O tome kako kava podržava kreativno razmišljanje svjedoči i mnoštvo vrsta kava koje se danas nude u kafićima diljem svijeta. Svaka od njih ima svoju priču, svog čovjeka, svoju ideju…
Koja je priča o ristrettu?
Znamo da pripada mlađima među kavama. Ristretto boom nastao je osamdesetih godina prošlog stoljeća. I možda je povezan s time kako je vrijeme općenito počelo ubrzavati. Tko ne bi želio kavu koja je brzo gotova i brzo popijena?
Što se tiče čovjeka koji je svoje ime povezao s ristretom, najčešće se spominje David Schomer. On je u to vrijeme posjedovao kafić Espresso Vivace u američkom Seattleu. Kako je sam volio reći, kava bi trebala biti gusta kao med i stati u jedan gutljaj.
To mu je moglo uspjeti samo prilagodbom klasičnog espressa. U espresso ristrettu dakle ostaje izvorna doza kave, ali je smanjena količina vode. I paradoksalno, i kofeina.
Gdje je nestao kofein iz ristretta?
Većina ljudi vjeruje da ako se doza kave koristi u manjoj količini vode, rezultantni napitak mora sadržavati više kofeina. Uostalom, koncentriranija je! I tako će vam se činiti u okusu. Bogati okus ristretta daje prvenstveno viša koncentracija esencijalnih ulja.
Sadržaj kofeina je u usporedbi s espressom manji. Količina ovisi o načinu mljevenja i vrsti kave, ali zbog brže pripreme kofein se jednostavno ne stigne osloboditi u odgovarajućoj količini u nastajućoj kavi.
Espresso ristretto vam ništa ne oprašta
…barem što se tiče odabira kave. S obzirom na način pripreme, potpuno otpada šansa da sakrijete neke nedostatke u aromi ili okusu.
Što se tiče grubosti mljevenja, prema stručnjacima, kava bi trebala biti fino mljevena.
Ideally, you should not use chlorinated water for preparation, as it will significantly disrupt the flavor of the resulting drink.
A kada dođe na red stupanj prženja, onda vam na sjeveru Italije jednoznačno preporučuju srednje prženu kavu, dok će na jugu glasati za tamno prženu, koja dobro zadržava čokoladni okus. Vidjet ćete sami, kojoj ćete strani se prikloniti.

Što razlikuje espresso kavu od ristretta
Kako biste dobili jasnu sliku, pripremili smo za vas preglednu tablicu.
Espresso |
Ristretto |
|
Doza kave |
8-12 g |
8-12 g |
Količina vode |
30 ml |
15-20 ml |
Vrijeme pripreme |
25-30 sekundi |
15-17 sekundi |
Doza kofeina |
50-70 mg |
25-30 mg |
Dakle, tko želi malu, intenzivnu kavu, ali se boji prekomjerne doze kofeina, idealan je konzument ristretta.

Žličicu i šećer ne tražite u ristrettu
Kada naručite ristretto u kafiću i dobijete mali šalicu kave bez žličice ili šećera, to nije zato što je osoblje nešto zaboravilo. Ova kava se pije nezaslađena i bez miješanja, prema stručnjacima, isključivo nakon obroka. I idealno bi bilo da se prije toga napijete čiste vode, kako biste u potpunosti uživali u okusu cafe ristretta.
Kava Lavado iz planina jugoistočne Kube iznenadit će vas gotovo nulom kiselosti i izraženim okusom gorke čokolade i karamele.
Kava Lavado iz planina jugoistočne Kube iznenadit će vas gotovo nulom kiselosti i izraženim okusom gorke čokolade i karamele.
Gvatemalska kava Trés Maria ističe se savršenom ravnotežom i ugodnom slatkoćom upotpunjenom okusom zrelog tropskog voća.
Gvatemalska kava Trés Maria ističe se savršenom ravnotežom i ugodnom slatkoćom upotpunjenom okusom zrelog tropskog voća.
Izrazito niske kiselosti i okus čokolade spojeni su u kavi Brazil Fazenda Rainforest, čijom kupnjom podržavate ideju ekološkog i društveno prihvatljivog načina uzgoja kave .
Izrazito niske kiselosti i okus čokolade spojeni su u kavi Brazil Fazenda Rainforest, čijom kupnjom podržavate ideju ekološkog i društveno prihvatljivog načina uzgoja kave .
Etiopija je kavi dala ime prema etiopskoj provinciji Kaffa, stoga ne čudi što se jedna od najboljih kava na svijetu uzgaja upravo tamo.
Etiopija je kavi dala ime prema etiopskoj provinciji Kaffa, stoga ne čudi što se jedna od najboljih kava na svijetu uzgaja upravo tamo.
Jedinstvena mješavina 5 vrsta arabice iz Srednje i Južne Amerike, dopunjena kvalitetnom robustom , za espresso pun okusa, snage i kvalitetne kreme.
Jedinstvena mješavina 5 vrsta arabice iz Srednje i Južne Amerike, dopunjena kvalitetnom robustom , za espresso pun okusa, snage i kvalitetne kreme.
Kuba Lavado, zrnasta arabica kava
Guatemala Trés Maria, zrna kava arabica
Brazil Fazenda Rainforest, zrna kava arabica
Etiopija Sidamo, arabica zrna kave
Espresso mješavina Pura Vida, kava u zrnu
-
Ostale metode pripreme kave
- Priprema kave u french pressu
- Priprema kave Cold brew (hladna kava)
- Priprema kave u moka posudi
- Priprema kave u džezvi
- Priprema kave u Vacuum pot
- Priprema filtrirane kave
- Priprema kave - Espresso - potpuni vodič
- Priprema kave u Aeropressu
- Priprema zelene kave s pečenjem
- Priprema vijetnamske kave
- Napitci od espressa
- Priprema kave u Chemexu
- Priprema yerba mate u kalabasu
- Ledena kava - recepti za 6 načina
- Okusi za kavu
- Priprema kave flat white
- Priprema kave frappé
- Priprema kave batch brew
- Priprema kave espresso tonic
- Priprema kave cappuccino
- Priprema caffe latte
- Priprema latte macchiato
- Priprema espresso macchiato
- Priprema espresso doppio
- Priprema kave americano
- Priprema kave lungo