Kava i kolesterol, kafestol, filtrirana kava

Životni stil i način prehrane dovode do toga da se danas mnogi od nas suočavaju s razinom kolesterola u krvi. Kao ljubitelji kave, došlo nam je na pamet istražiti kako kava koju konzumiramo, neki čak i više puta dnevno, utječe na kolesterol.

Tijekom ekstrakcije kave dolazi do postupnog ispuštanja tvari koja se naziva kafestol. To je tvar koja u ljudskom organizmu pomaže u povećanju razine kolesterola u krvi. Ako imate visok kolesterol i istovremenu snažnu ljubav prema kavi (što svakako razumijemo), definitivno sada ne morate isprazniti svu zrnavu kavu koju imate kod kuće :-)

Međutim, kako pokazuje studija Zhang, Linforth i Fisk (2012), koju možete pregledati ovdje. Količina kafestola ovisi o načinu na koji pripremate kavu. Autori ove studije zaključili su da je količina ispuštenog kafestola u konačnom napitku znatno različita pri različitim metodama pripreme kave.

Količina kafestola prema vrsti pripreme kave

Kafestol (mg/L)Svijetlo pržena (mg/L)Tamno pržena (mg/L)
Instant kava 1.9 ±0.05 (150)
Drip / Filtrirana kava 0.12 ±0.02 (150)
Turek / Kuhana 48.3 ±3.8 (150) 43.9 ±1.36 (160) 25.9 ±3.54 (160)
Džezva 88.7 ±4.0 (60) 39.1 ±0.04 (60) 22.8 ±0.12 (60)
Moka konvička 37.5 ±1.3 (60) 26.2 ±0.60 (60) 19.2 ±0.37 (60)
French Press 20–27 (150) 43.6 ±0.98 (160) 29.0 ±0.53 (160)
Espresso 16.7–17.3 (60)

Izvor: Food Research International, broj 49, Issue 1, studija iz studija Cafestol extraction yield from different coffee brew mechanisms, autori Chen Zhang, Robert Linforth, Ian D. Fisk

Prethodna tablica i njezin prvi stupac jasno i jednostavno opisuju razliku u sadržaju kafestola u mg/L kod pojedinih priprema kave. Jednoznačno najbolje ovdje je filtrirana kava, koja sadrži najmanje kafestola i ima tako najmanji utjecaj na kolesterol. Filtrirana kava već duže vrijeme je naš favorit zbog svoje čistoće i pune arome te će sigurno oduševiti i one od vas koji ne žele podržavati povećanje razine kolesterola u svom tijelu :-) Sve trikove za pripremu filtrirane kave možete pogledati u našoj sekciji "Filtrirana kava (drip)".

S druge strane, najgorije je ispala priprema kave u džezvi. Ovaj način pripreme kod nas nije toliko uobičajen. Zanimljiviji je, međutim, zaključak koji se tiče mnogih hrvatskih domova, a to je da je druga najgora priprema klasični hrvatski turek. Dugim namakanjem kave iz nje se ispuštaju tvari koje u kavi ne bi trebale biti, a jedna od njih je upravo kafestol. Ako ipak volite turka, preporučujemo vam možda najsigurniju varijantu, a to je priprema u french press konvičci, koja je s turkom gotovo identična, ali na kraju ekstrakcije kavu s cediljkom odvajate od taloga i ne dolazi do daljnje ekstrakcije. U našoj sekciji "French press konvice" možete pregledati širok asortiman konvičaka koje možete nabaviti kod nas.

Stupanj prženja kave i količina kafestola

Još jedan neznatni faktor koji utječe na količinu kafestola u kavi je stupanj prženja. Iako se danas sve više preferiraju kave s nižim stupnjem prženja, činjenica je da svjetlije pržene kave imaju veći utjecaj na razinu kolesterola nego tamno pržene kave. Sve naše kave su pržene na tamniji stupanj, samo dvije od naših kava nudimo kako u tamnom tako i u svijetlom prženju.

Možete isprobati koja vam više odgovara. U našoj sekciji "Pržena kava" pronaći ćete kave kako klasično pržene, tako i svjetlije pržene.

Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, mlin, kavu aparat, french press, moka konvičku, dripper, džezvu i još mnogo toga.

Česta pitanja o konzumiranju kave i kolesterolu:

  1. Povećava li kava razinu kolesterola u krvi?
    Ne postoji izravna povezanost između konzumacije kave i povećane razine kolesterola u krvi. Međutim, neke studije sugeriraju da konzumacija velike količine kave (više od 5 šalica dnevno) može imati blago povećan utjecaj na razinu kolesterola. Međutim, taj utjecaj je vrlo mali i ne znači povećani rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
  2. Je li bolje piti filtriranu ili prekapljenu kavu za smanjenje rizika od visokog kolesterola?
    Kada je riječ o kolesterolu, nema razlike između filtrirane i prekapljene kave. Oba tipa kave imaju sličnu količinu kafestola i kahweola, što su tvari koje mogu imati blago pozitivan učinak na zdravlje srca i smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
  3. Koliko šalica kave mogu popiti da ne bih morao brinuti o visokom kolesterolu?
    Za većinu ljudi koji piju kavu, konzumacija umjerene količine (2-3 šalice dnevno) neće imati negativan utjecaj na razinu kolesterola u krvi. Međutim, važno je imati na umu da je svaka osoba drugačija i može reagirati na kavu na različite načine. Ako niste sigurni, možete se posavjetovati s liječnikom ili dijetetičarom.

Odaberite kvalitetnu svježu kavu.

Dominik Škoda
Autor članka: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava s.r.o. koja već 15 godina vodi e-trgovinu s svježe prženom kavom i priborom za alternativne pripreme kave. Vlasnik prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ali i ljubitelj prirode, hobista i glazbe.