Znaš li tko je otac popularne kave flat white? I kakva priča se veže uz dana tako traženu vrstu kave?
Potraga za korijenima napitka poznatog kao flat white vodi nas do protinoge i moramo se vratiti u drugo polovicu prošlog stoljeća. Bio je to 1985. kada je vlasnik jedne kafiće u Sydneyju primijetio da popularnost cappuccina polako opada. Njegovi su se kupci sve češće vraćali tradicionalnom espressu. Posebno za njih, Alan Preston je počeo u svom Moors Espresso Baru nuditi kavu koju je nazvao flat white.
U jednostavnosti je snaga
Što je flat white? Kada se spoje dva espressa i istušeno mlijeko, nastaje flat white. U nekim izvorima se kao zemlja podrijetla navodi Novi Zeland, ali danas bi bilo teško pronaći relevantne povijesne izvore za recept. U konačnici, nije toliko važno odakle flat white potječe koliko je važno da li njegovim okusom i specifičnim svojstvima ispunjava vaše očekivanja.
Što trebate znati za pripremu?
- Osnovni uvjet uspjeha je odabir vrhunske kave za pripremu espresa, inspirirajte se našom ponudom.
- Također će vam pomoći pri odabiru kava aparata za pripremu najboljeg espresa.
- Mlijeko biste trebali koristiti punomasno, oni koji preferiraju biljna mlijeka, mogu naravno koristiti sojino, zobeno ili drugo. Mlijeko alternative za kavu kod nas možete kupiti u najvišoj kvaliteti.
- Onima koji razmišljaju o latte art, svakako treba početi s nabavkom kvalitetne posude za mlijeko.
Recept kako napraviti flat white kavu
- Pripremite dva espressa koja ćete uliti u šalicu ili posebnu čašu.
- Mlijeko umutite na temperaturu oko 60 °C. Nije na škodu koristiti posebni termometar.
- Primijetili ste kako iskusni baristi (npr. u Hotel Golf) posudom s istušenim mlijekom udare o pult, a zatim lagano zavrte? Sigurno to i vi učinite na isti način. Mlijeko će biti glatko, baršunasto i riješit ćete se neželjenih mjehurića.
- Ovako pripremljeno mlijeko pažljivo ulijte u kavu - imate flat white.
- Ako se usudite na umjetnički pristup, možete isprobati tzv. latte art i ulijevati mlijeko u kavu tako da nastanu razni oblici.

Usporedba kava flat white vs. cappuccino
Na prvi pogled izgledaju slično, ali flat white ima nježniju mliječnu pjenu, dok cappuccino nudi viši sloj pjenaste pjene. Flat white je kremastiji jer koristi mikropjenu koja se lijepo stapa s espressom. Cappuccino je s druge strane prozračniji i često ima izraženiji kontrast između kave i mlijeka. Ako žudite za intenzivnim okusom espressa s glatkom teksturom, flat white je vaš izbor. S druge strane, cappuccino je odličan za one koji vole više pjene i blaži okus. Obje varijante imaju svoju čar, ali flat white se često smatra sofisticiranijim iskustvom.
Usporedba kava flat white vs. latte
Latte i flat white se često brkaju, ali razlika je u veličini i omjeru mlijeka i espressa. Flat white je manji, jači i ima nježno baršunastu teksturu zahvaljujući mikropjeni. Latte je veći, s većom količinom mlijeka, što ga čini idealnim napitkom za dulje uživanje. Ako volite kavu koja vas ugodno razbudi i pritom ostaje kremasta, flat white je idealan. Latte je prikladan za one koji žele duže uživati u kavi s blažim okusom. Ukratko, flat white je kao espresso u baletnim papučama, latte kao nedjeljna ugoda pod dekicom.
Usporedba kava flat white vs. macchiato
Macchiato znači "označen", jer je to espresso s tek kapljicom mlijeka ili pjene. Suprotno tome, flat white je skladan spoj espressa i mliječne mikropjene, koji stvara glatki i intenzivni okus. Macchiato je siroviji, jači, prikladan za ljubitelje izraženog okusa kave. Flat white je uravnoteženiji i nježniji, s naglaskom na teksturi. Ako želite kavu koja samo lagano ublažava espresso, posegnite za macchiatom. No ako žudite za dubinom i glatkoćom, flat white će vas zagrliti poput mekog džempera.
Usporedba kava flat white vs. cortado
Cortado je španjolsko blago – espresso u ravnoteži s malom količinom toplog mlijeka. Flat white dodaje mikropjenu, koja čini napitak kremastijim i vizualno privlačnijim. Cortado je više kao brz, elegantan gutljaj, dok flat white zaslužuje nekoliko minuta tihe pažnje. U cortadu dominira snaga espressa, dok je flat white više o nježnom zagrljaju okusa. Oba napitka su mala, intenzivna i prikladna za one koji ne trebaju velike šalice pune mlijeka. Razlika je uglavnom u teksturi i načinu na koji vas obujmi svaki gutljaj.
Jedinstvena mješavina 5 vrsta arabice iz Srednje i Južne Amerike, dopunjena kvalitetnom robustom , za espresso pun okusa, snage i kvalitetne kreme.
Jedinstvena mješavina 5 vrsta arabice iz Srednje i Južne Amerike, dopunjena kvalitetnom robustom , za espresso pun okusa, snage i kvalitetne kreme.
Ručni aparat za kavu ROK EspressoGC može pripremiti kavu bez upotrebe električne energije, dovoljna je snaga vlastitih ruku. Jednostavan, izdržljiv, au isto vrijeme moderan aparat za kavu jedinstvenog izgleda za apsolutnu kontrolu prilikom pripreme kave. Nova poboljšana verzija .
Ručni aparat za kavu ROK EspressoGC može pripremiti kavu bez upotrebe električne energije, dovoljna je snaga vlastitih ruku. Jednostavan, izdržljiv, au isto vrijeme moderan aparat za kavu jedinstvenog izgleda za apsolutnu kontrolu prilikom pripreme kave.
Nova poboljšana verzija .
Aeropress za savršeno uživanje u filtriranoj kavi pod blagim pritiskom. S Aeropressom možete pripremiti kavu najviše kvalitete, što se može postići kod kuće i u pokretu .
Aeropress za savršeno uživanje u filtriranoj kavi pod blagim pritiskom. S Aeropressom možete pripremiti kavu najviše kvalitete, što se može postići kod kuće i u pokretu .
Legendarni moka lonac Bialetti Moka Express talijanske tvrtke Bialetti za tradicionalnu pripremu jače kave. Prikladno za 4 šalice , tj. cca 190 ml .
Legendarni moka lonac Bialetti Moka Express talijanske tvrtke Bialetti za tradicionalnu pripremu jače kave. Prikladno za 4 šalice , tj. cca 190 ml .
Alternativní sojový veganský nápoj speciálně určený pro vytvoření perfektní kompaktní mikropěny. Tento produkt nedoručujeme mimo Českou republiku.
Alternativní sojový veganský nápoj speciálně určený pro vytvoření perfektní kompaktní mikropěny. Tento produkt nedoručujeme mimo Českou republiku.
Espresso mješavina Pura Vida, kava u zrnu
Aparat za kavu ROK EspressoGC srebrni
Aeropress Aerobie aparat za kavu sa 100 filtera
Bialetti Moka Express 4 moka kuhalo za vodu
Alpro sojový nápoj pro profesionály 1L
-
Druge metode pripreme kave
- Priprema kave u french pressu
- Priprema kave Cold brew (hladna kava)
- Priprema kave u moka posudi
- Priprema kave u džezvi
- Priprema kave u Vacuum potu
- Priprema filtrirane kave
- Priprema kave - Espresso - kompletni priručnik
- Priprema kave u Aeropressu
- Priprema zelene kave s pečenjem
- Priprema vijetnamske kave
- Napitci od espresa
- Priprema kave u Chemexu
- Priprema yerba maté u kalabasi
- Ledena kava - recepti za 6 načina
- Okusi za kavu
- Priprema kave frappé
- Priprema kave batch brew
- Priprema kave espresso tonic
- Priprema kave cappuccino
- Priprema caffe latte
- Priprema latte macchiato
- Priprema espresso macchiato
- Priprema kave ristretto
- Priprema espresso doppio
- Priprema kave americano
- Priprema kave lungo