Hladna, pjenasta i s prekrasnim aromama – to je frappé – kava napitak koji ljeti vlada mnogim kafićima.

Nekada ćete naići na naziv grčki frappé, koji se odnosi na zemlju podrijetla. Tko bi pomislio da je na međunarodnom sajmu Thessaloniki International Fair 1957. zaposlenik tvrtke Nestlé skuhati prvu frappé.

FRAPPÉ – osvježavajuća kava s sunčanog Grčkog

Dimitris Vakondios je želio tijekom kratke pauze uživati u šalici kave. Nažalost, nije imao pristup vrućoj vodi. Međutim, imao je shaker u kojem se pripremao novi proizvod tvrtke Nestlé – čokoladni napitak za djecu. Dimitris se odlučio improvizirati. Pomiješao je instant kavu sa hladnom kavom u shakeru i svijet je upoznao frappé.

Još prije dolaska osamdesetih godina postao je nacionalni kava napitak Grčke. Danas postoji nekoliko različitih verzija. Mijenjaju se količine šećera, omjer mlijeka (obično pjenastog) i vode (originalna verzija nije sadržavala mlijeko), ponekad se dodaju razni liker i okusi. Vjerni dodatak je slamka smještena u visoku čašu za frappé.

Vau, već vam se slini? Kako napraviti frappé? Vrijeme je da dodate...

Priprema - recept za frappé

  1. U shaker stavite 2-3 čajne žličice instant kave, po ukusu dodajte šećer od trske, 10 žlica vrlo hladne vode i dobro protresite.
  2. Iz shakera ulijte frappé u visoku čašu u koju ste prethodno dodali nekoliko kockica leda.
  3. Ako želite napitak obogatiti mlijekom, sada je pravo vrijeme da dodate odgovarajuću količinu pjenastog mlijeka.
  4. No, i na kraju ikoničnu slamku i gotovo.

Napomena: originalna verzija frappé recepta koristi instant kavu, no danas ljubitelji jake kave često pripremaju frappé od ohlađenog espressa. Potpuno je na vama koju verziju odaberete.

Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, mljevenje, kava aparat, french press, moka lonac, dripper, džezvu i drugo.

Ako želite dodati mlijeko u frappé, svakako pogledajte našu ponudu pjenjača. A oni koji preferiraju biljne alternative mlijeku, također imaju izbor.

A sada možete uživati u napitku koji simbolizira bezbrižnost ljetnih odmora, duge tople večeri, lenčarenje na plaži i ljetnu ugodu.

Usporedba pripreme kave frappé s drugim vrstama hladnih i ledenih kava:

S druge strane, imamo talijanski ledeni kava koktel – affogato. To je harmonična kombinacija sladoleda i espressa. Ima bogatu, kremastu teksturu s nagovještajem ukusnog kava okusa. Affogato je kava i desert u jednom, često se nalazi u ponudama talijanskih gelaterija i kafića.

Tu je i freddo kava, koja je posebno popularna u južnoj Europi. To je ledeni espresso ili ledeni cappuccino, koji je jednostavan, ali osvježavajući i nudi izraženo kava iskustvo.

Ne smijemo zaboraviti ni američki ledeni kava hit – cold brew. Ova kava priprema se hladnom ekstrakcijom tijekom nekoliko sati, čime dobiva blaži i manje gorak profil.

A konačno, nitro kava je još jedan hladan napitak koji nudi potpuno drugačije iskustvo. Nitro je cold brew kava gazirana dušikom, što joj daje baršunasto glatku teksturu i kremastu pjenu na vrhu.

U usporedbi frappé s ovim vrstama kave, važno je uzeti u obzir da je frappé jedinstven svojom pjenavošću i uravnoteženim okusom. S druge strane, ako tražite nešto bogatije i desertnija, affogato bi mogao biti pravi izbor. Freddo i cold brew su odlični ako preferirate jači kava okus.

Dominik Škoda
Autor članka: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava s.r.o. koji već 15 godina vodi e-trgovinu s frisch pečenom kavom i priborom za alternativne načine pripreme kave. Nositelj prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ali i ljubitelj prirode, majstorija i glazbe.