káva

Kde se rozpustná káva vzala? Kako se rozpustna káva proizvodi? A može li instantna ikada konkurirati tradicionalno pripremljenoj kvalitetnoj kavi?

Rozpustná káva je starija nego što mislite…

Tko smatra da je instant kava fenomen dvadesetog stoljeća, sigurno će biti iznenađen njenom poviješću. Pogledajmo ukratko nekoliko ključnih prekretnica:

  • Prva spomena tzv. instant kave dolazi iz 1771. godine iz Velike Britanije.

  • Godine 1853. svijetla je prva američka verzija ove kave, testirana između ostalog tijekom građanskog rata.

  • S prvim dovoljno stabilnim proizvodom došao je 1901. japanski Sartori Kato, koji stoji i iza metode proizvodnje instant čaja.

  • Pet godina kasnije britanski kemičar G. C. Washington je usavršio proces proizvodnje instant kave, koji je potom trideset godina dominirao američkim tržištem.

  • Godine 1938. tvrtka Nestlé je proizvela svoju prvu Nescafé. U to vrijeme u kaveni prah još su se dodavale ugljikohidratne komponente.

  • Tek u pedesetim godinama uspjelo se proizvesti čista instant kava, tj. bez dodatnih mješavina.

Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, mlin, kava aparat, french press, moka konvice, dripper, džezvu i ostalo.

Kako izgleda proces proizvodnje instant kave?

  1. Ekstrakcija – pržena, mljevena kava obrađuje se pomoću visokog tlaka i vruće vode, nastaje tekući ekstrakt, zapravo jako koncentrirana kava.

  2. Sušenje – djelovanjem visokih temperatura (oko 250 °C) ili pak velikog mraza (-40 °C) ekstrakt kave suši se i dalje obrađuje kako bi rezultat bili granule ili rasuti, fini prah.

  3. Obnavljanje arome – obradom kava gubi svoj tipični miris, koji ljubitelji konačnog napitka obično vrlo cijene. Stoga je poželjno dodati aromu instant kavi.

  4. Pakiranje – instant kava ne smije biti izložena vlazi, stoga se pakira u tzv. zaštitnoj atmosferi uz korištenje različitih plinova koji istovremeno sprječavaju gubitak okusa i mirisa.

Zahvaljujući kratkom opisu jasno vidite da i instant kava ostaje kava, iako njezini najtvrđi protivnici često tvrde suprotno.

Koje su osnovne razlike između instant i tradicionalno pripremljene kave?

Sadržaj kofeina – 250 ml instant kave (pripremljene korištenjem 1 kava žličice praha) sadrži otprilike 30-90 mg kofeina, ista količina prelivena kave nudi 70-140 mg kofeina, u usporedbi, jedno espresso sadrži oko 200 mg.

Sadržaj antioksidansa – provedene studije pokazuju da instant kava zadržava sadržaj vrijednih antioksidansa, s obzirom na proces obrade ima čak više određenih zdravlju korisnih tvari nego tradicionalno pripremljena kava.

Sadržaj akrilamida – akrilamid je potencijalno štetna tvar koja nastaje tijekom prženja kave. Instant kava ga sadrži oko dvostruko više nego tradicionalno pripremljena. Međutim, trebate znati da to nije u nikakvoj mjeri doza koja bi mogla ugroziti vaše zdravlje.

Korisnici za zdravlje – u ovom smislu, instant kava nudi iste koristi kao i klasična, bilo da se radi o podršci funkcijama mozga, ubrzanju metabolizma, smanjenju rizika od razvoja depresije ili poboljšanju funkcije jetre.

Iako stvarnom poznavatelju kave instant verzija ne može ponuditi odgovarajuće iskustvo konzumacije, ipak predstavlja brz i jednostavan put do šalice omiljenog napitka, kada nemate na raspolaganju aparat za kavu ili drugi alat neophodan za tradicionalnu pripremu kave.

Najčešća pitanja o instant kavi i njenoj proizvodnji:

  1. Kako se proizvodi instant kava?

    Instant kava proizvodi se miješanjem prženih kavnih zrna s vrućom vodom, a zatim isparavanjem vode dok ne ostane samo suhoća. Ovaj proces naziva se sublimacijsko sušenje.

  2. Je li instant kava štetna za zdravlje?

    Instant kava sadrži istu količinu kofeina kao i obična kava, tako da s aspekta sadržaja kofeina nije štetnija. Međutim, mnoge marke instant kave sadrže dodatne tvari poput šećera ili umjetnih zaslađivača, koje mogu biti opasne za zdravlje ako se konzumiraju u prekomjernim količinama.

  3. Može li se instant kava smatrati kvalitetnom alternativom običnoj kavi?

    Ovisi o preferencijama pojedinca. Instant kava proizvodi se na različite načine i kvaliteta može varirati ovisno o marki i proizvođaču. Međutim, mnogi je smatraju praktičnijom i jednostavnijom alternativom običnoj kavi, osobito ako nemaju pristup svježe mljevenoj kavi ili nemaju vremena za pripremu kave iz aparata.

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava s.r.o. koji vodi 15 godina e-trgovinu s svježe prženom kavom i priborom za alternativne pripreme kave. Vlasnik prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ali i ljubitelj prirode, hobizama i glazbe.

Zdroje:

http://www.madehow.com/Volume-3/Instant-Coffee.html

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23442632/

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4104

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1467-3010.2007.00665.x

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11897178/