Odakle latte macchiato – još jedan od kavnih napitaka čija je osnova espresso

Ako očekujete zanimljivu priču s početka dvadesetog stoljeća, ovaj put ćemo vas vjerojatno razočarati. Povijest ove kave je naime pomalo obavijena tajnom. Većina povjesničara kave zadovoljna je konstatacijom da se latte macchiato prvi put pojavilo u Italiji osamdesetih godina prošlog stoljeća. I u osnovi se nije radilo o ničemu drugom nego o "obrnutom macchiatu".

Latte macchiato – espresso na tronu od mliječne pjene

Tako da umjesto napitka čija je osnova svježi espresso preliven vrućim mlijekom, imate vruće mlijeko, mliječnu pjenu i tek na nju sjeda – stvarno kao na tron – pripremljeni espresso. Cijelu krunidbu ćemo opisati još detaljnije…

Kako se od espressa stvara latte macchiato

  1. Na prvom mjestu trebate napjeniti mlijeko. Koristite mlijeko s udjelom masnoće od 1 ili 2 %, time imate osiguran pravilan omjer bjelančevina i masti kako bi nastala kvalitetna kremasta pjena.
  2. Brojni aparati za espresso opremljeni su mliječnom mlaznicom, ili možete koristiti poseban pjenjač.
  3. Napjenjeno mlijeko ulijte u posebnu čašu za latte macchiato.
  4. Sad pripremite espresso i pažljivo ga ulijte na mlijeko.

Prednost kavnog napitka s takvim udjelom mlijeka je što neće doći do rapidnog povećanja krvnog tlaka uslijed kofeina. Mlijeko je također izvor vrijednih hranjivih tvari, bilo da se radi o bjelančevinama ili kalciju.

Tko iz nekog razloga (na primjer, zbog netolerancije na laktozu) ne može pripremiti latte macchiato od običnog mlijeka, ima mogućnost koristiti kvalitetne mliječne alternative Alpro.

Čime se latte macchiato razlikuje od cafe latte?

Mnogi ljudi ne razlikuju ove kavne napitke, ali kada pogledate postupak pripreme, postoji jedna ključna razlika. Latte se dobije tako da se espressu doda napjenjeno mlijeko. U slučaju latte macchiata dodajete espresso u napjenjeno mlijeko.

Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, mlinak, aparate za kavu, french press, moka posudu, dripper, džezvu i druge.

Obično nas veseli kada je nebo bez oblaka, ali sigurno ćete pronaći puno prilika kada espresso smjestiti na mliječni oblak i uživati u latte macchiatu.

Dominik Škoda
Autor članka: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava d.o.o. koja već 15 godina vodi e-trgovinu s svježe pečenom kavom i priborom za alternativne pripreme kave. Nositelj prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ali i ljubitelj prirode, majstorstva i glazbe.