svijetlo pečena vs tamno pečena kafa

Pečenje kave je zaista prekrasna alkemija i nesumnjivo se radi o jednom od najznačajnijih trenutaka kroz koje zrno kave prolazi između početne berbe i konačnog mljevenja za Vašu šalicu kave.

Zeleno zrno kave moglo je usvojiti različite zanimljive okuse i tonove, ali samo pravilno pečenje im daje istinski savršen sjaj. Škala boja zrna kave počinje zelenom bojom, koja se postupnim gubitkom vode pretvara u svijetlo žutu, cimetno smeđu, tamno smeđu i završava crnom bojom.

U svakoj fazi pečenja ističu se različiti okusi u kavi, a mi Vam sada približavamo razlike u okusima kava pečenih na svjetliji stupanj (cimetna boja) i na tamniji stupanj (tamno smeđa, city +).

Razlike u okusima svijetlo i tamno pečene kave

Samo zeleno zrno kave ne podsjeća puno na okus kave. Mljevenu zelenu kavu možete za visok sadržaj antioksidansa pokušati preliti vrućom vodom i podsjetit će Vas više na zeleni čaj. Zanimljiv trenutak za nas je kada zrno kave dosegne cimetno svijetlu boju.

Svjetlije pečene kave ističu sve izvorne okuse i tonove koji se nalaze u kavi. Ti okusi se daljnjim pečenjem sve više gube. Svijetlo pečene kave su bogate voćnim i karamelnim tonovima i stoga su posebno pogodne za alternativne načine pripreme kave.

Tamnije pečene kave – kod nas je to stupanj city + (tamnije smeđa) polako gubi nježne okusne nijanse, s druge strane se tijelo kave čini mnogo punijim. Za mnoge potrošače također je prednost što je kava manje kisela. Takva kava je stoga posebno pogodna za pripremu espressa.

Koja od ovih kava je manje kisela?

Jednostavno rečeno, tijekom pečenja kiselost se polako pretvara u gorčinu. Za svjetlije pečenu kavu karakteristično je da je malo kiselija nego tamnije pečene kave. Više je kava voćna, a kiselost je tipična za voće. Radi se o ugodnim voćnim okusima koji su potpuno prirodni za kave. Tamnije pečene kave imaju značajno manje kiselosti, prevladava blaga gorčina.

Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, mlin, kava aparat, french press, moka posudu, dripper, džezvu i druge.

Kako pečenu kavu imamo u GourmetKavi?

U našoj trgovini možete isprobati kako svijetlo pečene kave, tako i tamnije pečene kave. Tamniji stupanj pečenja standardan je za sve naše kave i također je među kupcima najomiljeniji. Dvije od naših kava Brazil Santos i Etiopija Sidamo nudimo i u svjetlijem pečenju u cimetnoj boji. Te kave preporučujemo posebno za alternativne metode.

Međutim, treba napomenuti da naš tamniji stupanj definitivno nije toliko taman kao često kod lančanih kava. Naša kava ne kuša pečeno i njezina boja je lijepa tamno smeđa, ne ugljično crna. Mnoge kave iz trgovačkih lanaca osim nekvalitetnih zrna odlikuju se i visokim stupnjem pečenja. Kava je često gotovo na ugljevu crna i njezin okus podsjeća na pečeno. Takva kava nije ni dobra (često je vrlo gorka) niti zdrava.

>> Svu kavu uključujući klasično tamnije pečene pronaći ćete u sekciji Zrnka kava ili Mljevena kava. <<

Koja kava ima više kofeina?

Vrlo raširen mit je da svijetlo pečena kava ima više kofeina. Istina je, međutim, da se promjenom stupnja pečenja količina kofeina u kavi ne mijenja značajno.

Što se mijenja, jest veličina zrna kave. Svjetlije pečena zrna su manja, i ako izmjerimo jednu mjericu, u njju će stati više svijetlih zrna nego tamnih. Zbog toga je moguće da kava pripremljena od svijetlo pečenih zrna bude bogatija kofeinom.
Ukupno značajnija razlika u količini kofeina postoji između arabike i robuste. Kava Robusta sadrži i do 2x više kofeina nego arabika. Zato je i tako jaka i gorka. Kvalitetna robusta može biti dobra za stvaranje mješavina s arabikama. Dodaje nježnost arabikama snagu i više kofeina.

TIP: Ne smijete biti previše strogi prema kavi. Nakon pečenja treba malo odahnuti. Tijekom pečenja otpušta ugljični dioksid, stoga je dobro ako se ostavi da odstoji još barem 24 sata kako bi ispustila višak plinova. Čak i nakon tih 24 sata kava i dalje proizvodi plin, stoga je najbolje konzumirati kavu tek nekoliko dana nakon pečenja. Preporučujemo oko 14 dana, kada je kava po našem mišljenju u najboljem stanju.

Često postavljana pitanja o svijetlom i tamnom pečenju kave

  1. Što je svijetlo i tamno pečenje kave?

    Svijetlo pečenje je proces tijekom kojeg se kava peče kraće vrijeme na nižoj temperaturi. Kava dobiva izražen voćni okus, ali manje gorčine i kave. Nasuprot tome, tamno pečenje je proces tijekom kojeg se kava peče duže vrijeme na višoj temperaturi. Kava dobiva snažan kava okus, ali manje voćnog okusa.

  2. Koja je razlika između svijetlog i tamnog pečenja kave?

    Glavna razlika između svijetlog i tamnog pečenja kave leži u okusu. Svijetlo pečenje daje kavi jasan voćni okus, dok tamno pečenje daje kavi snažan kava okus. Svijetlo pečenje također ima manje gorčine i pogodnije je za hladne napitke, dok je tamno pečenje pogodnije za pripremu espressa i drugih toplih napitaka.

  3. Koje su prednosti i nedostaci svijetlog i tamnog pečenja kave?

    Prednosti svijetlog pečenja su jasan voćni okus i manje gorčine. Nedostatak može biti niža intenzitet kava okusa. Nasuprot tome, prednost tamnog pečenja je snažan kava okus koji cijene posebno ljubitelji espressa. Nedostatak može biti veća gorčina i manje voćnog okusa.

Dominik Škoda
Autor članka: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava d.o.o. koja vodi 15 godina e-trgovinu s svježe pečenom kavom i priborom za alternativne načine pripreme kave. Vlasnik prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ali i ljubitelj prirode, hobizama i glazbe.