Na ovoj stranici pronaći ćete sažetak osnovnih parametara pravilno pripremljenih napitaka od espressa. S jedne strane, to je očigledna stvar, s druge strane, nažalost, u Češkoj Republici veliki dio kafića priprema napitke po svom. Stoga su sljedeće informacije korisne prije svega u kafiću gdje često već na prvi pogled možete prepoznati priprema li se ovdje kava pravilno, ili je to samo sekundarna aktivnost, pri kojoj pripreme kavu samo da bude, a okus im nije na prvom mjestu.
Zašto je dobro znati, odnosno kako odabrati dobar kafić?
Zapamtite također da dobro espresso mora biti iz parnog espresso aparat i priprema ga barista. Ako u kafiću vidite parni aparat, što je prilično često, možete promatrati koliko dugo kava curi iz pare. U lošim kafićima često nemaju pravilno podešen mljevenik, pa kava obično curi prebrzo, voda je, kisela, bez okusa i tijela. Da li je espresso pravilno pripremljen, to možete jednostavno izračunati, pravilno bi trebalo iz parnog aparata curiti 25-35 sekundi.
Detaljne informacije možete pročitati u našem članku o pripremi espressa.
Espresso

Klasično espresso ima volumen od 30 ±5 ml i priprema se na parnom aparatu. Tako pripremljena kava je osnova za mnoge druge napitke, gdje se najčešće kombinira s mlijekom ili vodom. Druga varijanta espressa je doppio ili na engleskom double shot, što je dvostruka doza espressa s volumenom od 60 ml.
Volumen: 30ml, +-5ml
Šalica: 60-90ml
Osnovni napitak od kojeg se pripremaju ostali.
Americano

Espresso dopunjeno vrućom vodom, najčešće u omjeru otprilike 1:5. Ova kava poslužuje se u velikoj šalici za cappuccino s volumenom od 150-180 ml
Volumen: cca 180 ml
Šalica: 150-180 ml
Cappuccino

Napitak s volumenom od 150 do 180 ml iz espressa i pjenastog mlijeka. Mlijeko prilikom pjene nikada ne smije prelaziti temperaturu od 65 °C, stoga se pravilno pripremljenim cappuccinom nikada ne možete opeći.
Volumen: 150-180 ml
Šalica: 150-180 ml
Caffè latte

Radi se o napitku s volumenom većim od 250 ml. Ima veći volumen i veći udio mliječne pjene nego cappuccino. Varijanta ove kave je latte macchiato, pri čemu se najprije ulije pjenjano mlijeko, a tek nakon toga espresso.
Volumen: 250-300 ml
Šalica: 280-330 ml
Flat white

Poslužuje se u šalici s volumenom oko 160 ml i radi se o espresso doppio prelivenu mliječnom pjenom. Radi se o kavi sličnoj cappuccinu, ali s većim omjerom kave.
Volumen: 160 ml
Šalica: 160-180 ml
Espresso macchiato

Radi se o espressu u klasičnoj šalici od 60-90 ml prelivenu mliječnom pjenom. Omjer kave prema mlijeku je opet veći, ali se koristi samo klasično 30 ml espresso.
Volumen: 80 ml
Šalica: 60-90 ml

Možda vas zanima
Jedinstvena mješavina 5 vrsta arabice iz Srednje i Južne Amerike, dopunjena kvalitetnom robustom , za espresso pun okusa, snage i kvalitetne kreme.
Jedinstvena mješavina 5 vrsta arabice iz Srednje i Južne Amerike, dopunjena kvalitetnom robustom , za espresso pun okusa, snage i kvalitetne kreme.
Ručni aparat za kavu ROK EspressoGC može pripremiti kavu bez upotrebe električne energije, dovoljna je snaga vlastitih ruku. Jednostavan, izdržljiv, au isto vrijeme moderan aparat za kavu jedinstvenog izgleda za apsolutnu kontrolu prilikom pripreme kave. Nova poboljšana verzija .
Ručni aparat za kavu ROK EspressoGC može pripremiti kavu bez upotrebe električne energije, dovoljna je snaga vlastitih ruku. Jednostavan, izdržljiv, au isto vrijeme moderan aparat za kavu jedinstvenog izgleda za apsolutnu kontrolu prilikom pripreme kave.
Nova poboljšana verzija .
Aeropress za savršeno uživanje u filtriranoj kavi pod blagim pritiskom. S Aeropressom možete pripremiti kavu najviše kvalitete, što se može postići kod kuće i u pokretu .
Aeropress za savršeno uživanje u filtriranoj kavi pod blagim pritiskom. S Aeropressom možete pripremiti kavu najviše kvalitete, što se može postići kod kuće i u pokretu .
Legendarni moka lonac Bialetti Moka Express talijanske tvrtke Bialetti za tradicionalnu pripremu jače kave. Prikladno za 4 šalice , tj. cca 190 ml .
Legendarni moka lonac Bialetti Moka Express talijanske tvrtke Bialetti za tradicionalnu pripremu jače kave. Prikladno za 4 šalice , tj. cca 190 ml .
Ovaj aparat za kavu je već duže vrijeme apsolutna talijanska legenda u pripremi kave. Klasičan dizajn koji datira iz 1950-ih i nepogrešiv proces pripreme kave ono je što i danas osvaja svoje kupce. Ovaj artikl NIJE na zalihi u našoj trgovini.
Ovaj aparat za kavu je već duže vrijeme apsolutna talijanska legenda u pripremi kave. Klasičan dizajn koji datira iz 1950-ih i nepogrešiv proces pripreme kave ono je što i danas osvaja svoje kupce. Ovaj artikl NIJE na zalihi u našoj trgovini.
Espresso mješavina Pura Vida, kava u zrnu
Aparat za kavu ROK EspressoGC srebrni
Aeropress Aerobie aparat za kavu sa 100 filtera
Bialetti Moka Express 4 moka kuhalo za vodu
Aparat za kavu La Pavoni Europiccola Lusso ELQ...
Zahvaljujemo web stranici za korištene slike
https://www.piccoloneexistuje.cz
-
Druge metode pripreme kave
- Priprema kave u french pressu
- Priprema kave Cold brew (hladna kava)
- Priprema kave u moka konvici
- Priprema kave u džezvi
- Priprema kave u Vacuum potu
- Priprema filtrirane kave
- Priprema kave - Espresso - kompletni priručnik
- Priprema kave u Aeropressu
- Priprema zelene kave s pečenjem
- Priprema vijetnamske kave
- Priprema kave u Chemexu
- Priprema yerba maté u kalabase
- Ledena kava - recepti za 6 načina
- Okusi u kavi
- Priprema kave flat white
- Priprema kave frappé
- Priprema kave batch brew
- Priprema kave espresso tonic
- Priprema kave cappuccino
- Priprema caffe latte
- Priprema latte macchiato
- Priprema espresso macchiato
- Priprema kave ristretto
- Priprema espresso doppio
- Priprema kave americano
- Priprema kave lungo