Kaže se da ima snagu kave, zdrav je kao zeleni čaj i ukusan kao čokolada. Znate li ga pravilno pripremiti?

Yerba maté dolazi iz Južne Amerike, priprema se od listova paraguajskog cesmíne, što je drvo koje zahtijeva prilično specifične uvjete (nadmorska visina 500-1000 metara, visoka vlažnost i temperatura od 16-28 °C). Na svom matičnom kontinentu ova vrsta cesmíne najčešće se nalazi u južnoj Brazilu i sjevernim područjima Argentine i Paragvaja.

Yerba maté nam kao napitak nudi prvenstveno:

  • jake antioksidativne učinke;
  • redukciju umora (posebno mišićnog) i poboljšanje kontrakcije mišića, čime se povećava sportska izvedba;
  • antibakterijska svojstva;
  • ubrzanje metabolizma i potporu sagorijevanju masti.

A kako pripremiti napitak s toliko povoljnih učinaka?

YERBA MATÉ IZ VREĆICE

  1. U šalicu stavite 1-2 vrećice yerba maté čaja lagano navlažene hladnom vodom.
  2. Sve prelijte vrućom vodom temperature oko 80 °C.
  3. Čaj ostavite da se infuzira 5 minuta, a zatim uklonite vrećice.

YERBA MATÉ IZ CJEĐENOG ČAJA

  1. U čajnik ili French press stavite 1-2 žlice yerba maté čaja lagano navlaženog hladnom vodom.
  2. Sve prelijte ¼ - ½ litrom vruće vode temperature oko 80 °C.
  3. Nakon pet minuta infuzije procijedite čaj.

YERBA MATÉ IZ CJEĐENOG ČAJA TRADICIJOM

Tradicija kaže da se yerba maté čaj priprema u posebnom posudi nazvanoj kalabasa.

  1. U kalabasu stavite 2-3 žličice yerba maté čaja lagano navlaženog hladnom vodom.
  2. U posudu stavite metalnu slamku nazvanu bombilla i polako, pažljivo ulijevajte vruću vodu temperature 80 °C preko nje.
  3. Napitak pijte gutljajima kroz slamku. Tijekom konzumacije možete dodavati vodu, sami ćete prepoznati kada čaj još uvijek zadržava svoj tipični okus.

Onima koji čaj vole slađi, yerba maté se može zasladiti malo kvalitetnog, po mogućnosti nerafiniranog šećera. Prikladan je i med, stevija ili melasa.