Bilo da ste iskusni profesionalci u zajednici ljubitelja čaja ili se tek upoznajete s njim, savjetovat ćemo vam što uzeti u obzir pri odabiru.

BOGATI OKUS I POVIJEST

Odlučili ste se otputovati na okus jednog od najomiljenijih napitaka na svijetu? Nije važno planirate li povremeno popiti šalicu ili vidite karijeru pravog "čajara". U ovom trenutku možda ne znate na koje parametre obratiti pažnju prilikom odabira crnog čaja.

DRŽAVE PORIJEKA CRNOG ČAJA

S čajem je kao s vinom, i ovdje je važno odakle dolazi. Lokacija ostavlja neizbrisiv trag u čaju. A određene sorte su usko povezane s mjestom uzgoja.

INDIJA – iz daleke Indije dolaze dvije od najpoznatijih vrsta crnog čaja.

To je ASSAM sa svojim bogatim, gotovo kremasto čokoladnim okusom. Iako se na početku čini gaćljiv zbog sadržaja tanina, završetak je gladak i blag.

A zatim DARJEELING – sorta koja se uzgaja isključivo u Indiji. Darjeeling je nešto poput šampanjca među čajevima. Pravi gurmani preferiraju drugi berbu, koja nudi listove s tipičnim muškatnim okusom.

ŠRI LANKA – ovom otoku prije se nazivao Cejlon i Britanci donose svoj omiljeni čaj od sredine devetnaestog stoljeća. Još 1965. Šri Lanka je bila jedan od glavnih svjetskih izvoznika čaja. Povoljna klima otoka daje čaju lagani citrusni okus s čokoladnim završetcima.

KINA – ponuda kineskih čajeva je vrlo široka, tako da će svatko pronaći nešto za sebe, bilo da preferira nježan, sladak ili dimljen okus. Posljednji spomenuti okus i aroma nudi čaj Lapsang Souchongs, koji ima niži sadržaj kofeina i drvenast okus, dok je Yunnan čaj okusom nježniji i s višim udjelom kofeina.

KENA – danas treći najveći uvoznik čaja nakon Kine i Indije. Čaj koji raste u ovoj afričkoj zemlji odlikuje se punim okusom s notama citrusa, privlači mirisom anisa i kardamoma.

ODAKLE JE POTRAKO ENGLISH BREAKFAST TEA I NJEGOVE SLIČNE?

S obzirom na to da su britanski otoci usko povezani s čajem, često ćete naići na English breakfast tea, eventualno Scottish ili Irish tea. Često se radi o mješavinama više vrsta čaja (često ne nedostaje indijski Assam, cejlonski i keñski čaj). Specijalitet je zatim Earl Grey – Assam ili Darjeeling začinjen bergamotovim uljem.

ŠTO SADRŽI

Nakon lekcije čajnog geografije, vrijeme je da pogledamo što ovaj napitak zapravo sadrži...

Polifenoli – tvari s izraženim antioksidativnim učincima, koje se povezuju sa smanjenjem rizika od razvoja brojnih bolesti. Konkretno, radi se prvenstveno o theaflavinima i thearubiginama.

Kofein – učinci ovog stimulansa dobro su poznati, povoljno utječu na fizičku i psihičku izvedbu, pamćenje ili sagorijevanje masti.

Što se tiče sadržaja vitamina i minerala, u crnom čaju možete očekivati vitamine B skupine, magnezij, kalij i mangan.

UKUSNO U SVAKOJ DNEVNJOJ DOB

S crnim čajem možete započeti naporan dan, a također će biti ugodan pratitelj tijekom poslijepodnevnog druženja. Isprobajte više vrsta i ne bojte se eksperimentirati.