
  3. omjer kave i vode trebao bi biti 1:11

Alkemija pripreme kave u moka posudi je još malo složenija, ali o tome se možete mirno pročitati u članku o Pripremi kave u moka posudi. Ova 3 pravila trebate imati na umu.

 

Ako kupite posudu za 6 šalica i želite pripremiti samo 2 šalice, intuitivno ćete staviti manje vode i manje kave. Međutim, u posudi tada neće se stvoriti potreban tlak i konačni napitak neće biti onakav kakav bi trebao biti. Prema nama, to bi bila šteta. Stoga prilikom odabira razmislite za koliko osoba najčešće pripremate kavu.

Ako ipak više volite veće šalice od cca 50ml, možete dopuniti konačni napitak toplom vodom. To je najjednostavniji i također najnježniji način da se jaka kava "razrijedi". Rezultat će biti tzv. Lungo, što na talijanskom znači "dugo", "razrijeđeno". Pripremljenu kavu samo u slučaju Lunga dopunite toplom vodom u omjeru 1:1, u slučaju Americano omjer je 1:5.

Želite li kupiti moka posudu? Pogledajte naš E-SHOP.

Mogu li staviti manje vode i manje kave u moka posudu?

Kao što je već spomenuto, manje vode i manje kave rezultirat će napitkom koji je nešto drugačiji nego ako napunite moka posudu u potpunosti. Ne morate se brinuti da ako stavite manje vode ili manje kave, neće raditi. Međutim, rad posude se ne može jamčiti ako količina korištene vode i kave padne ispod 50% originalne količine.

Prilikom određivanja količine vode i kave uvijek se sjetite omjera kave i vode 1:11.

> > Pogledajte naš članak Priprema kave u moka posudi < <

Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, mlin, kava aparat, french press, moka posudu, dripper, džezvu i druge.
Dominik Škoda
Autor članka: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava s.r.o. koja već 15 godina vodi e-shop s svježe prženom kavom i priborom za alternativne pripreme kave. Nositelj prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ali i ljubitelj prirode, kućnih popravaka i glazbe.

Preporučujemo za pripremu: