Vacuum potu se također ponekad naziva kavovim sifonom, ili Vac pot. Riječ je o vrlo originalnom načinu pripreme kave, koji nije previše prikladan za svakodnevnu upotrebu, ali će vas s njim uvijek oduševiti gosti. Radi na principu dviju staklenih posuda jedna iznad druge.

Donja posuda Vacuum pota s vodom zagrijava se plamenikom, uslijed čega vodena para prelazi u drugu posudu gore, gdje se miješa s kavom. Nakon toga se plamenik uklanja i zahvaljujući hlađenju donje posude, kava ponovo kaplje dolje.

Prednosti i nedostaci | Gruboća mljevenja | Upute za pripremu | Video upute | Sve za pripremu

Talog kave ostaje odvojen gore zahvaljujući filteru između dviju posuda. Jedino, što ponekad morate dokupiti za vac pot, su filteri za kavu (papirnati ili pamučni). Tako ćete dobiti okus i sjajne odabrane kave.

Prednosti Vacuum pota:

  • Netradicionalna priprema kave kojom ćete oduševiti publiku
  • Sve boje i tonovi konačne kave dolaze do izražaja

Nedostaci Vacuum pota:

  • Veće ulaganje u obliku vacuum pota i filtera za kavu
  • Složenija i vremenski zahtjevnija priprema kave

Gruboća mljevenja: srednja

Kava bi trebala biti mljevena na srednju razinu, slično kao što je slučaj s filtriranom kavom.

Mi smo izravni uvoznici mnogih brendova, i tako održavamo najniže cijene na tržištu.

Kako pripremiti kavu u Vacuum potu?

Kava namijenjena za pripremu u Vacuum potu trebala bi biti mljevena na srednju razinu, slično kao što je slučaj s filtriranom kavom.

Za litru napitka preporučuje se koristiti cca 75-80g kave. Računajte na to da će se dio vode ispariti tijekom pripreme, tj. npr. od 120ml vode i 10g kave dobit ćete cca 100 ml napitka.

Upute za pripremu kave pomoću Vacuum pota

  1. Ulijte u donju posudu vacuum pota odgovarajuću količinu vode, najbolje već vruće, kako biste ubrzali proces kuhanja
  2. Umetnite gornju posudu vacuum pota, na koju prije toga pričvrstite filter oprugom
  3. Upalite plamenik ispod donje posude i čekajte dok se voda isparava u gornju posudu
  4. Čekajte cca jednu minutu i zatim isključite plamenik
  5. Kada kava prođe kroz filter nazad u donju posudu, spremna je za konzumaciju

Video upute za pripremu kave u vacuum potu Hario Technica

Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, mlinac, kafemata, french press, moka posudu, dripper, džezvu i još mnogo toga.
Dominik Škoda
Autor članka: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava d.o.o. koja već 15 godina vodi e-shop s svježe prženom kavom i priborom za alternativne pripreme kave. Nositelj prestižne certifikacije Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ali i ljubitelj prirode, majstorstva i muzike.

ŽELITE KUPITI VACUUM POT?