O tome kako kava podržava kreativno razmišljanje svjedoči i mnoštvo vrsta kava koje se danas nude u kafićima diljem svijeta. Svaka od njih ima svoju priču, svog čovjeka, svoju ideju…

Koja je priča o ristrettu?

Znamo da pripada mlađima među kavama. Ristretto boom nastao je osamdesetih godina prošlog stoljeća. I možda je povezan s time kako je vrijeme općenito počelo ubrzavati. Tko ne bi želio kavu koja je brzo gotova i brzo popijena?

Što se tiče čovjeka koji je svoje ime povezao s ristretom, najčešće se spominje David Schomer. On je u to vrijeme posjedovao kafić Espresso Vivace u američkom Seattleu. Kako je sam volio reći, kava bi trebala biti gusta kao med i stati u jedan gutljaj.

To mu je moglo uspjeti samo prilagodbom klasičnog espressa. U espresso ristrettu dakle ostaje izvorna doza kave, ali je smanjena količina vode. I paradoksalno, i kofeina.

Gdje je nestao kofein iz ristretta?

Većina ljudi vjeruje da ako se doza kave koristi u manjoj količini vode, rezultantni napitak mora sadržavati više kofeina. Uostalom, koncentriranija je! I tako će vam se činiti u okusu. Bogati okus ristretta daje prvenstveno viša koncentracija esencijalnih ulja.

Sadržaj kofeina je u usporedbi s espressom manji. Količina ovisi o načinu mljevenja i vrsti kave, ali zbog brže pripreme kofein se jednostavno ne stigne osloboditi u odgovarajućoj količini u nastajućoj kavi.

Espresso ristretto vam ništa ne oprašta

…barem što se tiče odabira kave. S obzirom na način pripreme, potpuno otpada šansa da sakrijete neke nedostatke u aromi ili okusu.

Što se tiče grubosti mljevenja, prema stručnjacima, kava bi trebala biti fino mljevena.

Ideally, you should not use chlorinated water for preparation, as it will significantly disrupt the flavor of the resulting drink.

A kada dođe na red stupanj prženja, onda vam na sjeveru Italije jednoznačno preporučuju srednje prženu kavu, dok će na jugu glasati za tamno prženu, koja dobro zadržava čokoladni okus. Vidjet ćete sami, kojoj ćete strani se prikloniti.

Odaberite kvalitetnu kavu, mlinc, kafić, french press, moka posuda (kočigo), dripper, džezvu i ostalo.

Što razlikuje espresso kavu od ristretta

Kako biste dobili jasnu sliku, pripremili smo za vas preglednu tablicu.

Espresso

Ristretto

Doza kave

8-12 g

8-12 g

Količina vode

30 ml

15-20 ml

Vrijeme pripreme

25-30 sekundi

15-17 sekundi

Doza kofeina

50-70 mg

25-30 mg

Dakle, tko želi malu, intenzivnu kavu, ali se boji prekomjerne doze kofeina, idealan je konzument ristretta.

Odaberite kod nas kvalitetnu kavu, mlinc, kafić, french press, moka posudu, dripper, džezvu i ostalo.

Žličicu i šećer ne tražite u ristrettu

Kada naručite ristretto u kafiću i dobijete mali šalicu kave bez žličice ili šećera, to nije zato što je osoblje nešto zaboravilo. Ova kava se pije nezaslađena i bez miješanja, prema stručnjacima, isključivo nakon obroka. I idealno bi bilo da se prije toga napijete čiste vode, kako biste u potpunosti uživali u okusu cafe ristretta.