Znamo da su jetra najveći unutarnji organ, višak alkohola im šteti, a čičak im koristi. Kako se to središte metaboličkih procesa ponaša prema redovitoj konzumaciji kave?

Imamo sjajnu vijest za vas…

Prema najnovijim istraživanjima, redoviti konzumenti kave manje su skloni razvoju bolesti jetara. U studiji koja se spominje sudjelovalo je ukupno 14 208 ljudi u dobi od 45 do 64 godine i trajala je nevjerojatnih 26 godina.

Njezin zaključak bio je jasan – ljudi koji svakodnevno popiju tri ili više šalica kave imaju 21 % niži rizik od hospitalizacije zbog bolesti jetara.

Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, mlinac, kafomat, french press, moka posudu, dripper, džezvu i drugo.

Povoljni učinci na jetra ne znače terapeutski učinak

Kao što mnogi stručnjaci ispravno ističu, ne može se tumačiti da će vam pijenje kave i ne dijeta za jetra pomoći u liječenju bolesti jetara. Uistinu nije riječ o čudesnom lijeku, već o korisnom preventivnom sredstvu. Povoljni učinci kave ne ograničavaju se samo na jetra. Također nas može zaštititi od nekih kardioloških, neuroloških ili metaboličkih bolesti. No, vratimo se jetra.

Koji dokazi nam istraživanja donose u vezi s konzumacijom kave?

  • Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, redovita konzumacija kave može poslužiti i kao prevencija raka jetara. Smanjen rizik od pojave ove opasne bolesti potkrijepilo je više od tisuću studija.

  • Kod nekih pacijenata dokazano je da pijenje kave usporava napredovanje njihove bolesti jetara.

  • Kava također smanjuje rizik od nastanka fibroze i ciroze jetara.

  • Ovi povoljni učinci dokazani su kako za filtriranu kavu, tako i za espresso ili instant kavu.

Korisna kombinacija kava i jetra?

Znamo dakle da kava koristi jetri. No, ne bi bilo prikladno gledati na nju kao na terapiju kojom „pokrijete“ prekomjernu konzumaciju alkohola ili nezdravu prehranu. Ispravno funkcionirajuća jetra prije svega trebaju zdrav način života, uravnoteženu prehranu, pravilan režim pijenja i redovitu tjelovježbu kako biste održali optimalnu tjelesnu težinu. Kada tome dodate šalicu kave, to je samo dobro.

Dominik Škoda
Autor članka: Ing. Dominik Škoda
Vlasnik i direktor tvrtke GourmetKava d.o.o. koja već 15 godina vodi e-trgovinu s svježe pečenom kavom i priborom za alternativne pripreme kave. Nositelj prestižnog certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Također ljubitelj prirode, majstorstva i glazbe.

Izvori:

https://assets-global.website-files.com/61278f4a0fe77893a00f1f11/613ded54ee7de444aea87a5a_Expert-Report-Looking-after-the-liver.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5440772/