Mljevena kava nađe svoju upotrebu i nakon što vam je poslužila za pripremu omiljenog kofeinskog napitka. Možete je, na primjer, koristiti za gnojidbu nekih vrsta biljaka.

Kava kao učinkovito gnojivo i zaštita od štetnika

Ne samo vi, koji pazite na okoliš, već i entuzijasti uzgajivači zasigurno će cijeniti informaciju da „logr“ ne pripada smeću. Neki ključni minerali u kavi ostaju i mogu poslužiti, iako je svoju glavnu funkciju za pripremu kave već ispunila. U logru ćete naći dušik, kalcij, kalij, željezo, krom, fosfor ili magnezij, tj. tvari koje potiču uspješan rast određenih vrsta biljaka.

Istovremeno, kava kao gnojivo u tlu potiče uklanjanje teških metala koji kontaminiraju zemlju.

Koje vrste biljaka koristi logr od kave

S obzirom na to da mljevena kava ima blago kiselo pH, logr je prikladan za gnojidbu biljaka koje preferiraju kiselije okruženje.

Na vrtu koristite logr bez oklijevanja za:

  • borovnice;

  • hortenzije;

  • azalie;

  • rododendroni;

  • papratnice;

  • vrapci;

  • ruže;

  • rajčice;

  • jagode;

  • travnjak.

Možete gnojiti ili izravno posipajući logr na biljke (može se koristiti i svježi) ili kao zalijevanje, gdje mrvicu kave pomiješate u vrču s vodom. Ako se odlučite za prvu opciju, pomiješajte logr sa zemljom ili pokrijte slojem malča kako vjetar ne bi raznio.

Kućne biljke će vam biti zahvalne za mrvicu kave:

  • orchidee – potiče njihovo cvjetanje;

  • tulipani (lopatkovac);

  • brambožir;

  • debeli lisnjak;

  • božićni kaktus;

  • filodendron;

  • zlata pavučnica;

  • afričke ljubičice.

Kućne biljke gnojite samo tijekom vegetacijske sezone, zimu preskočite. Idealno za njih će biti zalijevanje (jedna četvrtlitarska čaša suhog logra pomiješana s 10 litara vode) jednom tjedno ili dva. Nije dobro posipavati logr izravno na kućne biljke jer bi insekti poput octovki mogli privući kukce u kuću.

Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, mljevenjak, kavu aparat, french press, moka konvičku, dripper, džezvu i druge.

Biljke kojima kava „ne prija“

Radi se prvenstveno o vrstama koje rastu na alkalnom tlu, tj. začinskim biljkama poput majorane, origana ili timijana, daljnje biljke poput perunika, juke, sukulenata i oleandra.

Ovo prirodno gnojivo također nije prikladno za zemlju u koju sijete sjemenke ili sadite male sadnice. Kofein potiskuje njihov rast. Stoga zapamtite da, kao što kava nije prikladna za djecu, nije ni pogodna za mlade razvijajuće biljke.

Koga logr od kave odbija:

  • lisne uši – pomoću logra od kave možete pomoći ugroženim biljkama, na isti način ćete se riješiti i…

  • mrava;

  • puževe – ali ne očekujte čuda, potpuno 100% učinkovitost neće imati mrvica kave, otporniji (i gladniji) jedinke se neće odvratiti;

  • gusenice – ako oštećuju listove biljaka, nanesite na njih logr razrijeđen u vodi pomoću raspršivača.

Logr u kompost

Jedno je sigurno – mrvica kave ne pripada smeću, naći će svoju upotrebu kod kuće i na vrtu, a ako je ne želite koristiti izravno za gnojidbu biljaka ili borbu sa štetnicima, poslužit će kao vrijedna komponenta komposta.

Najčešća pitanja o kavi kao gnojivu:

Pitanje 1: Koje su prednosti korištenja kave kao gnojiva?

Odgovor: Kava sadrži velike količine dušika, fosfora i kalija, koji su biljke neophodni za rast i zdravlje. Korištenje kave kao gnojiva također doprinosi recikliranju organskog materijala i smanjuje količinu otpada.

Pitanje 2: Koje su nedostaci korištenja kave kao gnojiva?

Odgovor: Ako se kava koristi prečesto, može se nakupiti previše dušika u tlu, što može dovesti do neravnoteže u tlašnjem ekosustavu. Također treba biti oprezan pri korištenju kako bi se spriječilo prekomjerno pH tla.

Pitanje 3: Koji je postupak korištenja kave kao gnojiva?

Odgovor: Kava se najčešće koristi kao kompostni materijal, gdje se miješa s drugim organskim materijalima i ostavlja da se raspada. Također se može koristiti izravno kao malč ili se pomiješa s vodom i koristi kao tekuće gnojivo.

Dominik Škoda
Autor članka: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava s.r.o. koja vodi 15 godina e-trgovine s svježe prženom kavom i priborom za alternativne načine pripreme kave. Vlasnik prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ali i ljubitelj prirode, kućnih majstora i glazbe.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4045301/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25242543/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6207592/