Čemu služi prženje kave? Prženjem kava stječe svoj specifičan okus, boju i aromu. Zelene zrna mijenjaju boju u tipično kavano smeđu. Tijekom prženja dolazi do određenih kemijskih reakcija – duljina prženja kave potom utječe na konačni rezultat. Postoji nekoliko tipova prženja i dijelimo ih prema spomenutim karakteristikama postupaka.

Što utječe na prženje kave?

Prženje kave prilično je zahtjevan proces, djelomično pod utjecajem i tlaka te vanjskog vremena. Svaka pržionica na svoj način utječe na konačni okus. Prženje je, naime, pod utjecajem i onoga tko ga radi, tako da ista vrsta kave može imati različit okus. Tijekom cijelog procesa potrebno je paziti na temperaturu prženja, okretaje bubnja pržionice i dodavanje zraka. Nakon prženja, zrna se hlade u posebnom uređaju i prije nego što stignu od pržionice do trgovine, ostavljaju se da odstoje dva dana.

Svijetlo pržena i tamno pržena kava

Stupanj prženja važan je jednako kao i gruboća mljevenja kave, za određeni način pripreme kave neki stupanj prženja više odgovara, neki manje. Svijetlo prženje primjerice odgovara za pripremu u aeropressu, dripu ili u french pressu. Tamnije prženje pogodnije je za pripremu u moka loncu ili u espresso aparatu.

Ako vas više zanima priprema svijetlo ili tamno pržene kave, pročitajte naš članak.

Zelena kava je nepržena kava

Općenito se smatra da je njezina konzumacija blagotvorna za zdravlje i pomaže u mršavljenju. Ova kava ima više antioksidansa i kiselina, koje se gube prženjem (više o zelenoj kavi možete pročitati na našoj web stranici u odjeljku „O kavi“).

Ako vas više zanima priprema ove kave, pročitajte naš članak.

Tipovi prženja kave prema nazivima:

  1. Light Cinnamon
  2. Cinnamon
  3. New England - počinje first crack
  4. American, Light City - završava first crack
  5. City Plus, Medium
  6. Full City
  7. Light French, Viennese
  8. French - kava počinje gorući
  9. Italian
  10. Spanish

Tipovi prženja prema boji:

Svijetlo prženje – također poznato kao „cimetno prženje“, nazvano po boji koja podsjeća na cimet. Kava je kiselija i ima slabiji okus

Srednje svijetlo prženje – svijetlo smeđa boja, jasno kisela i raznovrsniji okus

Srednje prženje - boja lagano do srednje smeđa, s punijim tijelom i blagom kiselosti

Srednje tamno prženje - kiselost je suzbijena, ističu se okusne komponente kave, zrna imaju na površini fine kapi ulja

Tamno prženje – boja je tamno smeđa do crna, zrna su masna, dolazi do suzbijanja finih okusnih karakteristika, puno tijelo, gorko-slatki tonovi

Vrlo tamno prženje – zrna vrlo tamna do crna, nema kiselosti, kava zrna potpuno prekrivena uljem, tijelo je lagano, može imati pečeni okus

Prije izgaranja – takva kava se već ne može piti

Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, mlježno, kavu aparat, french press, moka lonac, dripper, džezvu i drugo.
Dominik Škoda
Autor članka: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava d.o.o. koja već 15 godina posluje s e-trgovinom svježe pržene kave i pribora za alternativne načine pripreme kave. Vlasnik prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ali i ljubitelj prirode, hobija i glazbe.

Odaberite iz naše ponude kvalitetnih prženih kava: