Vrijeme pripreme yerba maté: 1-2 minute

Količina: 350ml (ne preporučujemo korištenje većih kalabasa)

Težina : 70g (oko 1/2-2/3 posude)

Upute za pripremu yerba maté u kalabasi

  1. Posudu kalabase napunite oko 2/3 yerba maté. Za 350ml to je oko 70g yerba maté.
  2. Prigurnite sitne čestice yerba maté čaja prema dnu i stranu. To učinite tako da prekrijete dlanom posudu, okrenete je u horizontalni položaj i nježno protresete. Zatim vratite posudu u izvornu poziciju, tako da yerba maté ostane pod kutom od 45°. Time osiguravate da bombilla (sladoled) ne začepe.
  3. Zatim stavite bombillu (sladoled) u dio gdje nema maté.
  4. Prvo zalijte malo tople vode (oko 50 °C) i pustite da se potpuno upije u maté.
  5. Zatim dolijte ostatak tople vode od oko 70 – 80 °C na mjesto gdje je bombilla, i možete početi sisati kroz bombillu. Po dolijevanju vode, napitak ne miješajte.
  6. Nakon ispijanja do dna, možete ponovno dopuniti yerba maté toplom vodom, i to više puta. Prvi napitak čaja je vrlo jak. Potom samo uživajte u svom napitku.

!! SAVJET ZA JEDNOSTAVNU PRIPREMU: Yerba maté čaj se može također pripremiti pomoću french pressa, pospite dolje yerba maté, zalijete vrućom vodom i nakon otprilike minute pritisnete filter i gotovo je.

Dominik Škoda
Autor članka: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava s.r.o. koja već 15 godina upravlja e-trgovinom s pr freshly roasted kava i priborom za alternativne metode pripreme kave. Vlasnik prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Također ljubitelj prirode, uradi sam i glazbe.

Savjeti za pripremu yerba mate: