Na ovoj stranici pronaći ćete sažetak osnovnih parametara pravilno pripremljenih napitaka od espressa. S jedne strane, to je očigledna stvar, s druge strane, nažalost, u Češkoj Republici veliki dio kafića priprema napitke po svom. Stoga su sljedeće informacije korisne prije svega u kafiću gdje često već na prvi pogled možete prepoznati priprema li se ovdje kava pravilno, ili je to samo sekundarna aktivnost, pri kojoj pripreme kavu samo da bude, a okus im nije na prvom mjestu.

Zašto je dobro znati, odnosno kako odabrati dobar kafić?

Zapamtite također da dobro espresso mora biti iz parnog espresso aparat i priprema ga barista. Ako u kafiću vidite parni aparat, što je prilično često, možete promatrati koliko dugo kava curi iz pare. U lošim kafićima često nemaju pravilno podešen mljevenik, pa kava obično curi prebrzo, voda je, kisela, bez okusa i tijela. Da li je espresso pravilno pripremljen, to možete jednostavno izračunati, pravilno bi trebalo iz parnog aparata curiti 25-35 sekundi.

Detaljne informacije možete pročitati u našem članku o pripremi espressa.

Espresso

espresso

Klasično espresso ima volumen od 30 ±5 ml i priprema se na parnom aparatu. Tako pripremljena kava je osnova za mnoge druge napitke, gdje se najčešće kombinira s mlijekom ili vodom. Druga varijanta espressa je doppio ili na engleskom double shot, što je dvostruka doza espressa s volumenom od 60 ml.

Volumen: 30ml, +-5ml

Šalica: 60-90ml

Osnovni napitak od kojeg se pripremaju ostali.

Americano

americano

Espresso dopunjeno vrućom vodom, najčešće u omjeru otprilike 1:5. Ova kava poslužuje se u velikoj šalici za cappuccino s volumenom od 150-180 ml

Volumen: cca 180 ml

Šalica: 150-180 ml

Cappuccino

cappuccino

Napitak s volumenom od 150 do 180 ml iz espressa i pjenastog mlijeka. Mlijeko prilikom pjene nikada ne smije prelaziti temperaturu od 65 °C, stoga se pravilno pripremljenim cappuccinom nikada ne možete opeći.

Volumen: 150-180 ml

Šalica: 150-180 ml

Caffè latte

latte

Radi se o napitku s volumenom većim od 250 ml. Ima veći volumen i veći udio mliječne pjene nego cappuccino. Varijanta ove kave je latte macchiato, pri čemu se najprije ulije pjenjano mlijeko, a tek nakon toga espresso.

Volumen: 250-300 ml

Šalica: 280-330 ml

Flat white

flat-white

Poslužuje se u šalici s volumenom oko 160 ml i radi se o espresso doppio prelivenu mliječnom pjenom. Radi se o kavi sličnoj cappuccinu, ali s većim omjerom kave.

Volumen: 160 ml

Šalica: 160-180 ml 

Espresso macchiato

macchiato

Radi se o espressu u klasičnoj šalici od 60-90 ml prelivenu mliječnom pjenom. Omjer kave prema mlijeku je opet veći, ali se koristi samo klasično 30 ml espresso.

Volumen: 80 ml

Šalica: 60-90 ml

Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, mljevenik, kavu aparate, french press, moka konvice, dripper, džezvu i drugo.
Dominik Škoda
Autor članka: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava d.o.o. koji vodi 15 godina e-trgovinu sa svježe prženom kavom i priborom za alternativne načine pripreme kave. Nositelj prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ali i ljubitelj prirode, kućnih popravaka i glazbe.

Možda vas zanima

Zahvaljujemo web stranici za korištene slike

https://www.piccoloneexistuje.cz