Sigurno ste već doživjeli situaciju kada vam se kod kuće nakupilo puno različitih kava iz različitih zemalja, regija i pržionica. Za najbolji doživljaj ovih kava idealno je organizirati kućnu degustaciju kave, poznatu i kao cupping. No, kako se cupping zapravo provodi?

Cupping je u biti degustacija kave, koja služi za određivanje kvalitete i raznolikosti okusa i mirisa. Ovaj standardni postupak u kava industriji koriste pržionice, kupci, baristi i drugi stručnjaci za ispitivanje kvalitete kava zrna prije kupnje ili nakon prženja zrna. Međutim, cupping nije samo za profesionalce - možete ovu zabavnu aktivnost jednostavno pripremiti i kod kuće.

Što će vam biti potrebno za cupping / degustaciju kave?

Kava: Možete koristiti različite vrste kave iz različitih zemalja, regija i pržionica.

Grinder za kavu: Idealno bi bilo da imate svježe mljevenu kavu.

Vruća voda: Bit će potrebna za pripremu kave i za kasnije punjenje šalica.

Šalice za kavu: Trebat će vam šalice ili čaše za degustaciju.

Cupping žlice: Idealno specijalne žlice koje se koriste pri cuppingu i imaju određenu veličinu i oblik za optimalnu degustaciju. Međutim, obične žlice će također poslužiti.

Cupping obrazac: Možete izraditi jednostavan obrazac u kojem ćete bilježiti bilješke o svakoj kavi.

Čista voda za ispiranje: Za čišćenje žlica i ispiranje između pojedinih degustacija.

Sat ili štoperica: Za pravilno mjerenje vremena cuppinga, osobito pri detaljnom ispitivanju okusa i mirisa.

Ovo su osnovne potrebe koje vam trebaju za kućni cupping. Naravno, možete prilagoditi svoj setup prema vlastitim preferencijama i dostupnom priboru.

Postupak kućnog cuppinga:

1. Od svake vrste kave sameljite otprilike 6 g/ 100 ml. Grubljost mljevenja trebala bi biti malo finija nego za V60.

2. Kavu stavite u šalice, prelijte vodom temperature oko 93°C (200°F) i ostavite 4 minute da se namače.

3. Nakon 4 minute upotrijebite žlicu za probijanje kore koja se stvara na površini kave. Ovo probijanje omogućuje otpuštanje arome kave. U ovom trenutku možemo njuškati svaku šalicu i primijetiti različite mirise.

4. Pomoću žlice možete također ukloniti ostatke kave s površine šalica. Pričekajte otprilike 10 minuta dok kava ne ohladi na ugodnu temperaturu za pijenje. Nakon toga samo uzmite žlicu i pustite kavu da teče po cijelom jeziku. Pri cuppingu možete kavu i usisati kako bi se kava dostigla do svih okusnih pupoljaka u ustima.

5. Istražujte okuse i arome koje se oslobađaju tijekom cuppinga i usporedite ih s ostalim uzorcima.

6. Nakon degustacije razgovarajte o različitim kavama, usporedite ih i zabilježite svoje uvide.

Zapamtite, glavni cilj cuppinga je istraživanje raznolikosti okusa i aroma kave. Budite spremni na nova iskustva i pustite se u istraživanje svijeta kave s otvorenim umom!