Za neke je piccolo kava nepostojeći napitak, dok će se drugi gušiti jer redovito uživaju u piccolo kavi u svojoj omiljenoj kavani.

Baš kao što postojanje Yettija nikada nije bilo pouzdano dokazano i niz stručnjaka jasno odbacuje njegovo postojanje, istinski stručnjaci za kavu stoje iza svog kada tvrde da piccolo kava ne postoji. Prema njima radi se o običnom espressu. Ipak, ovaj se izraz ukorijenio u našim krajevima i neće biti problema pronaći očite svjedoke koji su piccolo kavu vidjeli vlastitim očima. Kako je to moguće?

Českenski fenomen s talijanskim korijenima

Talijanski pojam „piccolo“ (prijevod „mali“) ukorijenio se u češkim kavama u poslijeratno vrijeme. Turisti iz zemlje na Apeninskom poluotoku bili su zapanjeni našim pojmom kave i naučili su naručivati „malo“ – dakle „piccolo“ espresso. Pojam se u češkim sredinama zdomesticirao, iako definitivno ne pripada terminologiji kave.

Popularno među protinožcima

Ali nismo ni blizu jedini koji naručuju službeno nepostojeću kavu. Piccolo coffee je iznenađujuće popularna u Australiji. Ispod ovog kontroverznog pojma krije se ristretto s našlijevanim mlijekom.

Kada je piccolo, onda samo latté

Osim ako vas negdje ne bude barmen viknuo da „piccolo ne postoji“, možete se pripitomiti tvrdnjom da piccolo latté da. I imat ćete pravo. Ovaj kavni napitak stručnjaci definiraju kao jedan dio espressa (20-30 ml) i dva dijela našlijevanog mlijeka (40-60 ml).  Zbog toga piccolo ima jači kavni okus nego latté, ali je manje intenzivan nego čisti espresso.

A naše mišljenje o humbuku oko piccolo kave?

Slažemo se da kava treba biti kvalitetna, pravilno pripremljena, ukusna i stvarati prijateljske odnose među svima koji se na njoj okupe. Ponekad je jednostavno vrijeme da se ne besmisleno raspravlja, već da se radije uživa u sjajnom kofeinskom napitku s dobrim prijateljima.

 

Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, mljevenje, kavuapar, french press, moka posudu, dripper, džezvu i više.
Dominik Škoda
Autor članka: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava s.r.o. koja vodi 15 godina e-trgovinu s frisch pečenom kavom i priborom za alternativne pripreme kave. Vlasnik prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ali i ljubitelj prirode, uradi sam projekata i glazbe.