Što je french press? French press je savršeni izum pomoću kojeg si kod kuće pripremite nekoliko puta bolju kavu nego što je dobijete u kafiću. Cijena nabave se pritom kreće već u rasponu od nekoliko stotina, naravno ovisi o marki i izvedbi.

Prednosti | Gruboća mljevenja | Upute za pripremu | Sve za pripremu

French press je definitivno fantastičan izbor za sve koji vole piti klasičnu turšku kavu i žele početi pripremati kavu kvalitetnijom metodom. Kava bi se za razliku od turške trebala ekstraktirati samo nekoliko minuta. Nakon toga se u nju ispuštaju iz taloga i tvari koje nisu ukusne niti zdrave za naše probavljanje. U nehrđajućem french pressu ili plastičnom french pressu pripremate kavu na isti način kao "turka" - mljevenu, na primjer, izbor kave samo prelijete vrućom vodom. Nakon toga, međutim, kavu filtrirate kroz cjedilo. Kava će tako biti čišća i ukusnija.

Za vrlo malo novca dobit ćete iz frenchpressa zasigurno ukusnu kavu. Dovoljno je pridržavati se nekoliko osnovnih pravila za pripremu, koja su zajednička za sve frenchpressove, bez obzira na cijenu, marku ili veličinu.

PREDNOSTI FRENCH PRESSA

  • nizak trošak nabave
  • vrlo jednostavna priprema
  • ne zahtijeva mnogo održavanja
  • ne morate kupovati dodatne filtre itd.
  • imate savršenu kontrolu nad temperaturom vode i vremenom ekstrakcije

GRUBOĆA MLJEVENJA: grubo

Idealno je mljeti kavu uvijek svježu neposredno prije svake pripreme. Za french press kava se melje relativno grubo, na konzistenciju kristalnog šećera. Ako biste u konačnom napitku imali veće količine sitnog kavnog taloga, preporučujemo sljedeći put mljeti kavu još grublje.

Kako pripremiti kavu u french pressu?

Ukupno vrijeme pripreme u french pressu: 4 minute

Obim kave: za 300ml (za veći obim uzmite više kave)

Količina kave: 18g (omjer 6 grama / 100ml)

Upute za pripremu kave pomoću french pressa

  1. Pripremite vodu temperature 93-95°C. Vodu koristite idealno filtriranu.
  2. Samljite svježe pečenu kavu u količini 18 grama / 300ml vode, ako radite više, računajte s omjerom 6g / 100ml. Kava bi trebala biti mljevena grubo, na konzistenciju kristalnog šećera.
  3. U posudu french pressa stavite odgovarajuću količinu kave i prelijte cca 100 ml vode. Dobro promiješajte i pričekajte 30 sekundi. Ovaj korak možete preskočiti, ali se kava tako oslobađa viška CO2, kojeg posebno svježe pečene kave sadrže. CO2 sprečava savršenu ekstrakciju okusa, stoga je dobro riješiti ga se na ovaj način prije potpunog zalijevanja.
  4. Dodajte ostatak vode i ostavite da se ekstraktira 3 minute, kavu nemojte miješati.
  5. Kavu promiješajte i pričekajte 1 min da talog kave padne dolje.
  6. Nakon toga gurnite klip dolje. Ne morate na njega pritiskati, klip ne služi za to da kavu stisne, tj. da istisne posljednji dio vode, te okuse ne želimo u kavi.
  7. Kavu odmah cijelu procijedite i poslužite. Kava ne bi trebala ostati u french pressu, kako se ne bi dalje infuzirala.

ŽELITE KUPITI FRENCH PRESS?

Videorecept za french press

Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, ml grinder, kava maker, french press, moka lonac, dripper, džezvu i još mnogo toga.

Preporuke za lonce za pripremu french press

Najčešća pitanja o pripremi u french pressu:

Pitanje 1: Koju mljevenu kavu trebam koristiti za pripremu u French pressu?

Odgovor: Preporučuje se koristiti grubo mljevenu kavu koja će se lako odvajati od vode i neće uzrokovati zamućenje vašeg napitka.

Pitanje 2: Koji je ispravan omjer kave i vode prilikom korištenja French pressa?

Odgovor: Obično se preporučuje omjer 1:15, dakle 1 gram kave na 15 ml vode. Za standardni 1 litarski French press koristite oko 60 grama mljevene kave i 900 ml vode.

Pitanje 3: Koja je preporučena temperatura vode za pripremu kave u French pressu?

Odgovor: Temperatura vode trebala bi biti između 93 i 96 °C. Ako koristite lonce s termometrom, možete lako pratiti temperaturu. Ako ne, pustite kipuću vodu da odstoji 30 sekundi, a zatim je prelijte u French press.

Pitanje 4: Koliko dugo bi trebala trajati infuzija prilikom pripreme kave u French pressu?

Odgovor: Obično se preporučuje infuzija od 4 do 5 minuta. No, možete se igrati s vremenom infuzije ovisno o okusu koji želite za svoju kavu.

Pitanje 5: Koje su najčešće pogreške koje se čine prilikom pripreme kave u French pressu?

Odgovor: Među najčešćim pogreškama su korištenje previše sitno mljevene kave, nedovoljna količina kave ili prekratko vrijeme infuzije.

Dominik Škoda
Autor članka: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava d.o.o. koja već 15 godina vodi e-trgovinu s svježe pečenom kavom i priborom za alternativne pripreme kave. Nositelj prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ali i ljubitelj prirode, majstorstva i muzike.