Hladna, pjenasta i s prekrasnim aromama – to je frappé – kava napitak koji ljeti vlada mnogim kafićima.
Nekada ćete naići na naziv grčki frappé, koji se odnosi na zemlju podrijetla. Tko bi pomislio da je na međunarodnom sajmu Thessaloniki International Fair 1957. zaposlenik tvrtke Nestlé skuhati prvu frappé.
FRAPPÉ – osvježavajuća kava s sunčanog Grčkog
Dimitris Vakondios je želio tijekom kratke pauze uživati u šalici kave. Nažalost, nije imao pristup vrućoj vodi. Međutim, imao je shaker u kojem se pripremao novi proizvod tvrtke Nestlé – čokoladni napitak za djecu. Dimitris se odlučio improvizirati. Pomiješao je instant kavu sa hladnom kavom u shakeru i svijet je upoznao frappé.
Još prije dolaska osamdesetih godina postao je nacionalni kava napitak Grčke. Danas postoji nekoliko različitih verzija. Mijenjaju se količine šećera, omjer mlijeka (obično pjenastog) i vode (originalna verzija nije sadržavala mlijeko), ponekad se dodaju razni liker i okusi. Vjerni dodatak je slamka smještena u visoku čašu za frappé.
Vau, već vam se slini? Kako napraviti frappé? Vrijeme je da dodate...
Priprema - recept za frappé
- U shaker stavite 2-3 čajne žličice instant kave, po ukusu dodajte šećer od trske, 10 žlica vrlo hladne vode i dobro protresite.
- Iz shakera ulijte frappé u visoku čašu u koju ste prethodno dodali nekoliko kockica leda.
- Ako želite napitak obogatiti mlijekom, sada je pravo vrijeme da dodate odgovarajuću količinu pjenastog mlijeka.
- No, i na kraju ikoničnu slamku i gotovo.
Napomena: originalna verzija frappé recepta koristi instant kavu, no danas ljubitelji jake kave često pripremaju frappé od ohlađenog espressa. Potpuno je na vama koju verziju odaberete.

Ako želite dodati mlijeko u frappé, svakako pogledajte našu ponudu pjenjača. A oni koji preferiraju biljne alternative mlijeku, također imaju izbor.
A sada možete uživati u napitku koji simbolizira bezbrižnost ljetnih odmora, duge tople večeri, lenčarenje na plaži i ljetnu ugodu.
Usporedba pripreme kave frappé s drugim vrstama hladnih i ledenih kava:
S druge strane, imamo talijanski ledeni kava koktel – affogato. To je harmonična kombinacija sladoleda i espressa. Ima bogatu, kremastu teksturu s nagovještajem ukusnog kava okusa. Affogato je kava i desert u jednom, često se nalazi u ponudama talijanskih gelaterija i kafića.
Tu je i freddo kava, koja je posebno popularna u južnoj Europi. To je ledeni espresso ili ledeni cappuccino, koji je jednostavan, ali osvježavajući i nudi izraženo kava iskustvo.
Ne smijemo zaboraviti ni američki ledeni kava hit – cold brew. Ova kava priprema se hladnom ekstrakcijom tijekom nekoliko sati, čime dobiva blaži i manje gorak profil.
A konačno, nitro kava je još jedan hladan napitak koji nudi potpuno drugačije iskustvo. Nitro je cold brew kava gazirana dušikom, što joj daje baršunasto glatku teksturu i kremastu pjenu na vrhu.
U usporedbi frappé s ovim vrstama kave, važno je uzeti u obzir da je frappé jedinstven svojom pjenavošću i uravnoteženim okusom. S druge strane, ako tražite nešto bogatije i desertnija, affogato bi mogao biti pravi izbor. Freddo i cold brew su odlični ako preferirate jači kava okus.
Brazil je svjetski lider u proizvodnji i izvozu izuzetno kvalitetnih zrna kave . Najpoznatiji i najpopularniji je 100% Arabica Brazil Santos.
Brazil je svjetski lider u proizvodnji i izvozu izuzetno kvalitetnih zrna kave . Najpoznatiji i najpopularniji je 100% Arabica Brazil Santos.
Hario Mini Mill Slim PLUS je nova verzija popularnog Mini Mill Slim mlina s poboljšanom šesterokutnom ručkom u elegantnom tamnom dimljenom finišu .
Hario Mini Mill Slim PLUS je nova verzija popularnog Mini Mill Slim mlina s poboljšanom šesterokutnom ručkom u elegantnom tamnom dimljenom finišu .
Dizajnirana šalica za kavu od dvostrukog stakla . Netradicionalan dizajn šalica osigurava toplinsku izolaciju, tako da se nećete opeći. Visokootporno borosilikatno staklo!
Dizajnirana šalica za kavu od dvostrukog stakla . Netradicionalan dizajn šalica osigurava toplinsku izolaciju, tako da se nećete opeći. Visokootporno borosilikatno staklo!
Profesionalni Motta termometar za mlijeko od nehrđajućeg čelika za savršenu kontrolu nad temperaturom tučenog mlijeka.
Profesionalni Motta termometar za mlijeko od nehrđajućeg čelika za savršenu kontrolu nad temperaturom tučenog mlijeka.
Brazil Santos, arabica zrna kave
Hario MINI MILL SLIM PLUS (MSS-1DTB)
Čaša Kaffia Thermo 220ml
Motta termometar za mlijeko
-
Druge metode pripreme kave
- Priprema kave u french pressu
- Priprema kave Cold brew (hladna kava)
- Priprema kave u moka loncu
- Priprema kave u džezvi
- Priprema kave u Vacuum pot
- Priprema filtrirane kave
- Priprema kave - Espresso - kompletni manual
- Priprema kave u Aeropressu
- Priprema zelene kave s pečenjem
- Priprema vijetnamske kave
- Napitci iz espressa
- Priprema kave u Chemexu
- Priprema yerba maté u kalabase
- Hladna kava - recepti za 6 načina
- Okusi za kavu
- Priprema kave flat white
- Priprema kave batch brew
- Priprema kave espresso tonic
- Priprema kave cappuccino
- Priprema caffe latte
- Priprema latte macchiato
- Priprema espresso macchiato
- Priprema kave ristretto
- Priprema espresso doppio
- Priprema kave americano
- Priprema kave lungo