Ovaj članak ima za cilj pojasniti osnovne probleme espresso aparata i njihovo funkcioniranje, s obzirom na to da u ovom području vlada mnogo mitova i nejasnoća. Današnje tržište je preplavljeno mnogim aparatima za kavu. Teče reklame o tome kako možete napraviti kavu kod kuće poput one iz talijanske kafića, proizvođači se natječu u tome što sve aparat sam može napraviti. Njihova zajednička karakteristika je također to što se prodaju prvenstveno u trgovinama potrošačkom elektronikom, bilo u trgovačkim centrima ili u velikim e-trgovinama, gdje na jednom mjestu možete kupiti hranu za psa, deterdžent za pranje rublja i zajamčeno najbolji aparat za kavu.
Nažalost, upravo tamo nećete pronaći pravi espresso aparat za kavu. Kako to? A kako se snaći pri odabiru aparata za kavu?
Što je espresso kava?
Moramo početi time da definiramo što je espresso. Espresso je napitak od otprilike 7-8g kave u volumenu od oko 25ml, koji nastaje prolaskom vode pod tlakom kroz ručku aparata za oko 30 sekundi. Ovo je vrlo važno, ništa drugo nije espresso. Nažalost, 90% potrošačkih aparata za kavu na tržištu to ne može postići, stoga vam kava nikada neće imati okus kao iz pravog kafića. Od tih parametara posebno je važna veličina šalica kave i vrijeme ekstrakcije.

1. Veličina šalice za espresso
Da, pravi espresso je zaista mala šalica kave, ali što ako volite veliku? Kako to rade u dobrom kafiću? Kava se tamo ne priprema tako da kroz ručku s kavom prođe oko 150-200ml vode, već se napravi oko 25ml espresa, a ostatak dolije vrućom vodom. Razlika u okusu bit će ogromna. A sada se vratimo na potrošačke aparate za kavu. Oni će vam napraviti veću kavu (na primjer americano) upravo tako što će proći onoliko vode koliko odaberete, i to je to.
Potrošački aparati za kavu loše prave kavu većeg volumena. Loše je to prvenstveno zato što će ne samo krajnji okus biti loš, već će se dugotrajnom ekstrakcijom iz svježe kave (preporučujemo vrhunsku) izvući tvari koje mogu uzrokovati prekomjerno kiselost želuca. Jednostavno, tvari koje ne želite u kavi, stoga je uvijek potrebno pravilno pridržavati se recepata za pripremu kave.
2. Vrijeme ekstrakcije kave vs. veličina šalice
Znači, vrijeme bi trebalo biti 30 sekundi, ali kako se to događa? Mnogi ljudi bi mogli pomisliti da aparat ima neki tajmer koji ga jednostavno isključi nakon 30 sekundi i tijekom tih 30 sekundi izlije samo 25ml kave. Nije tako. Espresso je mnogo jednostavniji alat. Iz aparata izlazi voda pod tlakom, mljevena kava pruža otpor i kava izlazi.
3. Gruboća mljevenja i količina kave u ručki espresso aparata
Upravo kroz gruboću mljevenja i količinu mljevene kave u ručki nastaje određeni volumen kave u određenom vremenu. Ovo se ne može izračunati na neki način, jednostavno se mora isprobati i kroz nekoliko pokušaja pronaći odgovarajuću gruboću mljevenja kave. To je vrlo osjetljiv proces, gdje igraju ulogu stotinke grama i vrlo sitne razlike u mljevenju. Na primjer, na ljestvici od 1-40 na mlinski aparat može napraviti razliku između 1 stupnja i 8ml napitka, stoga su potrebni vrlo precizni i osjetljivi, tj. profesionalni mlinski aparati.
4. Zašto ovo obični aparati ne znaju?
Nije tako jednostavno. Sada je vjerojatno svima jasno da se iz principa kako funkcioniraju obični aparati za kavu (tj. pritisnete ručku i izlije određeni volumen kave) ne može postići pravi espresso. To je proces pokušaja i pogrešaka, a aparat bi morao sam pripremiti nekoliko napitaka prije nego što se kalibrira. I tako obični aparati iz trgovina ne funkcioniraju.
Potrošački aparati za espresso ne rade s parametrima vremena i gruboće kave, uzimaju u obzir samo volumen i težinu. Također su prilagođeni da naprave kaveni napitak od bilo koje mljevene kave. Da bi se to dogodilo, ne pruža otpor kava i njena gruboća mljevenja, već same zdjelice u ručki aparata za kavu, pa potrošač može staviti grubo mljevenu kavu u ručku, ona će jednostavno proći.
Kava je vodena, bez okusa i tijela, ali nastaje kaveni napitak. Ali nikada ne može imati okus poput kave iz dobrog kafića.
5. Zašto espresso zahtijeva kvalitetan mlinar za kavu?
Iz svega što smo naveli gore, jasno je da sve se vrti oko mljevenja kave. Koliko dobar, međutim, mlinar za kavu treba biti? Nažalost, ovdje se ne može mnogo kompromitirati, iako smo sigurni da će se mnogi od vas pokušati. Razumijemo to. Često je potrebno proći kroz taj proces. Mlinar je skup, želite ga pokušati na drugi način, ali nakon nekog vremena otkrit ćete da je to gubljenje vremena i kupit ćete kvalitetan mlinar.
Potrebno je da mlinar ima dovoljno precizno podešavanje gruboće, tj. barem 40 koraka između gruboće za french press i džezvu, ovdje se oslanjamo na osobno iskustvo s Baratza Sette 270, gdje je osnovnih 40 stupnjeva. Za predstavu, ako imam istu količinu šalice i istu količinu kave, tada razlika od 1 stupnja gruboće mljevenja može dovesti do kave volumena oko 5ml više, tj. 20% volumena šalice. To je prilično puno. I moglo se činiti da je 40 stupnjeva puno. Dakle, kvalitetan espresso mlinar trebao bi imati još veću osjetljivost, tj. više stupnjeva mljevenja.
Ovdje preporučujemo mlinare Rancilio Rocky, Eureka Mignon, Baratza Sette 270, Baratza Sette 270W. Baratza Sette AP je nekako na rubu, a Baratza Encore više nije prikladan za ozbiljnu upotrebu, iako može poslužiti. Od ručnih mlina praktički nije mnogo za birati, podešavanje gruboće ima malo koraka, pa u tom pogledu nisu dovoljno precizni, možda Porlex bi se mogao koristiti u određenim okolnostima.
6. Trebate li pravi espresso aparat za kavu, ili možda neki drugi?
Ovo je dobro pitanje, kako odabrati aparat za kavu? Ako tražite aparat za kavu koji će vam najlakše sam napraviti šalicu kave bez vas, nemojte kupovati pravi ručni espresso. Kvalitetan ručni espresso otvorit će vam potpuno novi svijet kave i okusa, ali to je zanat, zahtijeva entuzijazam i malo žrtvovanja prije nego što osoba postavi i uskladi aparat za kavu. Ništa ovdje nije besplatno, to je osnovno pravilo espresa, ništa se ovdje ne događa samo, sve je u vašim rukama, aparat samo gura vodu kroz ručku.
Ako želite neki automatski aparat za kavu i još imate više kave nego što malo espresso zahtijeva, aparat za filter kavu je izvrstan izbor za vas. Ovi aparati za kavu funkcioniraju potpuno automatski, ulijete im vodu, stavite papirnati filter s mljevenom kavom, uključite i nakon trenutka kava je gotova. Priprema kave je trenutačna, cijeli proces traje ne više od nekoliko minuta. Jednostavno se ne snalazite u tome? Dobar je izbor koristiti usluge web stranice Arecenze.cz, gdje ćete pronaći usporedbe svih mogućih aparata za kavu na tržištu.
7. Filter kava kao alternativa espresu?
Filter kava ima ogromne prednosti u tome što je prirodno veći volumen, dakle u usporedbi s komercijalnim aparatima za kavu gdje pod tlakom izlijeva 150ml vodene kave. Stoga ne preporučujemo potrošačke espresso aparate, ali ako ipak želite neki automatski aparat za kavu, lijep članak kako odabrati najbolji aparat za kavu možete pronaći na poveznici. U filter kavi nastaje ukusan napitak bogatog okusa.
Još jedna prednost aparata za filter kavu je njihova tolerancija na gruboću mljevenja. Za mljevenje za filter kavu dovoljni su vam bilo koji mlinač. Za kućnu upotrebu preporučujemo kombinaciju jedinstvenog aparata za kavu Moccamaster i mlinača Wilfa, cijela kombinacija košta oko 8 800 HRK i stvorit će vam vrhunsku filter kavu. Ništa mnogo bolje praktički ne postoji, dobar espresso aparat za 8 tisuća HRK se ne može naći, oni kvalitetni koštaju desetke tisuća kuna.
Odabir espresso aparata:
Ovaj aparat za kavu je već duže vrijeme apsolutna talijanska legenda u pripremi kave. Klasičan dizajn koji datira iz 1950-ih i nepogrešiv proces pripreme kave ono je što i danas osvaja svoje kupce. Ovaj artikl NIJE na zalihi u našoj trgovini.
Ovaj aparat za kavu je već duže vrijeme apsolutna talijanska legenda u pripremi kave. Klasičan dizajn koji datira iz 1950-ih i nepogrešiv proces pripreme kave ono je što i danas osvaja svoje kupce. Ovaj artikl NIJE na zalihi u našoj trgovini.
Legendarni Technivorm Moccamaster KBG kućni aparat za kavu pogodan je za pripremu do 1,25 litara savršene filtrirane kave. Nova verzija KBG Select omogućuje vam odabir između 6 ili 10 šalica .
Legendarni Technivorm Moccamaster KBG kućni aparat za kavu pogodan je za pripremu do 1,25 litara savršene filtrirane kave. Nova verzija KBG Select omogućuje vam odabir između 6 ili 10 šalica .
Verze 2020. Domácí pákový espresso kávovar Silvia E vyniká především svou nízkou cenou, která je v kontrastu s kvalitou provedení, které je v mnoha ohledech srovnatelné s násobně dražšími profesionálními přístroji. Made in Italy.
Verze 2020. Domácí pákový espresso kávovar Silvia E vyniká především svou nízkou cenou, která je v kontrastu s kvalitou provedení, které je v mnoha ohledech srovnatelné s násobně dražšími profesionálními přístroji. Made in Italy.
Gaggia Classic Classic EVO u novom dizajnu za sve koji žele uživati u savršenom talijanskom espressu u udobnosti svog doma. Aparat za kavu proizveden je u Italiji , što jamči vrhunsku kvalitetu, stručnost i pouzdanost.
Gaggia Classic Classic EVO u novom dizajnu za sve koji žele uživati u savršenom talijanskom espressu u udobnosti svog doma. Aparat za kavu proizveden je u Italiji , što jamči vrhunsku kvalitetu, stručnost i pouzdanost.
Aparat za kavu La Pavoni Europiccola Lusso ELQ...
Aparat za kavu Moccamaster KBG Select BLACK
Kávovar Rancilio Silvia E
Лостова кафемашина GAGGIA Classic EVO E24
-
Druge metode pripreme kave
- Priprema kave u french pressu
- Priprema kave Cold brew (hladna kava)
- Priprema kave u moka posudi
- Priprema kave u džezvi
- Priprema kave u Vacuum pot
- Priprema filter kave
- Priprema kave - Espresso - kompletni priručnik
- Priprema kave u Aeropressu
- Priprema zelene kave s prženjem
- Priprema vijetnamske kave
- Napitci od espresa
- Priprema kave u Chemexu
- Priprema yerba mate u kalabase
- Ledena kava - recepti za 6 načina
- Okusi u kavi
- Priprema kave flat white
- Priprema kave frappé
- Priprema kave batch brew
- Priprema kave espresso tonic
- Priprema kave cappuccino
- Priprema caffe latte
- Priprema latte macchiato
- Priprema espresso macchiato
- Priprema kave ristretto
- Priprema espresso doppio
- Priprema kave americano
- Priprema kave lungo