latte macchiato – još jedan od kavnih napitaka čija je osnova espresso…
OdakleAko očekujete zanimljivu priču s početka dvadesetog stoljeća, ovaj put ćemo vas vjerojatno razočarati. Povijest ove kave je naime pomalo obavijena tajnom. Većina povjesničara kave zadovoljna je konstatacijom da se latte macchiato prvi put pojavilo u Italiji osamdesetih godina prošlog stoljeća. I u osnovi se nije radilo o ničemu drugom nego o "obrnutom macchiatu".
Latte macchiato – espresso na tronu od mliječne pjene
Tako da umjesto napitka čija je osnova svježi espresso preliven vrućim mlijekom, imate vruće mlijeko, mliječnu pjenu i tek na nju sjeda – stvarno kao na tron – pripremljeni espresso. Cijelu krunidbu ćemo opisati još detaljnije…
Kako se od espressa stvara latte macchiato
- Na prvom mjestu trebate napjeniti mlijeko. Koristite mlijeko s udjelom masnoće od 1 ili 2 %, time imate osiguran pravilan omjer bjelančevina i masti kako bi nastala kvalitetna kremasta pjena.
- Brojni aparati za espresso opremljeni su mliječnom mlaznicom, ili možete koristiti poseban pjenjač.
- Napjenjeno mlijeko ulijte u posebnu čašu za latte macchiato.
- Sad pripremite espresso i pažljivo ga ulijte na mlijeko.
Prednost kavnog napitka s takvim udjelom mlijeka je što neće doći do rapidnog povećanja krvnog tlaka uslijed kofeina. Mlijeko je također izvor vrijednih hranjivih tvari, bilo da se radi o bjelančevinama ili kalciju.
Tko iz nekog razloga (na primjer, zbog netolerancije na laktozu) ne može pripremiti latte macchiato od običnog mlijeka, ima mogućnost koristiti kvalitetne mliječne alternative Alpro.
Čime se latte macchiato razlikuje od cafe latte?
Mnogi ljudi ne razlikuju ove kavne napitke, ali kada pogledate postupak pripreme, postoji jedna ključna razlika. Latte se dobije tako da se espressu doda napjenjeno mlijeko. U slučaju latte macchiata dodajete espresso u napjenjeno mlijeko.

Obično nas veseli kada je nebo bez oblaka, ali sigurno ćete pronaći puno prilika kada espresso smjestiti na mliječni oblak i uživati u latte macchiatu.
Brazil je svjetski lider u proizvodnji i izvozu izuzetno kvalitetnih zrna kave . Najpoznatiji i najpopularniji je 100% Arabica Brazil Santos.
Brazil je svjetski lider u proizvodnji i izvozu izuzetno kvalitetnih zrna kave . Najpoznatiji i najpopularniji je 100% Arabica Brazil Santos.
Kava Lavado iz planina jugoistočne Kube iznenadit će vas gotovo nulom kiselosti i izraženim okusom gorke čokolade i karamele.
Kava Lavado iz planina jugoistočne Kube iznenadit će vas gotovo nulom kiselosti i izraženim okusom gorke čokolade i karamele.
Volite li cappuccino ili caffè latte ? Pripremite ga kod kuće uz pomoć ručne mutilice za mlijeko talijanske tvrtke GAT zapremine 600 ml.
Volite li cappuccino ili caffè latte ? Pripremite ga kod kuće uz pomoć ručne mutilice za mlijeko talijanske tvrtke GAT zapremine 600 ml.
GAGGIA Magenta Plus je automatski aparat za kavu s integriranim mlinom , dizajniran i proizveden u Italiji . Za vas će pripremiti do 5 vrsta pića .
GAGGIA Magenta Plus je automatski aparat za kavu s integriranim mlinom , dizajniran i proizveden u Italiji . Za vas će pripremiti do 5 vrsta pića .
Brazil Santos, arabica zrna kave
Kuba Lavado, zrnasta arabica kava
GAT Fantasia pjenilica za mlijeko
GAGGIA Magenta Plus automatski aparat za kavu
-
Druge metode pripreme kave
- Priprema kave u french pressu
- Priprema kave Cold brew (hladna kava)
- Priprema kave u moka posudi
- Priprema kave u džezvi
- Priprema kave u Vacuum pot
- Priprema filtrirane kave
- Priprema kave - Espresso - kompletni priručnik
- Priprema kave u Aeropressu
- Priprema zelene kave s pečenjem
- Priprema vijetnamske kave
- Napitci od espressa
- Priprema kave u Chemexu
- Priprema yerba maté u kalabasi
- Ledena kava - recepti na 6 načina
- Okusi za kavu
- Priprema kave flat white
- Priprema kave frappé
- Priprema kave batch brew
- Priprema kave espresso tonic
- Priprema kave cappuccino
- Priprema caffe latte
- Priprema espresso macchiato
- Priprema kave ristretto
- Priprema espresso doppio
- Priprema kave americano
- Priprema kave lungo