Kada krenete u traganje za podrijetlom kave doppio, završit ćete u sunčanoj Italiji. Dakle, u kolijevci samog espressa. I kako talijanska riječ „doppio“ sugerira, ova kava je u stvari dvostruki espresso – napitak koji strastveni ljubitelji kave rado piju osobito ujutro.

Sigurno se svi slažemo da postoje jutra kada uobičajena količina kave jednostavno nije dovoljna. A što espresso ne može, to će pokušati espresso doppio.

Priprema kave espresso doppio

U biti je to isti postupak kao kad pripremate espresso – osim što koristite dvostruku količinu kave. To znači da za približno 60 ml vode dozirate 14-20 grama kave.

Savjeti za kvalitetno doppio

  1. Ako želite stvarno izvrsno doppio, morate obratiti pažnju na grublje mljevenje kave. Najboljih rezultata ćete postići s finim mljevenjem, koje omogućuje adekvatnu ekstrakciju kave, očuvanje pune arome i okusa.
  2. Iako vrijeme pripreme vjerojatno nećete moći utjecati, budući da jednostavno ovisi o postavkama vašeg aparata za espresso, stručnjaci savjetuju da se kava doppio priprema otprilike 20-30 sekundi. Brži tempo može uzrokovati slabiju i vodenu kavu, dok će dugotrajna priprema vjerojatno rezultirati pretjeranom gorčinom.

S vremena na vrijeme čujemo pitanje je li moguće pripremiti kavu doppio, čak i ako nemate aparat za espresso. Pa, to je slično kao da želite imati engleski travnjak bez kosilice i nadate se da ćete se snaći s srpom ili kosom.

U svakom slučaju pokušajte skuhati dvostruku kavu u moka loncu ili french pressu, nitko ne kaže da nećete biti zadovoljni. Ali tipična doppio kava to jednostavno neće biti.

Odaberite kvalitetnu kavu, mlinca, aparati za kavu, french press, moka lonac, dripper, džezvu i druge.

Koji tip kave preporučujemo za doppio? Naravno, puno ovisi o tome koja vam kava sviđa. Ali ne bojte se tamnijeg stupnja prženja i kave sa snažnim, izraženim okusom.

I prije svega zapamtite…

…kad jedna kava nije dovoljna, tu je ESPRESSO DOPPIO.