Sigurno ste već doživjeli situaciju kada vam se kod kuće nakupilo puno različitih kava iz različitih zemalja, regija i pržionica. Za najbolji doživljaj ovih kava idealno je organizirati kućnu degustaciju kave, poznatu i kao cupping. No, kako se cupping zapravo provodi?
Cupping je u biti degustacija kave, koja služi za određivanje kvalitete i raznolikosti okusa i mirisa. Ovaj standardni postupak u kava industriji koriste pržionice, kupci, baristi i drugi stručnjaci za ispitivanje kvalitete kava zrna prije kupnje ili nakon prženja zrna. Međutim, cupping nije samo za profesionalce - možete ovu zabavnu aktivnost jednostavno pripremiti i kod kuće.
Što će vam biti potrebno za cupping / degustaciju kave?
Kava: Možete koristiti različite vrste kave iz različitih zemalja, regija i pržionica.
Grinder za kavu: Idealno bi bilo da imate svježe mljevenu kavu.
Vruća voda: Bit će potrebna za pripremu kave i za kasnije punjenje šalica.
Šalice za kavu: Trebat će vam šalice ili čaše za degustaciju.
Cupping žlice: Idealno specijalne žlice koje se koriste pri cuppingu i imaju određenu veličinu i oblik za optimalnu degustaciju. Međutim, obične žlice će također poslužiti.
Cupping obrazac: Možete izraditi jednostavan obrazac u kojem ćete bilježiti bilješke o svakoj kavi.
Čista voda za ispiranje: Za čišćenje žlica i ispiranje između pojedinih degustacija.
Sat ili štoperica: Za pravilno mjerenje vremena cuppinga, osobito pri detaljnom ispitivanju okusa i mirisa.
Ovo su osnovne potrebe koje vam trebaju za kućni cupping. Naravno, možete prilagoditi svoj setup prema vlastitim preferencijama i dostupnom priboru.
Postupak kućnog cuppinga:
1. Od svake vrste kave sameljite otprilike 6 g/ 100 ml. Grubljost mljevenja trebala bi biti malo finija nego za V60.
2. Kavu stavite u šalice, prelijte vodom temperature oko 93°C (200°F) i ostavite 4 minute da se namače.
3. Nakon 4 minute upotrijebite žlicu za probijanje kore koja se stvara na površini kave. Ovo probijanje omogućuje otpuštanje arome kave. U ovom trenutku možemo njuškati svaku šalicu i primijetiti različite mirise.
4. Pomoću žlice možete također ukloniti ostatke kave s površine šalica. Pričekajte otprilike 10 minuta dok kava ne ohladi na ugodnu temperaturu za pijenje. Nakon toga samo uzmite žlicu i pustite kavu da teče po cijelom jeziku. Pri cuppingu možete kavu i usisati kako bi se kava dostigla do svih okusnih pupoljaka u ustima.
5. Istražujte okuse i arome koje se oslobađaju tijekom cuppinga i usporedite ih s ostalim uzorcima.
6. Nakon degustacije razgovarajte o različitim kavama, usporedite ih i zabilježite svoje uvide.
Zapamtite, glavni cilj cuppinga je istraživanje raznolikosti okusa i aroma kave. Budite spremni na nova iskustva i pustite se u istraživanje svijeta kave s otvorenim umom!
Profesionalna žlica od nehrđajućeg čelika za cupping marke Kaffia .
Profesionalna žlica od nehrđajućeg čelika za cupping marke Kaffia .
Kaffia dozirna posuda je praktičan alat za jednostavno točenje kave ili čaja.
Kaffia dozirna posuda je praktičan alat za jednostavno točenje kave ili čaja.
Profesionalna žlica Motta od nehrđajućeg čelika.
Profesionalna žlica Motta od nehrđajućeg čelika.
Profesionalna posuda za čaše tvrtke Rhinowares .
Profesionalna posuda za čaše tvrtke Rhinowares .
Baristička digitalna vaga Kaffia Professional sa dva načina rada za pripremu kave za hand brew i espresso.
Baristička digitalna vaga Kaffia Professional sa dva načina rada za pripremu kave za hand brew i espresso.
Kaffia žlica za šalice
Kaffia posuda za doziranje
Motta žlica za čašu
Rhinowares posuda za čašu
Težina Kaffia Professional 2 kg / 0,1g