Pripada među najzdravije napitke na svijetu. I to stvarno ne pretjerujemo! Koliko često si priuštite zeleni čaj? I znate li ga pravilno pripremiti?

Zeleni čaj danas zasluženo zauzima visok položaj među takozvanim superhranama. Čini se da što više saznajemo o njemu, to je dojmljiviji. Širok spektar učinaka danas je već dokazan putem znanstvenih studija, a prema provjerenim izvorima, svake godine na svijetu se popije zeleni čaj pripremljen od nevjerojatnih 600 tisuća tona osušenih listova.

Koji učinci stoje iza popularnosti napitka koji čovječanstvo uživa već više od četiri tisuće godina? Zeleni čaj je prije svega

  • snažan antioxidant;
  • sposoban podržati kognitivne funkcije;
  • učinkovit u stimulaciji sagorijevanja masti;
  • efikasan u prevenciji starenja.

A kako pripremiti napitak s toliko povoljnih učinaka, zeleni čaj?

PRIPREMA IZ VREĆICE

  1. U šalicu ulijte vodu na temperaturi 80-85 °C. Da ne biste stalno morali koristiti termometar, dovoljno je da vodu koja je počela kuhati ostavite u šalici oko dvije minute da se ohladi.
  2. Sada dodajte čajni vrećicu i pustite da se namoči 3 minute.
  3. Izvadite vrećicu i uživajte u svom zelenom čaju.

PRIPREMA IZ PRADE ČAJA

  1. U čajnik ili French press ulijte vodu na temperaturi 80-85 °C. Postupak hlađenja vode koja se kuhala bit će isti kao u prethodnom opisu.
  2. U vodu dodajte suh zeleni čaj, uvijek 1 žličicu na svakih 250-300 ml. Ako imate zaista veliki čajnik, dodajte još jednu žličicu kako bi čaj bio dovoljno jak.
  3. Nakon tri minute namakanja procijedite čaj i možete ga poslužiti.

Možda će vas iznenaditi da u oba slučaja dodajete zeleni čaj u vodu, a ne da zalijevate čaj vodom. Za zeleni čaj to ima svoje opravdanje. Osigurava vam savršeni okus čaja bez neugodne gorke arome.

Pijenje zelenog čaja je osobni ritual

I prema tome biste trebali pristupiti i njegovoj pripremi. Gornje opisane postupke shvatite kao preporuke, možda ćete otkriti da je za vas bolje namakati neke vrste zelenog čaja kraće vrijeme. Neki pak preferiraju čaj nježno zaslađen medom ili šećerom od trske. Važno je da uživate u zelenom čaju.

Ne bojte se eksperimentirati i tražiti put koji će vam pružiti najbolje čajno iskustvo.